Aihe: Pilke halkomaruuvi
Lähettäjä: Eversti
Maanantaina 29.8. 2005 klo 19:30:53

Viesti:
Ostin Pilke merkkisen halkomaruuvin halvalla, tietenkin. Näyttää olevan suunniteltu metrisille, ruuvikin on 300 mm pitkä ja vahvuutta tyvestä 150-200 mm.
Oletteko tehneet halkoja tuollaisella? Onkohan miten vaarallinen? Näitähän ei enää taida olla vaarallisuuden vuoksi myynnissä.
RE: Pilke halkomaruuvi
Lähettäjä: Jaska
Maanantaina 29.8. 2005 klo 19:54:47

Message:
Minulla on kyseinen malli käytössä, viime talvena haloin sillä n. 80pm3 puuta. Sellaista puuta ei tullutkaan joka ei olisi halennut.
Tosiaan nykyään kiellettyjä myydä, vaikka kuitenkin esim. vara ruuveja myynnissä.
Kyllähän siinä huonosti käy, jos sillä jalkaan poraat mutta kun jättää sähläykset sikseen niin hyvä peli on.
RE: Pilke halkomaruuvi
Lähettäjä: Eversti
Maanantaina 29.8. 2005 klo 21:14:24

Message:
Niin ja taitaa olla syytä jättää kravatti kotiin. Varmaan hihatkin on syytä kääriä, etteivät tartu ja vie miestä mukanaan. Näyttäähän tuossa olevan vielä vipukin, jonka voi narulla kytkeä ulosoton käyttövipuun hätäkatkaisijaksi.
Hydraulihalkoja ei tullut kysymykseen, koska MF 165 ei ole kaikkein tuottoisimpia hydrauliikassa.

RE: Pilke halkomaruuvi
Lähettäjä:
Maanantaina 29.8. 2005 klo 21:26:45

Message:
parhain
RE: Pilke halkomaruuvi
Lähettäjä: jaska kans
Maanantaina 29.8. 2005 klo 22:01:29

Message:
Itellä samanlainen pilke,mökkipuut tehty jo
monena vuonna.Tiettyä varovaisuutta käytettäesä
tosi hyvä laite.
RE: Pilke halkomaruuvi
Lähettäjä: -Justus-
Tiistaina 30.8. 2005 klo 08:52:44

Message:
Mulla myös on semmoinen. Halvin henkivakuutus on se naru sammuttimen vipuun. Metriset halot on tehty jo kauan tällä ja muut teen Hakki pilke 2X:llä.
Mikähän lienee syynä ettei klapikoneita ole tehty metrin puille?
RE: Pilke halkomaruuvi
Lähettäjä: Kualeppi
Tiistaina 30.8. 2005 klo 11:43:30

Message:
Harvalla enää 12 leivän uunia. Eli ei mahdu pesään kuin max 60 senttiset klapit. Meitillä mahtuu 1,1 m:n halot. Tosin uuni on rakennettu 1948 Nunnanlahden vuolukiveksestä.
RE: Pilke halkomaruuvi
Lähettäjä: Leyland 262 mies
Tiistaina 30.8. 2005 klo 12:11:53

Message:
Onkohan nuo sirkkelit joissa on ruuvihalkoja kanssa kiellettyjä pelejä? Ainakin nuo Kuusamon kuuset ovat aika sitkeitä tuollaisille Italian vehkeille. Kun päivä pari harjoittelee, niin tulosta syntyy tuollaista 2 sekuntia per pölkky. Isosta pölkystä täytyy klohmia sivusta sellaisia laikkoja.

Sitten kyselen että tietääkö kukaan onko noilla halkomaruuveilla todella sattunut onnettomuuksia ja minkälaisia?

RE: Pilke halkomaruuvi
Lähettäjä: Kualeppi
Tiistaina 30.8. 2005 klo 15:01:57

Message:
Eipä ole kohdalle sattunu, vaikka ruuvattu on vaikka kuinka ennenaikoinaan. Tartti pitää huoli ettei haalarin hihat repsottele, muuton kelaa kaverin ruuvin ympärille.
Toinen hyvä keino kiertymisen ehkäisemiseksi on se et valelee haalarit akkuhapolla. Ei haittaa vaikka tarttuisikin kierteisiin kiinni.
RE: Pilke halkomaruuvi
Lähettäjä: 565
Tiistaina 30.8. 2005 klo 15:14:06

Message:
Ja tärkeetä on se, että puu ei pääse näpistä irti ja pyörähtämään täyttä kierrosta. Kaverilla mursi jalkapöydän luut, toisella oli puoli päätä turvoksissa, onneksi ei osunu oksantynkää ohimon kohdalle...

Nykysirkkeleiden halkaisuruuvien syöttöpöydät ovat jees klapujen teossa, itte oon tykänny. Ei oo hidasta ja melko turvallistakin. Ko ei se haalari repsota.
RE: Pilke halkomaruuvi
Lähettäjä: Valdo
Tiistaina 30.8. 2005 klo 20:38:31

Message:
Kualepille:Olen kateellinen, tuollainen uuni on arvokas peli. Itellä Tulikiven leivinuuni, lyhyempi malli, sekin on jo hyvä peli, saatika noin iso. Voitko muuten laittaa uunin mittoja tänne, ulkomitat ja uunin mitat (korkeus).
Halkoja löytyy, tosin ruuvi on pöydällä pystyssä, paljon kätevämpi kuin vaaka-asennossa. Laskee vaan päälle ja vot halki on. Lisänä on "kirveet" molemmin puolin ruuvia.
RE: Pilke halkomaruuvi
Lähettäjä: Eversti
Tiistaina 30.8. 2005 klo 20:38:36

Message:
Onkohan meillä 565:n kanssa samanlaiset laitteet? Meinaan, että tuohon minun ruuviini voi laittaa yli 30 cm:n leikolla metrisiä. eikä niitä kyllä näpeissä pidä pirukaan. Mutta lavassa, jonka päälle metrinen laitetaan pystyyn, on reunat, jotka pitävät puun pystyssä. Ja kelkassa, jolla puuta syötetään, on kahva. Tämä kahva voi olla näpeissä.
Viikonlopun jälkeen kerron, kuinka äijän kävi. Varmuuden vuoksi aion olla Kuukunan tapaan ilman paitaa, etteivät ainakaan hihat vie miestä.
Laite on muuten tuotettu Haapajärvellä Konetekijät Oy:n toimesta.
RE: Pilke halkomaruuvi
Lähettäjä: tutkija
Tiistaina 30.8. 2005 klo 20:59:24

Message:
Tuko myi aikanaan samaa Konetekijät Oy:n laitetta Motti merkillä.Aivan turvallinen laite, kun ei irroita sitä jalustaan kiinnitettyä kahvallista suojakourua.Jalustan sivulla on palkki joka estää metrisen puun pyörähtämisen.Kolmioterä halkaisuruuvin yläpuolella ja pöyröteräksinen reiällinen tanko johon voi yhdistää narun traktorin sammutusvivulta/nupilta,olivat myös turvavarusteita.Yli tuhat kuutiota halkoja tuollaisella laitteella tuli halottua.Zetor traktori oli aivan ylivoimainen ruuvipilkkojan edessä.Voimanoton nopeuksia kun siinä on paikalliskäytössä useita.Jonkun oksaisen juntturan juuttuessa ruuviin kiinni oli se helppo irroittaa kun Zetorissa pystyi myös voimaoton pyörimissuunnan vaihtamaan.
RE: Pilke halkomaruuvi
Lähettäjä: tutkija
Tiistaina 30.8. 2005 klo 21:09:14

Message:
Suorasyisten metriisten puiden halkominen ruuvipilkkojalla on nopeaa ja yhtä juhlaa, mutta edellyttää että voimanottoakseli pyörii yli tuhat kierrosta minuutissa.Puunpilkkojat Valmetteineen,Majoreineen ja Massikoineen, 540 kierroksen voimanottoineen eivät edes tiedä kuinka nopea työkone ruuvipilkkoja on.
RE: Pilke halkomaruuvi
Lähettäjä: woodsman
Tiistaina 30.8. 2005 klo 21:29:20

Message:
Hävitin pois meidän ruuvihalkojan pari-kolme vuotta sitten kun rupesi hirvittämään se mahdollisuus että joskus horjahtaa ruuviin.
Oli siinäkin se halkokelkka mutta liian hidas asetella sen kautta puita joten se oli otettu pois.
Isoilla puilla tuppas ruuvi jauhamaan vain kartiokolon ja pussautti pölkyn ulos.

Kyllä hydraulihalkoja on sentään jotain ruuvin jälkeen. Siis metrisen halon teossa.
Klapimitoilla halkaisuruuvi voi olla ihan hyvä ratkaisu vielä tänä päivänäkin ellei omista oikeaa klapikonetta. Topparit pitää kuitenkin aina olla kunnolliset ettei puu pääse pyörähtämään.
RE: Pilke halkomaruuvi
Lähettäjä: pöntis
Tiistaina 30.8. 2005 klo 22:02:51

Message:
mulla on sellanen malli jossa pyöritys tapahtuu lattahiihnalla rattorin perässä olevalta remmipyörältä. tein siihen vähän muutoksia ja pulttasin intikan remmipyörän siihen sirkkelin runkoon, täytys vaan laittaa kiilahiihnat siihen lattahihnan tilalle, ois helpompi kiristää ja pysyis päällä, siinä on aika hyvät välitykset, pyörii aika haipakkaa, suorastaan imasee pölökyn.
velipoijalla lähti etusormi kun remmi katkes ja sirkkelinterä hypähti kynsille, muutamaa vuotta aiemmin se kairas sillä ruuvilla toisen kämmenen halakivikkaan, onneksi ei sen pahemmin käynyt, sillä on vielä 9 toimivaa sormea. maltti on valttia vaikka kaikki muu loppuu aikanaan, mutta haloteko ei lopu koskaan.
RE: Pilke halkomaruuvi
Lähettäjä: Kualeppi
Keskiviikkona 31.8. 2005 klo 07:06:53

Message:
Valdo, eipä kannata olla kateellinen, ainoa mikä tossa uunissa lisää arvoa on se poltettujen kuutioiden määrä. Kyllä nykyuunit on paljon tehokkaampia. Mutta, kun uunin lämmittää niin voi rehellisesti sanoa että "kyllä tuli syödessä hiki".
Uunin mitat n. syv. 1.8 m. lev. 1,5 ja kork. 1,6.
RE: Pilke halkomaruuvi
Lähettäjä: Eversti
Sunnuntaina 04.9. 2005 klo 19:00:04

Message:
Tein lauantaina muutaman motin halkoja, ihan vain kokeeksi. Laite on hyvä ja ruuvikin terävä. Jopa puolikuivat 35 cm:n paksuiset kuusetkin paukahtelivat näppärästi halki.
On totta, ettei ulosottoakselin nopeus fergussa päätä huimaa, mutta mikäs kiire se mökkiläisellä olisikaan - päin vastoin oli mukava katsella, kun puut halkesivat ilman Fiskarsia.