Aihe: metsäkärri
Lähettäjä: joonas
Perjantaina 26.8. 2005 klo 15:30:29

Viesti:
olen ajatellut tehdä itse oman metsäperävaunun. koska vetokone on pieni takapotku on keveys, ehkä veto ja metsäkulku ominaisuudet otettava huomioon. Olen ajatellut tehdä kärrini alumiinista!? onko kellään kokemuksia vastaavasta aineesta peräkärryissä ja mitenhän mahtaa olla kestävyys. Minkähänlaiset aine vahvuudet olisivat rungossa. ajatuksena olisi tehdä yksipalkki runko, jossa olisi siirrettävät pankot, sermi ja teli akselisto. Olen ajatellut tehdä kärriini myös telit itse. minkälainen se on se kiipeävä teli. (piirroksia kiitos)!. millä sen telin saisi "kiikkumaan" ettei ne pyörät olisi kiinteät rungossa. huomioon olisi otettava myös se telin siirto ominaisuus. minkälaiset renkaat sopisivat tuollaiseen kärriin? kuormainta en aijo kärriini/traktoriini asentaa. Minua on myös mietityttänyt kärrin veto. mekaaninen ei onnistu eikä traktorin omaan hydrauliikkaan liittäminen vaan se olisi järjestettävä ulos oton kautta. minkälaiset vermeet ja mitat/laskelmat siihen tarvitaan. Kiitos paljon.
RE: metsäkärri
Lähettäjä: 565
Perjantaina 26.8. 2005 klo 15:45:44

Message:
Mie mietin tommosta kans jokuaika sitten, en nyt tosin alumiinista sentään. Sitten iski realismi ajatuksiin: Pienet rankanyttöset tulee kotia vaikka juontokouran tapaisella viritelmällä, jonka rakentaa olemattomilla kustannuksilla, parissa illassa. Jos on kyseessä isompien metsänhakkuiden tähteiden perkuu, niin "oikee" kone hakee ne muutamassa tunnissa, kaik. Itte keittelen sen aikaa kaffetta.

Toinen asia on sitten se, että kiva on harrastaa kaikkee ja kehitellä muuten vaan. Siinä mielessä kannatan ajatustasi kovin! Valitettavasti joku muu saa auttaa piirustusten kaa...Menestystä!
RE: metsäkärri
Lähettäjä: joonas
Perjantaina 26.8. 2005 klo 15:52:41

Message:
Historia tästä ideasta on se kun olen mettä koulussa opiskelemassa ja pitäs päättötyö tehdä. siittä läksi tuo ajatus mettä kärristä. täällä kun on noi vermeet metallin työstämiseen. alumiinin keksin kun onhan ponssen s 15 harvesterissakin runko alumiinia. eli ikääkin mulla on vasta 17. mut kun toi suunnittelijan veri sykkii suonissa ni minkäs mahat. ajatuksena olisi tehdä sit kun kärri on valmis sille omat netti sivut teko ohjeineen (mitat, kustannukset, kuvia jne...) mutta arvon masinistit kiitän teitä tuestanne ja ohjeistanne jo etukäteen. T: joonas
RE: metsäkärri
Lähettäjä: TKH
Perjantaina 26.8. 2005 klo 16:08:48

Message:
Käynti lähimmän maatalousliikkeen pihassa kameran ja mittanauhan kanssa selvittää aika paljon,yleensä on uusia tehdastekoisia kärryjä paikalla.
RE: metsäkärri
Lähettäjä: Jarkko
Perjantaina 26.8. 2005 klo 16:14:24

Message:
Googlen avulla päädyin Murtolan sivuille. Siellä oli pari hyvää kuvaa mönkijän kärrystä ja pyörien "kiikuttamisesta".

Kiipeävässä telissä telin laakerointi ei ole napojen yläpuolella. Kuvien teli taitaa olla kiipeävä? En ole ihan varma, riittääkö, että laakerointi on samalla tasolla napojen kanssa, kuten kuvissa on.


RE: metsäkärri
Lähettäjä: TKH
Perjantaina 26.8. 2005 klo 18:28:57

Message:
Hiipivä tai kiipeävä,nimiä tuntuu olevan erilaisia.Esim. patun kärryissä on nivelpiste samalla korkeudella kuin navat,mutta nivelpiste on lähempänä taaempaa rengasta->eturenkaalla vähemmän painoa jolloin takarengas alkaa painumaan ensin helpottaen kulkua;näin toimii eteenpäin ajettessa,peruuttaessa taas painuu helpommin...
RE: metsäkärri
Lähettäjä: joonas
Tiistaina 30.8. 2005 klo 19:24:01

Message:
niitä vinkkejä jos saisi? kiitos
RE: metsäkärri
Lähettäjä: 565
Tiistaina 30.8. 2005 klo 19:56:30

Message:
Joonas, pyydän vaan anteeksi pikkasen töksähtänyttä kommenttiani. Nyt ymmärrän lähtökohdat ja arvaa onko muuten minustakin kiehtovaa tämmönen suunnittelu! Eli auttakaas kaveria, mulla ei oo tietoo...

Toi alumiini on sitten aavistuksen vaativampi materiaali, mm. sen hitsaaminen. Eli varmista että koululla on toteuttamismahkut/taidot olemassa?
RE: metsäkärri
Lähettäjä: ajattelija
Tiistaina 30.8. 2005 klo 20:00:50

Message:
Alumiini on toki kevyempää, kuin teräs, mutta myös heikompi rakennusaine ja paljon kalliimpi.
Jotta rakenteet kestäisi myös kovilla pakkasilla, kannattaa harkiten valita oikea alumiiniseos (=kallis). Aivan mitä tahansa alumiina ei kannata käyttää, vaan ostettaessa täytyy tietää tarkasti mitä on ostamassa. Asiantunteva myyjä kyllä osaa neuvoa oikean materiaalin.

RE: metsäkärri
Lähettäjä: Hitsari
Tiistaina 30.8. 2005 klo 20:22:45

Message:
Alumiinissa on vielä se huono puoli jos joutuu taivuttelemaan niin pienikin huokonen tai muu vastaava virhe aineessa niin alumiini repeää.
Alumiinin kanssa kun touhuaa niin pitää olla paljon tietoa ja taitoa.

Kokeileppa vaikka pajalla taivuttaa rautaa ja alumiinia. Vedä rälläkällä aivan pieni "naarmu" ja taivuta siitä kohasta,niin yllätyt jos et ole alumiinia taivutellut.