Aihe: Kaapelikatko
Lähettäjä: hoss
Tiistaina 23.8. 2005 klo 23:09:33

Viesti:
Mitenkähän paikallistais katkoskohdan n. 40 metrin maakaapelissa, ettei tarttis koko matkaa kaivaa. Onko jotain mittaria hommaan, ja kenellä.

Eilen nuhviremontin välissä pimeni ykkösvaihe ilman että olis polttanut pääsulaketta. Vedin sitten roikan siihen vaiheeseen pääkeskuksesta seuraavana olevaan pumppukopin tauluun, ja hyvin pelasi. Tänään sitten pimeni kaks muuta vaihetta samalta väliltä. Eikä sulakkeet palaneet nytkään.

Mittasin jännitteet vaihejohtojen päistä, en siis edes sulakkeiden tai kytkinten yli. Tolpalla oli siis 230V ja pumppukopin taulussa nolla.

Aika mystistä mun mielestä keskellä kesää kun ei maa roudi! Väli on kyllä aika kivikkoista, enkä ees tiedä, kuinka syväll kaapeli on kaivettu. Ja kun ei mikään vaihe ees polttanut sulaketta!

RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: mh
Keskiviikkona 24.8. 2005 klo 00:25:45

Message:
tutki onko lähtöpäässä piuhat kunnolla kiinni
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: hoss
Keskiviikkona 24.8. 2005 klo 00:36:09

Message:
Mittasin nimenomaan piuhasta pääsulakkeen jälkeen, eli on kiinni kun tuli jännite.
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: Jarkko
Keskiviikkona 24.8. 2005 klo 00:44:10

Message:
Mitenkäs nuo kaapelitutkat toimivat? Voisiko niillä selvittää katkospaikan? Sähköliikkeen asentajalla saattaa sellainen olla.

Idea on kai sellainen, että laitetaan signaali menemään kaapeliin ja se heijastuu katkoskohdasta takaisin. Kun mitataan heijastumisaika, saadaan tietää etäisyys.
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: Sähkösuhari
Keskiviikkona 24.8. 2005 klo 08:27:22

Message:
Kysy lainaan mittaria sähkölaitoksen mestareilta. Hankala millään yleismittareilla mitata, jos se ei polttanut sulaketta, eli se ei mennyt minkään muun pihan kanssa kunnolla oikosulkuun. Jos se olisi oikosulussa, sen saisi paikannettua erittäin tarkalla oomi-mittarilla ja hieman sähköopin laskelmia käyttämällä, kun tiedossa on kaapelin poikkipinta-ala ja kuparin ominaisuudet. Mutta luulen, että heittoa tulisi silti hieman.
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: amp
Keskiviikkona 24.8. 2005 klo 09:36:31

Message:
Ompa joku kaivanu vähemmän hyvän käytetyn kaapelin maahan, eikä varmaan edes maakaapelia!!!!!
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: hoss
Keskiviikkona 24.8. 2005 klo 10:36:37

Message:
Kymmenen vuotta sitten kaapeli laitettu uus maakaapeli, mutta jos kerran "amp" noin sanoo, niin kai mun silmät valehtelee!
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: tane II
Keskiviikkona 24.8. 2005 klo 10:41:40

Message:
Jos se taas EI OLE oikosulussa, sitä voisi haarukoida mittaamalla kummastakin päästä kaapelin johdinparin kapasitanssin ja vertaamalla tuloksia keskenään ja/tai vastaavan kaapelin tunnettuun kapasitanssiin. Se kapasitanssi on tietysti vakio kaapelimetriä kohti. Vähän kikkailuahan tuokin on ja maa- ja oikosulut katkoskohdassa voi johtaa väärään tulokseen, vähän mittaristakin riippuen.


RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: ts
Keskiviikkona 24.8. 2005 klo 11:27:33

Message:
jos siihen samaan kaapeli ojaan on kaivettu kupari maadoitus niin vikapaikka on siinä missä kupari loppuu ,eli 15 -20 metriä kaapilta näitä on tullut jokunen kappale vastaan vuosien varrella että katsoppas pitääkö arvio paikkansa
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: Jarkko
Keskiviikkona 24.8. 2005 klo 12:29:04

Message:
Mistä tuo TS:n havainto johtuu? Mullakin on pari maakaapelia samassa kaivannossa kuparin kanssa, joka tosin on käsittääkseni ihan yleinen käytäntö. Vielä ei ole katkennut....
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: hoss
Keskiviikkona 24.8. 2005 klo 12:43:59

Message:
Kuinkas se kapasitanssi mitataan? Ei taida onnistua bilteman yleismittarilla?

Ajattelin aloittaa kaivamisen kaapilta, jos olis vaikka pinnassa olevat kivet repiny routiessaan kaapelia. Mistäs toi katkeeminen kuparin lopussa johtuu? Onko siihen jotain teoriaa?
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: osaatko ?
Keskiviikkona 24.8. 2005 klo 12:46:44

Message:
ϣÄ㷢Ögoogle Ä
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: tane II
Keskiviikkona 24.8. 2005 klo 12:55:39

Message:
Kyllä yleismittareissakin nykyään usein on myös kapasitanssialue, kattelin justiinsa Finnparttian luetteloa ja monessa halvassakin (about 50) mittarissa oli kapasitanssimittaus alkaen joko 1 pF tai 10 pF. Kun tuo kaapelin kapasitanssi on joitain kymmeniä pikofaradeja per metri, tuollainen mittari on ihan riittävä.

RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: Teknokraatti
Keskiviikkona 24.8. 2005 klo 14:23:06

Message:
Parasta on pyytää sähkömies tutkimaan kaapeli. Nyky tutkilla saadaa katkospaikka justiinsa selville ja korjattua saman tien. Samalla vehkeellä voi "kuunnella" kuinka syvällä kaapeli on maan pinnasta ettei tartte lapiolla posauttaa kaapelia kaivaessa pahemman kerran päreiksi.
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: ts
Keskiviikkona 24.8. 2005 klo 14:56:39

Message:
tuossa vuosia sitten olin urakoimassa eräälle sähkolaitokselle maakapelin kaivuuta ja siinä yhteydessä tuli jokunen vikapaikka kaivettua aukki ja siinä yhteydessä tuli tehtyä huomio että vika oli siinä missä maadoitus kupari loppui eli kupari oli vedetty kaapeliojaan jätetty pää siihen kaapelin päälle .sen jälkeen tuli uudet ohjeet että kupariin on lyötävä loppuun maapiikki poispäin kaapelista ja tuo kyseinen vika on poistunut tällä konstilla .liekö salama siirtynyt maadoituksesta kaapeliin vai mikä oli ei urakoitsiolle kerrottu
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: elektrisiajussi
Keskiviikkona 24.8. 2005 klo 15:17:05

Message:
Kannattais ollenkaan laittaa samaan kaivantoon. Ainakaan jos tiedonsiirtokaapeleita joukossa.
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: Landman
Keskiviikkona 24.8. 2005 klo 16:51:34

Message:
Ainakin suurimmilla Sähköyhtiöillä ja kaupunkien kunnallisilla ko laitoksilla usein tarkoitukseen sopivalla kalustolla varustettu auto. Jos se on puhdas katkos, siis ilman maavuotoa vikapaikka löytyy tutkalla, jos siinä on myös maavuotoa saattaa siltamittaus tai 3M:n vaippavika haarukka olla oikeampi,riippuu aina tapauksesta.
Mutta yhtäkaikki sen tarpeellisella kalustolla varustetun auton liikkeellelähtö saattaa maksaa niin paljon,että 40m pätkä kannattaa kaivaa suosiolla auki, paljastuu samalla muutkin työvirheet,sillä niitä siellä todennäköisesti on.
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: hoss
Keskiviikkona 24.8. 2005 klo 18:21:02

Message:
Ei ollut kuparia samassa kaivannossa. Enkä huomannut kaapelissa vikaa ekan viiden metrin matkalla, minkä kaivoin siinä kivikossa. Huomasin, ettei tollanen induktiosähkökynä, vai mikä lie, näytäkään jännitettä maakaapelista kuoren päältä, kun on se kuparivaippa. Onkos jotain edullista mittaria, jolla näkis esille kaivetusta maakaapelista, missä on katkos?

Nyt olikin muuten 1- ja 2-vaihe kaapelissa oikosulussa, vaikka mielestäni ei eilen kyllä ollut. Kun päät oli irti, näytti mittari lähtöpäässä 1,3 ohmia piuhojen välillä, ja loppupäässä bilteman mittari heilu 650-800 välillä. Juoruaako toi jotain sellasta, että vika olis alkupäässä? Kaapeli on 6mm2.

Ainoo tutka tällä seudulla on Tampereen sähkölaitoksella, ja vian paikannus tekis reilun 400. Taidan odotella tuttua kaivurimiestä puintien jälkeen. Köyhä pärjää yhdelläkin vaiheella, kun ei syö eikä käy pesulla. Hitsaukset vaan ei onnistu.
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: tane II
Keskiviikkona 24.8. 2005 klo 18:44:26

Message:
Ei tuo nyt valitettavasti paljon kerro. JOS voisi olettaa, että siellä on kunnon oikosulku ja JOS se 1,3 ohmia olisi tarkka, voisi tietysti johtopaksuuden perusteella laskea pituuden, mutta kun kummastataan ei taida olla paljon varmuutta.

Jos siellä nyt on maavuoto, aikaisemmin mainitulla siltamittauksella se paikka selviäisi, mutta ei sellaistakaan mittaria löydy niin helposti. Eikä se kapasitanssimittauskaan onnistu, jos siellä on oikosulku! :-(
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä:
Keskiviikkona 24.8. 2005 klo 18:57:29

Message:
Kaivaa ny siihen viereen uuden johdon, pölöjä ;-)
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: tane II
Keskiviikkona 24.8. 2005 klo 21:45:03

Message:
Vähän tarkemmin kun fundeeraa, niin eihän vastussillalla taida saada kuin 'ehjän' kaapelin maavuotokohdan, ei katkoksen paikkaa, vai?

Ja mitä tuosta yritin laskea, niin 1,3 ohmin vastuksella ja 4 mm2 kaapelilla olis katkos 150 m päässä mittauspäästä eli tuo 1,3 ohmia ei voi olla lähellekään oikein. Edes 2,5 mm2 kaapelilla se ei osuisi siihen 40 metriin! :-(
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: amp
Keskiviikkona 24.8. 2005 klo 23:16:31

Message:
jos yleism. saadan tälläisia lukujan mitattaessa maakaapelin vastuksia niin ilmeisesti on mittarin paristot loppu tai ei ole oikee mittaus alue sekä että voi olla vähempi osaava mittaava mieskin.
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: Sähkösuhari
Torstaina 25.8. 2005 klo 09:49:41

Message:
Tane II kanssa laskin saman suuntaisia tuloksia. Se oikosulku ei ole ihan puhdas oikosulku. 1,3ohm ei voi pitää 40m kaapelissa paikkaansa. Oikosulkukohdassa on jotain paskaa tms. niin paljon välissä että siitä tulee lisä vastusta. Tarkka paikka ei löydy yleismittareilla, koska kyseisen paskan vastusta ei voi päätellä ja arvioida.
Reka-kaapelinsivulta:
MCMK 6mm2 tasavirtavastus lämpötilassa 20Cels on 3,08ohm/km. Tästä on helppo laskea ensimmäisen asteen yhtälöllä 1,3ohm vastaava metrimäärä, eli se on 422m. Oikosulkukohta olisi tietenkin 422m/2, koska johdin menee ja toinen tulee oikosulkukohtaan ja ne on saman paksuisia johtimia. Tarkalla vastusmittarilla tietenkin teoriassa saisi paikan tietoon, jos johtimet olisi hyvin kiinni toisissaan oikosulkukohdassa. Mutta kuten huomaa pieni määrä paskaa, huonot liitokset, tms. muuttaa ohmi-arvoja ja tulos on mitä sattuu.
40m kaapelissa pitäisi ohmiarvo olla, jos keskellä kaapelia olisi puhdas oikosulku vain n. 0,12ohm. 6mm2 kupari on jo hyvä johdin ja sen vastus on suhteellisen pieni. 1,3 ohm on jo iso vastus tähän ja 40m matkaan verrattaessa. Eli se tutka varmaan tarvitaan.
Yksi kikka on testata talvella kyseinen kaapeli laittamalla siihen 230V syöttö ja 200A sulakkeet. Sähkötehoa 1,3ohm "lämmityskaapelissa" olisi n.40kW ja se ottaisi virtaa n. 173A. Lumi sulaa siihen kohtaan asti, missä on oikosulkukohta. Itse kaapelikin taitaisi tietenkin sulaa, mutta vikakohta selviäisi. Tietenkin hieman hankala kehittää sitä 200A sulakettakin. !!!
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: uuvattiko?
Torstaina 25.8. 2005 klo 10:11:51

Message:
uuvatti!
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: tane II
Torstaina 25.8. 2005 klo 10:44:11

Message:
Noh, hitsausmuuntajallahan sitä virtaa tietysti saa helposti tuollaiseen vastukseen, mutta ei tosiaan taida olla se kaapeli enää kelvollinen sen jälkeen. Mahtaisko sen silmukan magneettikenttääkään pystyä millään 'haistelemaan' metrin-parin päästä?

Oliskohan muuten syytä jo poistaa se kaapeli kokonaan käytöstä, jos sitä ei vielä ole tehty, ennenkuin suojamaakin katkeaa ja siihen vuotaa vaiheesta hengenvaarallisen jännite!


RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: Teknokraatti
Torstaina 25.8. 2005 klo 14:06:56

Message:
Mitataan molemmista päistä kaapelia ja lasketaan suhde. Löytyypi kohta riippumatta vuotovastuksesta.
En kyllä ymmärrä millä ilveellä sillä 10:n mittarilla mitataan näitä milliohmeja riittävän tarkasti, koska muutaman 100 milliohmin heitto viepi vikapaikan naapurikylään.
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: tane II
Torstaina 25.8. 2005 klo 14:19:40

Message:
Mistä tiedät, millainen kosketus niiden päiden välillä siellä maan sisässä on? Toinen pää voi olla vaikka kokonaan auki! Itsehän 'hoss' tuossa kirjoitti "Kun päät oli irti, näytti mittari lähtöpäässä 1,3 ohmia piuhojen välillä, ja loppupäässä bilteman mittari heilu 650-800 välillä". Mietis nyt vähä, mitä kirjoitit!
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: Uuvattiko?
Torstaina 25.8. 2005 klo 15:49:30

Message:
Minä en sitte jaksa lakata ihmettelemästä miten parin tunnin hommasta saaraan tässä porukassa AINA niin jumalattoman hankala.
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä:
Torstaina 25.8. 2005 klo 16:02:17

Message:
Täytyyhän siellä jonkinlainen kosketus olla, jos kerran mittari värähtää.
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: amp
Torstaina 25.8. 2005 klo 16:20:45

Message:
Pistäppäs sähkösuhari ne matemaattiset yhtälöt esille että me muutkin voimme opetella näitä reaktio käyriä koska ilmeistä on että ett sinäkään suorita oikeen asiantuntevana "inssinä"
näitä hommii!!!!!!??(??)
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: tane II
Torstaina 25.8. 2005 klo 18:50:30

Message:
No ei kai siinä paljon kummempaa matikkaa tarvita, kuin johtimen resistanssin kaava:

R = L * p / A

Jossa:
R = johtimen vastus
L = johtimen pituus
A = johtimen poikkipinta-ala
p = ominaisvastus (käytin nyt tuossa tota p-kirjainta, kun en viittiny ruveta leikkimään kreikkalaisten kirjainten kanssa)

Sitä vaan rupesin ihmettelemään, että kovasti näkyy kuparin ominaisvastukselle annetut arvot poikkeavan toisistaan. Römppäsen taskukirjassakin on kaksi eri arvoa, 1,72 10E-8 ja 1,78 10E-8 ohmi*m ja tuosta 'Sähkösuharin' antamasta arvosta näyttäisi tulevan 1,85 10E-8 ja kaikki vielä +20C lämpötilassa. Vaihteleeko se tosiaan noin paljon kupariseoksesta riippuen, vai onko annetut arvot virheellisiä?

RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: Sähkösuhari
Torstaina 25.8. 2005 klo 19:04:45

Message:
Tuossa kyllä yritin selittää, miten olen laskenut.
On olemassa kaava vastukselle R : R = roo x l/A. Roolle on hienopikin kreikkalainen merkki, mutten jaksa kaivaa esiin sitä. Roo on kuparin ominaisjohtokyky metriä kohti, l on johtimen pituus ja A on johtimen poikkipinta. Tämä on se sähköopin periaatekaava, mutta sitä ei tarvita, ollenkaan, kun katsoo kaapelin valmistajan taulukosta suoraan mikä on kyseisen kaapelin vastus metriä kohti eli ohm/m. Itse käytän aina kaapelivalmistajan arvoja, koskan ne on oikeita, eikä mitään teoreettisia. Käytän noita samoja ohmi-arvoja aina, kun lasken esim. oikosulkuvirrat, silloin kun on helpompi laskea, kuin mitata. Noista kaapelivalmistajan arvoista saa tuloksen ala-asteen matikalla, eli 1. asteen yhtälöllä. Sen voi kyllä päätelläkin myös helposti. Ei ole todellakaan sen vaikeampaa.

Päättelemällä siis näin:

MCMK 6mm2 kaapelin vastus on 20Cels lämpötilassa 3,08ohm/km. (Reka-kaapelin valmistamissa MCMK-kaapeleissa. Muiden valmistajien arvot on varmaankin aika samanlaisia. Katso reka.fi sivuilta ohmiarvot, jos epäilyttää.)

Siis kilometrin pituiselle kaaapelille se on 3,08ohm ja vastaavasti 1m:lle 3,08/1000=0,00308ohm.
40m:lle saadaan päättelemällä edellisestä suoraan 40x0,00308= 0,123ohm, koska 40m:issä on 40kpl 1m pätkiä ( ikään kuin sarjaankytkettynä ja Sarjaankytkettyjen vastuksien arvot ynnätään aina.) Yritin esittää miten sen saa suoraan tuosta kaapelivalmistajan antamasta arvosta ja vähän silleen, että "ei sähkömieskin" pääsee jyvälle. Loppujen lopuksi aika helppoa.

On olemassa hienoja sähköopin kaavoja, kuten tuossa alussa sanoin, mutta ne on joskus turhia. Lisäksi jos nyt oikein tarkkaan pitää se ohmiarvo laskea, niin pitäisi mitata sen maan lämpötila, koska vastuarvo muuttuu lämpötilan muuttuessa. Siihen on oma teoreettinen kaava.

Uuvattikolle sen verran kommetti, koska häntä väsyttää, että jos nyt sattuisi olemaan siisti pihamaa ja sen poikki menisi 40m kaapeli. Eikös sitä kannata vähän edes näsäviisastella, laskeskella tai vaikka päätellä, missä päin se kaapelikatko ehkä voisi olla? No eihän näillä laskuilla juurikaan tärppää, mutta saattaisi se joskus tärpätä, niin ettei tartte koko pihaa tuhota. Itse laskeskelisin kovasti, ennen kuin omanapuut ja pensaat antaisin tuhota täkäläisten kaivinkonemiesten toimesta. Kahdessa tunnissa ei uuvahtanutkaan kaiva lapiolla ainakaan täkäläisiä kivipeltoja, kuten tuossa kehuskelee.
En laskeskele varsinaisesti ammatikseni joka päivä. Yleensäkin noita sähköopin teoriakaavoja ihan sellaisenaan kovin usein tarttee. Mutta valmistajien erilaisia taulukoita tarttee melkein joka päivä. Nämä on vaan sähköalan perusjuttuja. Suosittelen sinne Rekan sivulle kurkkaamista, jos epäilyttää nuo ohmiarvot. Huomaatte, miten ne ohmiarvot pienenee kaapelinpoikkipinnan suurentuessa, jne.

RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: Ohmi
Torstaina 25.8. 2005 klo 19:45:48

Message:
Tulipas taas hyvää tietoa sähkötekniikan alalta kun oli ammattimiehiä asialla.
Noista Uuvatin kommenteista taas näkyy, että amikset ovat alkaneet ja on päästy nimettömien koneiden viereen.
Kiitos asiallisista olettamuksista.
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: uuwatti
Torstaina 25.8. 2005 klo 20:22:29

Message:
siis uuvatti

Uuvatilla useampi km kaapelia maassa. Uuvatin kaapelit toimivat, ja jos eivät toimi, ne toimivat seuraavana arkipäivänä.

Turha elvistellä amisjuttuja. Kunnioitan amiksen käyneitä ammattimiehiä siinä kuin muitakin alansa taitajia. Kunhan vaan niihin satun joskus törmäämään.

Olen siis se, joka palkkaa ammattimiehiä ja tällöinhän minulla on oikeus jos edelläkuvatun kaltaista sananhelinää kuulen, vaihtaa miestä?

Siinäpä kaiketikin se lyhykäisyydessään?

Ei sinänsä, että teorian jauhaminen olisi tuomittavaa, mutta se on vaan niin kovin pikkuvanhan oloista sivulla jossa aikaihmisten pitäisi vaihtaa ajatuksia käytännön asioista.

Näin työkokemusta hieman enemmän omaavana jättäisin pois ainakin tuon ylenkatseen kanssakirjoittajia kohtaan. Jos ei muuten, niin siitä voisi jonkin muun alan ihminen johdatella diagnoosin henkisestä kypsyydestä.

Ei muuta kuin ötyä. Kaksmetrinen kutsuu.


RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: Teknokraatti
Torstaina 25.8. 2005 klo 20:43:18

Message:
No tane II bilteman 10:n mittarilla et kyllä pysty erottamaan 3,08 milliohmin eroja, vaikka kaapelissa olisi suora oikosulku.
Sillä näkee onko piuhat ehjät, poikki tai oikosulussa, mutta ei kyllä milliohmeja mitata. Minulla itsellä on työkäytössä 1700:n mittari enkä kyllä silläkään pysty ohmi mittauksella sanomaan missä vika on, vaikka siinä on 1 ohmin alue ja 6:n numeron näyttö. Että mitatkaa vaan biltemalla.
Näitä yksinkertaisia kaapelin vastuksia tässä voidaan laskeskella, mutta se ei johda vikapaikan löytymiseen. Siihen tarvitaa tarkoituksen mukaiset välineet.RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: tane II
Torstaina 25.8. 2005 klo 22:11:17

Message:
Kyllä muuten pystyn, heleposti, mutta silloin pitääkin mitata virta ja jännite ja laskea vastus. No-joo, siinä tarvitaan kaksi piilteman 10 mittaria ja joku virtalähde.

Mutta minun pointtini olikin siinä, ja saman sanoi 'Sähkösuhari' jo aikaisemmin, että kun et tiedä, mikä sen 'oikosulun' todellinen vastus on, ei se yhtään auta, vaikka se sinun mittarisi olisi kuinka tarkka.

Uuvattikolle
Lähettäjä: tane II
Torstaina 25.8. 2005 klo 22:21:30

Message:
Valitettavasti en pysty näkemään Sinun kirjoituksissa mitään muuta, kuin juuri sitä ylenkatsetta kanssakirjoittajia kohtaan. Ehkä siitä voisi jonkin muun alan ihminen johdatella diagnoosin henkisestä kypsyydestä ....
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: tane II
Torstaina 25.8. 2005 klo 22:45:59

Message:
Eli tuo yllä oleva oli osoitettu 'Uuvatikolle', jos sitä ei tuosta viestin otsikosta huomaa!
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: Sähkösuhari
Torstaina 25.8. 2005 klo 22:59:22

Message:
Tane II:lle. Joo tosiaan itselläkin on joka kirjassa hieman poikkeava tuo ominaisvastusarvo. Sitä en tiedä, miksi noissa teorettisissa taulukoissa vaihtelee tuo arvo. Mutta kaapelivalmistajien kuparit varmaan hieman vaihtelee. Jotku laittaa sekaan "savea" varmaankin ja myy sitä sitten puhtaana kuparina.
No nämä on ihan mukavia keskusteluja. Se on kai jo selvää kaikille, ettei se vikapaikka varmaan ohmeja laskemalla löydy, noilla mittausarvoilla. Mutta luulen, että sen kaapelitutkan hankinta lainaan voi olla tuskallista. Siksi vaan tässä löpistään näistä teoreettisista jutuista. Ei kenekään kannata ottaa pulttia. Mutta joskus se voi tärpätäkin. Sen verran vaan asiaa liippoen, että nykyisin kun on nämä oikosulkumittaukset pakollisia sähköasennusten käyttöönotoissa, niin saman voi ihan lakia noudattaen tehdä laskemalla pisimmät ryhmäjohdot, kustakin sulake/johtolajista, jne.
Omissa laskelmissa ja D1-98 kirjassa neuvottua laskentatapaa käyttäen noita teorettisia ohmiarvoja/m tai kaapelivalmistajan antamia vastaavia arvoja käyttäen voi oikosulkumittaukset kuitata. Yleensä kyllä mittaan ne, mutta joskus on helpompi laskea pari yksinkertaista laskua, kun mittaa vain pääkeskuksen oikosulkuvirran ja lisää siihen ryhmäjohtojen impedanssit (käytännössä tässä puhutut resistanssit). Tarkoitan vaan, että kyllä näitä tässä tapauksessa jankutettuja ohmiarvoja käytetään silloin tällöin oikeassa työelämässäkin, jos joku luulee, että tämä on ihan utopiaa. Mm. sähkösuunnittelijat pelaa kaapelien ohmiarvoilla lähes päivittäin. Urakoitsijat ei niin usein, koska esim. oikosulkumittaukset on suht. helppo tehdä. Mutta joskus on helpompi ja nopeampi tapa laskea ne. Rahaa ja aikaa siinä säästyy parhaimmillaan.
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: Sähkölaitosasentaja
Perjantaina 26.8. 2005 klo 07:13:55

Message:
Ei maksa vaivaa selvitellä noin ohkasen ja lyhyen kaapelin vikapaikkaa. Osta uusi ja kaiva se oikein maahan, eli hienoa hiekkaa kaapelin ympärille, niin eiköhän se muutaman vuosikymmenen kestä.
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: Sähkölaitosmasentaja
Perjantaina 26.8. 2005 klo 08:53:06

Message:
Eikös se ole tuo hoss, joka päättää onko vaivaa siitä, jos joku selvittää sitä vikapaikkaa. Hänhän tuossa taisi oikein pyytää selvittämään. Nyt ei taida olla sähkölaitosasentajan omasta kaapelista kysymys.
Onko ne kaapelit aina todella noin helposti uudelleen kaivettavissa? Joskus saattaa mennä valmiiksi päällystetyt tiet ja pihat siinä sivussa paskaksi. Ei ne kaikki kaapelit ole aina keskellä peltoa varmaankaan. Sähkölaitosasentajat ne viimeisenä on kaivamassa koko seutua auki, vian takia. Kyllä siellä sähkölaitoksilla juodaan kuppi jos toinenkin ja täytellään Essolla lottokupongit, ennenkuin aletaan edes harkitsemaan töihin ryhtymistä. On pikkukahvia, välikahvia, viralliset kahvitauot, jne. Tutkalla yritetään ensin löytää vika paikka. Äärimmäisenä vaihtoehtona on se, missä saattaa muutama hikipisarakin lorahtaa työtä tehdessä.
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: Teknokraatti
Perjantaina 26.8. 2005 klo 10:22:25

Message:
Tämä varmaan sitten masentaa koko pohtijasakin. Olen rakennusvaiheessa, kun kaikki piha-alueet olivat väärinpuolin, laittanut 100mm salaojaputkia parikinkappaletta rakennusten väliin ja kaikki johdot, jopa vesijohtokin, on vetty tällaisen "suojaputken" sisään. Ei ole menneet rikki ja jos menee vetelen putkeen uudet.
Siinä rakeenusvaiheessa se slaojaputki ei maksa mitään.

RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: sähkölaitosylias.
Perjantaina 26.8. 2005 klo 11:16:24

Message:
rahamies ostaa uuden kaapelin eikä räpellä vanhan paskan kanssa. näin tekee sähkölaitosyliasentaja
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: Sähkölaitosmasentaja
Perjantaina 26.8. 2005 klo 13:00:08

Message:
Siinä on vaan se, että sähkölaitosyliasentajakaan ei jaksa kaivaa 40m kaapeliojaa käsin omaltapihaltaan. Hommaa varmaankin koneen. Kaupunkialueella kun aletaan kaivamaan, ei sen 40m MCMK-kaapelin hankintahinta ole kuin kärpäsen paska kokonaiskustannuksissa. Asfaltointi yms. kulut saattaa nousta 40m osuudella jo hieman suuremmiksi, kuin itse kaapeli osuus. Näin itse veikkaisin. Saattaa olla, että kannattaa joissakin tapauksissa hieman räpeltääkkin.
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: kysymys kuulu
Perjantaina 26.8. 2005 klo 13:10:53

Message:
hoss kysyi,että miten paikallistan katkos kohdan,ettei tarvii kaivaa koko matkalta. edellä on paljon juttua muusta mutta ei helppoa eikä halpaa ohjetta kysymykseen.
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: tane II
Perjantaina 26.8. 2005 klo 13:45:10

Message:
Kyllä tuo koko kaapelin vaihto on varmaan aivan oikea neuvo tuossa tilanteessa, eihän se jatkaminenkaan ilmaista ole ja missä kunnossa se muu osuuskin sitten on ...

Itse varmaan sen lisäksi hakisin sen vikapaikan, ihan silkasta uteliaisuudesta! ;-)

RE: Kaapelikatko, ei vakavasti
Lähettäjä: Jaska Y
Perjantaina 26.8. 2005 klo 14:48:47

Message:
Kaivetaan sen verran, että saadaan kaapelin pää Vortsonnin hihnapyärään. Kelataan. Mitataan kelattu kaapeli. Ainakin sen matkan päästä, ehkä vähän lähempää jos kaapeli venyi, löytyy katkos. Saattaa olla kauempaakin poikki...

RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: Sähkölaitosmasentaja
Perjantaina 26.8. 2005 klo 14:49:59

Message:
Kysymys kuuluu nimimerkille. Onko olemassa joku helppo ja halpa keino? Oikeassa olet, että hoss varmaan haluaisi tietää sen vikapaikan. Onhan tuolla moni jo ehdottanut sitä kaapelitutkaa. Se on myös minusta ainut vaihtoehto, jos halvoista puhutaan. Se on selkeä ja halpa ratkaisu. Onhan tuossa moni kokeillut saako sen yleismittarilla tietoon, mutta seinä tulee vastaan, kuten olet lukenutkin noista. Eriasia on saada jostain sellainen tutkamittari. Jos joutuu ostamaan, niin sillä rahalla kaivaa ja paljon kaapelia. Mutta se kannattaa pummata lainaan, joltain juopolta sähkölaitosasentajalta. Kossupullolla saa joskus ihmeitä aikaan.
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: Jaska Y
Perjantaina 26.8. 2005 klo 15:03:29

Message:
Antenniasentajalla näin kaapelitutkan joskus. Sopiikoos samanlainen vehje sekä koaksiaaliin että maakaapeliin?
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: ongelmia
Perjantaina 26.8. 2005 klo 15:57:54

Message:
Miten yleismittarilla voidaan mitata molemmista päistä 40metrin kaapelia?
Mun yleismittarin johdot ei ylety!!!!
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: hoss
Lauantaina 27.8. 2005 klo 10:34:50

Message:
Onpas tullut keskustelua, ja aika tasokastakin!
Just tulin kotiin uus paksumpi 10mm2 kaapelikela auton perässä. Se matka olikin 65m tarkemmin mitattuna, ja kaapelin on aika syvällä kun on melkein koko matkan samassa kaivannossa vesijohdon kanssa. Eli ei houkuttanut kaivamaan lapiolla koko matkaa sitä kivikkoa. Vedän uuden kaapelin nyt pinnassa ja syksymmällä tulee kaivuri talkoisiin. Tota salaojaputkivinkkiä taidan kyllä hyödyntää, kiitokset siitäkin.
Kaiken kaikkiaan on tästä palstasta ollut iloa ja hyötyäkin tällaselle suht tuoreelle maalle muuttajalle!
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: Ohje
Lauantaina 27.8. 2005 klo 11:38:50

Message:
Kaapeliojan syvyys 70cm min, hiekkaa alle ja päälle kaapelin. Ei riku enää ei (ainakaan roudan ja kivien takia), muista hiekka!
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: amp
Lauantaina 27.8. 2005 klo 12:56:13

Message:
ennenkuin upotat maahan niin ,mittaapa capasitanssi,vain huvin vuoks ,koska maassa rikkoutunutta kaapelia matemaattisesti eikä tukallakaan onnista
rikettä paikallistamaan, jos ei kaapelia ole vedetty irtipoikki.
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: tane II
Lauantaina 27.8. 2005 klo 17:14:48

Message:
Kyllähän tutka löytää sekä oikosulut että katkokset, pelkkä maavuoto ei taida näkyä.

Vielä pari niksiä vastaisen varalle:

Kaapelitutka eli TDR mittaa heijastunutta signaalia 'aika-alueessa'. Osin saman tiedon voi saada tekemällä mittauksen 'taajuustasossa'. Esim. radioamatööreillä on usein 'grid-dipper' niminen melko yksinkertainen mittari, jolla voi päätellä myös avoimen tai oikosuljetun kaapelin pituuden. Laitteen omistaja tietänee, miten sitä käytetään.

Vielä toinenkin konsti, johon ei ehkä pidä suhtautua aivan tosissaan: Piirilevyiltä olen hakenut maa- ja syöttöjännitetason välistä oikosulkukohtaa niin, että yleismittarin mV-alueella hakee, mihin suuntaan mentäessä maatason jännite nousee. Muutokset ovat hyvin pieniä, mutta niistä kuitenkin näkee selvästi suunnan. Samaa voisi ehkä soveltaa tässä: syöttetään pientaajuista signaalia (vaikkapa radiosta) kaapelin johtimen ja jonkun maapisteen väliin ja sitten esim. herkillä (kide)kuulokkeilla ja piikillä lähtee hakemaan, missä kuuluu parhaiten! :) Toinen kuulokejohdon pää tietysti jossain maapistesteesä, mutta ei samassa, kuin generaattori.

RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: amp
Lauantaina 27.8. 2005 klo 20:43:51

Message:
Vieläkö olet matemaatiossa vai laatikossa????
vai oletko keksinyt parempaa

RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: Kelaperse
Sunnuntaina 28.8. 2005 klo 11:19:59

Message:
Amp mitä teet sitten, kun kaapeli menee poikki tai vaikka yksi tai kaksi johdinta on mennyt poikki, tuolla kapasitanssi arvolla? Miten määrität sitten vikapaikan? Miten kapasitanssiarvot muuttuu, jos vika olisi, hoss:in 65 metrin kaapelissa vaikkapa keskellä kaapelia. Tapauksissa, esimerkiksi, joissa:
1. olisi yksi karva poikki, muut ehjiä
2. olisi kaksi karvaa poikki, muut ehjiä
3. olisi kaikki karvat poikki
4. kaksi karvaa olisi oikosulussa, muut ehjiä
Miten lasket vikapaikan vai kertooko se sun mittari sulle suoraan jonkin metrilukeman? Mitä sinä teet tällä kapasitanssilukemalla?
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: vitsalla
Sunnuntaina 28.8. 2005 klo 14:37:05

Message:
Laitappa hakuseen pätevä kaivonkatsoja, hän näyttää missä kaapeli menee ja miltä kohdin on poikki ja kuinka syvässä se on. Niitä oli jokin aika sitten täällä palstoilla.
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: tane II
Sunnuntaina 28.8. 2005 klo 15:29:43

Message:
No jos sallitaan minun kommentoida, kun itsekin ehdotin sitä kapasitanssimittausta: Tapauksissa 1, 2 ja 3 se olisi kaikissa puolet ehjän kaapelin kapasitanssin arvosta (jos katkos on puolivälissä, kuten yllä kerrottiin). Varminta on tehdä mittaukset yhden johtimen (siis katkenneen) ja kaikkien muiden (yhdessä nipussa) väliltä, niin ei mahdolliset oikosulut muissa johdoissa sotke mittausta. Oikosulun paikkaa ei saa kapasitanssimittauksella. Eli jos sieltä löytyy yksikin johdin, joka ei ole mihinkkän oikosulussa tai vuoda kovin pahasti, kyllä se paikka kapasitanssimittauksella löytyy jonkinmoisella tarkkudella. Mittaustaajuus ei saa olla liian suuri, jotta kaapeli aallonpituuteen verrattuna on kuitenkin lyhyt.

RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: Kelaperse
Sunnuntaina 28.8. 2005 klo 15:55:13

Message:
Miten te teette sen kapasitanssi mittauksen? Eikös se kapasitanssi mitata kahden eri johdon tai jonkin johdon ja maajohdon välillä? Eikö se kapasitanssi muodostu tavallaan niin kuin kahden eri johtimen välille. Kondensaattorihan on kuin kaksi tinapaperia päällekkäin, joiden välissä on eristeaine. Tinapaperi sitten kääritään rullalle. Toiseen paperiin tulee toinen liitosjohto ja toiseen toinen. Mihin kohtaan se kapasitanssi kaapelissa muodostuu? Kiinnostaa vain. Itseä vaan myös epäilyttää, ettei sillä kapasitanssi mittauksella oikosulkukohta niin vaan selviä, koska oman järjen mukaan tämä johtimissa syntyvä "kondensaattori" on silloin tavallaan oikosulussa ja siihen ei silloin synny kapasitiivista sähkövarausta. Mittaus antaa jonkin lukeman näiden oikosulussa olevien johtimien ja ehjien johtimien väliltä, mutta mitä sillä lukemalla tekee?
En väitä, että olen oikeassa. Näin itse vaan käsitän asiat.
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: tane II
Sunnuntaina 28.8. 2005 klo 16:05:41

Message:
No juuri noiden epämääräisyyksien välttämiseksi olisi paras laittaa kaikki muut johdot ja maa yhteen ja mitata se yksi katkennut johdin sitä nippua vastaan. Tietysti se ehjä kaapeli pitää mitata samalla tavalla.
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: Kalevi
Sunnuntaina 28.8. 2005 klo 16:17:52

Message:
Taitaa tuo johdinkuparin ominaisvastus olla edelleenkin 0,0175 ohmia metri/neliömillimetri.
Tutkia kyllä löytyy Tampereen seudultakin, minunkin työpaikallani on useita erillaisia.
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: Tutkaa tarvitaan.
Sunnuntaina 28.8. 2005 klo 21:26:15

Message:
Kiven alla on tutkat, siltä ainakin kuulostaa. Hoss vois hakea tutkan sieltä Tampereelta. Tietäähän ne siellä torilla, jos se kysyy Kalevia ja sanoo, että olisisi vähän asiaa sille. Jos Hoss kertoo lisäksi, että se on se Kalevi, joka tuntee kuparitkin ja niiden ominaisvastuksetkin kuin omat taskut. Neuvovat varmaan perille sitten.
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: Kalevi
Maanantaina 29.8. 2005 klo 15:16:29

Message:
Ei täällä keskustelupalstalla kannata mainita esim. työpaikkansa nimeä, noita viisastelioita kun riittää vaikka asia ei heitä millään tavalla koske.Reilu ja asiallinen keskustelu tuntuu heille olevan täysin tuntematon käsite.

RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: sähköasentaja
Maanantaina 29.8. 2005 klo 17:10:12

Message:
minä olen oikea sähkömies. kyllä minä jatkot osaan tehdä. kaiva uusi kaapeli monttuun äläkä vanhoja korjaile.olen töissä tampereella oikeissa sähkö hommissa.
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: kaapelimies
Maanantaina 29.8. 2005 klo 18:12:07

Message:
ota 2 kuparipiuhan pätkää 28 cm ja taivuta ne keskeltä 90 asteen kulmaan.otat ne nyrkkiis ja kävelet kaapelin suuntasesti vika paikan kohdalla ne kääntyy eri suuntiin .sit siinä on vika paikka
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: Kärkäs
Maanantaina 29.8. 2005 klo 18:53:30

Message:
Voi pyhä yksinkertaisuus. Täältä löydät lisää ohjeita vikapaikan selville saamiseksi, vai onkohan se niin?

http://www.skepsis.fi/jutut/maasateilyraportti.html


RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: ES
Maanantaina 29.8. 2005 klo 20:27:19

Message:
Taitaa olla asialliset neuvot kiven alla.
Tässä tulee ensimmäinen.
Syötä kaapeliin sopivalla muuntajalla virtaa n.30A. Säätömuuntajalla syötetty hitsausmuuntaja olisi hyvä. Jos ei löydy säätömuuntajaa, voisi kokeilla parin kW:n sähkölämmitintä sarjaan hitsausmuuntajan kanssa. Muutama tunti lämmitystä ja odotellessa voi kaivaa puoliväliin montun ja ottaa varovasti kaapelin esiin. Jos kaapeli lämmin, uusi monttu kohtaan 3/4 pituudesta, jos kylmä 1/4 jne., haarukoidaan muutamalla montulla vikapaikka. Jos kaapelin reitti ei ole tiedossa, menee vähän vaikeammaksi.
RE: Kaapelikatko
Lähettäjä: sähköyliasentaja
Maanantaina 29.8. 2005 klo 20:42:45

Message:
toi on kaikista paras vinkki. menenkin heti lämmittämään matoja