Aihe: Museoajoneuvo
Lähettäjä: MR
Tiistaina 30.8. 2005 klo 11:39:18

Viesti:
Keltaisessa Pörssissä yms. on koko ajan myytävänä 25-30 vuotta vanhoja koneita, joita mainostetaan, että saa museorekisteriin. Miten tämä onnistuu? Uudistetussa laissa museoajoneuvomääritelmä kuuluu seuraavasti (Ajoneuvolaki, luku 2, 24):
Museoajoneuvo on katsastustoimipaikan valtakunnallisen rekisteröidyn museoajoneuvo- järjestön lausunnon perusteella museoajoneuvoksi hyväksymä ajoneuvo, jonka valmistus- vuoden päättymisestä on kulunut vähintään 30 vuotta ja joka on säilytetty alkuperäistä vastaavassa kunnossa tai entistetty asianmukaisesti.

RE: Museoajoneuvo
Lähettäjä: Jarkko
Tiistaina 30.8. 2005 klo 11:54:32

Message:
En ole pariin vuoteen tuon kehitystä aktiivisesti seurannut, mutta tietääkseni määräyksiä (tulkintaa?) muutettiin muutamia vuosia sitten oleellisesti. Nuo, jotka mainostavat "vähällä vaivalla museorekisteriin" eivät tiedä mistä puhuvat. Tietääkseni autossa ei nykytulkinnan mukaan saa olla mitään, siis ei yhtään mitään käytön jälkiä. Jos kytkinpolkimen suojakumi on kulunut, se on uusittava, jos tavaratilan matto on ehjä, mutta nuhruinen, se on uusittava jne.. Aiemmin tuo on ollut vähän lievempää, mutta ilmeisesti kaikenlaisia romuja alettiin tyrkyttää museorekisteriin, ettei autoa tarvitsisi katsastaa joka vuosi, tulkintaa kiristettiin.

Kuitenkin ajoturvallisuuteen vaikuttavia asioita on saanut uusia, esim. valot on saanut vaihtaa parempiin ja yksipiirijarrut on saanut vaihtaa kaksipiirisiin. Luultavasti myös mekaaniset jarrut saa vaihtaa "mehujarruihin".

Itsellänikin olisi pari mobiilia tallin nurkassa, kunhan vain saisin aikaiseksi (ja rahaa) niitten kunnostamiseksi...

Googlella löytyy paljon tietoa käytännön toimista, miten tuo katsastus tapahtuu.
RE: Museoajoneuvo
Lähettäjä: Jarkko
Tiistaina 30.8. 2005 klo 12:00:02

Message:
Tuosta voit vaikka aloittaa:

http://www.ake.fi/viewdocument.asp?ID=154
RE: Museoajoneuvo
Lähettäjä: 565
Tiistaina 30.8. 2005 klo 13:34:05

Message:
Oon laittanu jonkun moottoripyörän mr-kuntoon.

Jarkko hiukan liioittelee, kyllä mr-laitteessa saa olla lievää käytön jälkeä. Laitteen tulee olla "alkuperäinen tai entisöity". Kokonaisuus ja ilmiasua ratkaisee paljon. Samoin MR-tarkastajillakin on lupa käyttää järkeä, on laitteita, joihin ei yksinkertaisesti saa osia mistään ja ne on korvattava parhaalla mahdollisella korvikkeella, esim. itse tehdyllä. "Valojen vaihtaminen parempiin"...Krmh, ei oikein. Kyseessä on museoajoneuvo, ei käyttökulkine.

Lehtien "helpolla mr-rekisteriin" on lähinnä vitsi, loppuunkaluttu myyntihokema.

Traktorien kohdalla mr-status ei tuo juurikaan vakuutusetua? Sinänsä saattaa korottaa vekottimen myyntiarvoa, todistaahan se jotain siisteydestä, vaikkei teknisestä kunnosta kerro juuri mitään.


RE: Museoajoneuvo
Lähettäjä: KM
Tiistaina 30.8. 2005 klo 13:54:20

Message:
"helpolla mr-rekisteriin" on lähinnä vitsi, loppuunkaluttu myyntihokema, ihan niin kuin jos ostat hyvän ja halvan auton niin joudut ostamaan kaksi.
Omat kokemukseni MR-katsastuksesta perustuvat kymmenen vuoden taakse täysin alkuperäiskuntoisen japanilaisen MR-katsastukseen. Aikaahan se vei mutta palvelu oli asiallista, huvittavinta on nämä vuosikatsastukset, kun ajomäärä merkittin ensimmäisen kerran vuosikatsastuksessa virkailija laittoi 80Tkm, seuraavana vuonna ihmettelivät kun kilometrejä olikin 79 ja jotain päälle, eli ajomäärät näillä härveleillä jää niin pieneksi, että kohtuullinen vakuutusmaksu ainakin tässä tapauksessa on aiheellinen mutta kun ei tuollaisen auton pois myymiselläkään mitään linnaa rakenneta. Ja ennen kaikea pieniä käytönjälkiä omaava alkuperäinen on mielestäni hienompi kuin ylientisöity, sitä ajan patinaa kun vaikea entisöimällä saada
RE: Museoajoneuvo
Lähettäjä: Jarkko
Tiistaina 30.8. 2005 klo 14:12:11

Message:
Oma kommenttini perustuu n. 5 vuotta sitten V8-Magazinessa olleeseen juttuun. Siinä oli jollakin kaverilla muistaakseni 1964-mallinen Ford, taisi olla Fairlane tai Galaxie. Hän oli käynyt näyttämässä autoa museotarkastajille ja hylkypäätös tuli siksi, että kattokourut oli täytetty kitillä (miksi?) ja autossa oli vyörenkaat. Hän ei ollut kuitenkaan kovin kiinnostunut museorekisteristä ja niin meni muutama vuosi. Sitten hän kaiveli kitin pois (ja maalasi auton?), sekä hankki risrikudosrenkaat. (Ristikudosrenkaita ei nykyään taas enää kai vaadita, mutta ensimmäisellä kerrala hylkäys tuli mm. vyörenkaista.)

Mutta kun hän meni sitten näyttämään autoa, se pomppasi nimenomaan mm. kuluneittein polkimien kumien ja nuhruisen tavaratilan maton takia. Muitakin "vikoja" oli ilmennyt.

Tuo on totta, että jos osia ei kertakaikkiaan mistään saa, lähin vastaava (itsetehtykin) kelpaa.

Valoja, jarruja ym. saa päivittää:

http://www.overdrive.fi/forum/viewtopic.php?forum=4&topic=4162

"jep, noihin "turvallisuuslaitteisiin" saa tehdä päivityksiä jos ne osaa tehdä niin hyvin ettei niitä juuri alkuperäisestä erota."
RE: Museoajoneuvo
Lähettäjä: 565
Tiistaina 30.8. 2005 klo 14:51:31

Message:
Heh...Huvitti ko KM:n kanssa on kirjoitettu samat sanat ties kuinka kaukana toisistamme, 20 sekunnin välein!

Joo Jarkko, kyl esim. valoumpioita VOI vaihtaa, mutta jos todella tavoitteena on mahdollisimman hyvä MUSEOAJONEUVO, niin alkuperäiset ovat oikea vaihtoehto.

Ja kokonaisuuden ILMIASU, eräänlainen tasalaatuisuus on olennainen asia. Jos on alettu maalaamaan yms eli tekemään juuri kaupasta ostetun näköistä, se on vietävä loppuun saakka, vaikkapa niitä tavaratilan mattoja myöten. Sensijaan hyvässä alkuperäiskuntoisessa saa olla "tasaista" kulumisen jälkeä, sopivassa määrin.

Nojoo, myönnetään, on vaikee sarka määrittää oikee ja väärä:)!


RE: Museoajoneuvo
Lähettäjä: Jarkko
Tiistaina 30.8. 2005 klo 15:47:29

Message:
Joo, kyllä mäkin olen ehdottomasti alkuperäisten osien kannalla, jos niitä vain saa.

Eräässäkin autossani on öljypohjan tyhjennystulpan kierre öljypohjasta antanut periksi. Olen hankkinut uuden, alkuperäisen tyhjennystulpan, mutta sen uusiminen ei riittänyt. Jokin aika sitten ostin ylikokoisen, itsekierteyttävän tyhjennystulpan. Se on tarkoitettu juuri tällaiseen tilanteeseen. Olen kahden vaiheilla, laitanko tuon ylikokoisen (vääränkokoisen) vai laitatanko öljypohjaan irtokierteen, että saan alkuperäisen kiinni. Irtokierteessä on se huono puoli, että öljypohjan irti saamiseksi kone täytyisi nostaa paikaltaan....
RE: Museoajoneuvo
Lähettäjä: jaska
Tiistaina 30.8. 2005 klo 17:23:08

Message:
ei ole museoikä vielä 30v. niin kuin MR tuossa alussa väitti , vasta 2008vuonna tulee voimaan