Aihe: Päävirtakatkaisija ja...
Lähettäjä: Hitsaaminen
Maanantaina 22.8. 2005 klo 00:31:50

Viesti:
Riittääkö jos hitsaa traktoria tai siinä kiinni olevaa työkonetta,jos katkaisee virrat vain päävirtakatkaisijasta?
Monenlaista kertomusta olen kuullut.Toiset väittää että maajohto akulta irti ja toiset että plussa kaapeli akusta irti riittäisi.
Niitäkin tapauksia on että ottavat laturin johdot irti.Laturiahan noilla kaapeleiden irroituksella vissiin suojataan?
Mut mites tuo päävirtakatkaisija?
RE: Päävirtakatkaisija ja...
Lähettäjä: KL
Maanantaina 22.8. 2005 klo 01:06:51

Message:
Tottakai riittää, päävirtakytkinhän katkaisee nimenomaan maajohdon eli tekee sen saman mitä akun maajohdon irrottaminenkin. on vaan helpompi ja nopeampi tapa, varsinkin jos joutuu useamman kerran hitsailemaan.
RE: Päävirtakatkaisija ja...
Lähettäjä: Hitsuuttelija
Maanantaina 22.8. 2005 klo 07:49:42

Message:
Generaattorin (vaihtovirta) johdot aina irti hitsattaessa.
RE: Päävirtakatkaisija ja...
Lähettäjä: Hitsaaminen
Maanantaina 22.8. 2005 klo 12:14:18

Message:
No nih....jo kaksi mielipidettä!
Taitaa kysymys kuulua katekoriaan juupas eipäs...
Onko varmaa tietoa ja perustelematon vastaus on yhtä turhan kanssa!
RE: Päävirtakatkaisija ja...
Lähettäjä: Idealisti
Maanantaina 22.8. 2005 klo 12:39:38

Message:
Isäpappa tapaa hitsata Valmettia tekemättä yhtään mitään laturin tai akun piuhoille. Mitään ei vielä tiettävästi ole mennyt rikki. Millä mekanismilla vaikka laturin diodi voisi mennä rikki hitsatessa? Idealisoidussa teoriassahan koko koneen rungon pitäisi olla hitsauskoneen pihdin antamassa potentiaalissa joten mitään potentiaalieroja eli sähköjännitteitä ei pitäisi mihinkään syntyä. Oletettavasti teoria on liian ideaalinen ja kaipaisi tarkennuksia koska piuhat kehoitetaan niin monessa paikassa irrottamaan. Kai käytännössä noita potentiaalieroja koneessa hitsauksen seurauksena syntyy.

Eli mikä on mekanismi?

RE: Päävirtakatkaisija ja...
Lähettäjä: Teknokraatti
Maanantaina 22.8. 2005 klo 13:07:05

Message:
No ongelma syntyy siitä, kun näissä traktroreissa yms vehkeissä on käytetty sitä runkoa niiden sähkövehkeiden paluupostina. Jos nyt sitten kiinnität sen hitsauskoneen pihdin sinne runkoon ja alat hitsata esimerkiksi lokasuojaa, joka ei hapettumisen tai muun seurauksena olekkaan riittävästi rungossa niin ainoa reitti mistä se hitsaus virta kulkee ompi ne valopiuhat sinne akulle ja kas kummaa poks.

RE: Päävirtakatkaisija ja...
Lähettäjä: vesa
Maanantaina 22.8. 2005 klo 13:12:15

Message:
Kaasulla tietysti voi hitsata ilman sähkömurheitakin. Tosi on, että sähköllä hitsatessa mielipiteitä on niin monta kuin hitsariakin. Itse ottaisin ainakin työkoneen irti työn ajaksi. En osaa perustella.
RE: Päävirtakatkaisija ja...
Lähettäjä: Jaska Y
Maanantaina 22.8. 2005 klo 13:26:05

Message:
olipa kerran nestetunkki. pumpun männänvarren silmukka piti hitsata takaisin. maadoitus laitettiin tunkin pohjalevyyn. se siitä tunkista sitten. tars jotain rajaa olla tyhmyydelläkin
RE: Päävirtakatkaisija ja...
Lähettäjä: niin...
Maanantaina 22.8. 2005 klo 13:28:15

Message:
Jos nyt kuitenkin jotain irroitetaan hitsauksen ajaksi,niin eikö riitä pelkkä akun maajohto?
RE: Päävirtakatkaisija ja...
Lähettäjä: rape
Maanantaina 22.8. 2005 klo 13:45:45

Message:
Käsittääkseni virtapiiri laturin ja rungon välillä menee yhtä lailla poikki, katkaisee sen virtapiirin sitten akun tai laturin luota. Itse olen aina irrottanut akun miinuskengän ja mitään vahinkoja ei ole sattunut.

Teknokraatin esityksessä kyllä edellytys on, että valot täytyy olla päällä. Ei rungosta valojen kautta akkuun kierrä mitään, jos valot on sammutettu.
RE: Päävirtakatkaisija ja...
Lähettäjä: Vaikeeta on
Maanantaina 22.8. 2005 klo 13:51:43

Message:
mutta näin minä tekisin. Laturista nypätään siihen tulevat johdot irti. Jos on sisäänrakennettu säädin, niin se ohut latauksenmerkkivalolta herätysvirtaa tuova johdin ja sitten paksu (punainen?) + johdin myös. Vanhemmissa latureissa on irrallinen säädin, joten sen johtoliitin (ainakin Bosch latureissa kolminapainen) irti laturista ja tietysti se paksu +johdin myös. Näin tehden ei säätimen herkkä elektroniikka rikkoudu niin helposti.

Ei se laturi tai säädin välttämättä eka kerralla hajoa, mutta saattaa saada sen verran siipeensä, että poksahtaa myöhemmin sitten ajossa tällainen vioittuminen on puolijohteilla yleistä.

Vioittuminen riippuu paljolti siitä minkälaisia reittejä hitsauksen maavirta rugossa kulkee ja sitten indusoituu lähellä oleviin johtoihin, vaikkei suoranaisesti niihin galvaanisesti kytkeytyisikään. Tästä voisi fiksu tehdä sen johtopäätöksen, että hitsauskoneelta tulevä maajohdin kannattaa kytkeä mahdollisimman lähelle hitsattavaa kohtaa, kuitenkin käyttökelpoiseen paikkaan, tukevaan paljaaseen rautaan.
RE: Päävirtakatkaisija ja...
Lähettäjä: Idealisti
Maanantaina 22.8. 2005 klo 13:59:12

Message:
Lokasuojan ja hydraulisylinterin hitsausesimerkit olivatkin hyviä. Elikkäs ainakin joiltakin onkelmilta säästyy sillä, että kiinnittää hitsin maapihdin juurikin siihen hitsattavaan metallinpalaan eikä satunnaiseen paljasmetalliseen paikkaan koneen rungossa luottaen hyvään sähkönkulkuun pihdin ja hitsattavan paikan välillä.

Tarkkana täytyy kuitenkin olla jos esimerkiksi alkaa hitsata lokasuojaa paremmin koneen muuhun koriin kiinni: jos laittaa pihdin lokasuojaan niin saumanveto täytyy sitten kans aloittaa lokasuojan puolelta ettei käy niin, että ensimmäinen valokaari syttyykin korinpuolen metallia vasten jolloinka taas menee hitsausvirtaa akun läpi. Kaikessa sitä on niksinsä.
RE: Päävirtakatkaisija ja...
Lähettäjä: Jaska Y
Maanantaina 22.8. 2005 klo 14:09:27

Message:
tossa lokariesimerkissä tuntus olevan laturi yhtä suuressa vaarassa vaikka akun maakaapeli oliskin irti. Laturi kun maadottuu ilman akkua ja plussapuoli on kytkettynä. Mutta mitä jos lokariesimerkissä laitettais parkit pois päältä?
RE: Päävirtakatkaisija ja...
Lähettäjä: tukijussi
Maanantaina 22.8. 2005 klo 14:23:50

Message:
Olisiko kenttään maadoitettu laturi paremmin turvassa kuin runkoon maadoitettu, jos akun piuha auki.
RE: Päävirtakatkaisija ja...
Lähettäjä: Dexta ja 3600
Maanantaina 22.8. 2005 klo 14:37:44

Message:
Olin keväällä asentamassa harvesterikouraa uuteen kaivinkoneeseen. Oikein maahantuojan verstaalla! Melkoisen luottavaista toimintaa oli. Pari miestä hitsasi turvakaarta moottorin käydessä, samaan aikaan kun koekäytin kouraa, ja tietokoneessa oli lukuisia johtoja vielä irrallaan.

Siellä oli käytössä sellainen tupakka-askin kokoinen musta loota, jossa oli lyhyet johdot hauenleuoilla, merkkiä Facom.

Loota laitettiin akkujen (24 V) ulommaisiin napoihin. Se vissiin söi jännitepiikit pois. Ei tullut vaurioita, vaikka alkuun pelottikin.
RE: Päävirtakatkaisija ja...
Lähettäjä: Teknokraatti
Maanantaina 22.8. 2005 klo 17:33:27

Message:
Hyviä huomioita lokarin valoita. Tämä oli vain esimerkki miten jokin hitsattava kohde on maadoitusvian vuoksi yhtäkkiä jänniteelinen, kun hitsipuikko koskettaa kohdetta. Varmaan tuossa lamputkin posahtavat sillä hitsin sytysjänniteellä, jos ovat päällä.

RE: Päävirtakatkaisija ja...
Lähettäjä: lokarivalolle
Maanantaina 22.8. 2005 klo 21:06:05

Message:
palaa polttimo,palaa sulake,palaa katkaisin, sulaa johdot, räjähtää akku ennen kuin hitsaus virta maadoittuu akun plus navan kautta maa johtoon ja runkoon. eli lampulle sähköä tuovat johdot ei maadoita mitään virtaa koska silloinha akkukin ois jo maadoittunut. sillä päävirta katkaisimella tai akunkengän irroituksella suojaa traktorin muunkin puolijohde tekniikan jos on uudesta vehkeestä kyse vanhat tasavirta laitteet taas ei välitä hitsaamisesta mitään laturin osalta.
RE: Päävirtakatkaisija ja...
Lähettäjä: Hinku ja Vinku
Maanantaina 22.8. 2005 klo 21:25:33

Message:
Koulussa vaan opetettiin että akun irroittaminen ei auta, vaan pitää irroittaa johdot laturista. Siispä irroitan.
RE: Päävirtakatkaisija ja...
Lähettäjä: Jaska Y
Maanantaina 22.8. 2005 klo 21:45:53

Message:
liittymättä laturiin, niin ovelahkoa on se, että vaikka ei o parkit päällä, lokarin parkkilamppu maadottuu muitten parkkilamppujen kautta, nin että jos lokarissa on runkoon nähden 40 V (vai paljoko hitsimuuntajan tyhjäkäyntijännite on), saattaa olla entisiä polttimoita.
nimim. peräkärry ja Lada saaneet pohtimaan maadotusta
RE: Päävirtakatkaisija ja...
Lähettäjä: Make1
Maanantaina 22.8. 2005 klo 23:13:56

Message:
En oo aikoihin irroittanu laturia, enkä maajohtoa hitsatessa. Hitsikoneen maadoituspaikka täytyy vaan valita ajatuksella. Väärällä maadoituspaikalla tuhotaan myös laakerit ja hammaspyörät.
RE: Päävirtakatkaisija ja...
Lähettäjä: just
Maanantaina 22.8. 2005 klo 23:19:05

Message:
Minä irroitan akun maakaapelin lisäksi kaikki laakerit ja hammaspyörät.
Sentin enkä kahden takia viitsi hitsata!!!!
RE: Päävirtakatkaisija ja...
Lähettäjä: Teknokraatti
Tiistaina 23.8. 2005 klo 09:25:15

Message:
Tuosta vaihtovirtalaturista sen verran, että miksi se saattaa posahtaa, vaikka päävirtakytkin on auki. Laturi on koko ajan kytkeytyneenä vehkeen akkuun ja laturin tasasuuntausdiodit ovat estosuunnassa estäen akkua purkautumasta laturin läpi. Jos nyt hitsauskoneen jännite jonkun tällaisen maadoitusvian takia pääsee akun pluspuolelle ovat laturin diodit kovilla. Nykyisistä diodeista en tiedä, mutta ennen niiden estosuunnan jännitekestoisuus oli vain luokkaa 30V, joten hitsin sytysjännite kyllä posauttaa diodit. Eli periatteessa se päävirtakytkimen maajohdon katkaisu vain pahentaa tilannetta, koska hitsausvirrat eivät maadoitu akun kautta.

RE: Päävirtakatkaisija ja...
Lähettäjä: Hinku ja Vinku
Tiistaina 23.8. 2005 klo 09:51:38

Message:
Tähän tyyliin se muistaakseni koulussa opittiin. En jaksa muistella tarkemmin.


RE: Päävirtakatkaisija ja...
Lähettäjä: piiri
Tiistaina 23.8. 2005 klo 21:00:20

Message:
kenkien irroitus tai virtakytkimen aukaisu ja tai laturin johtojen irroitus katkaisee virta piirin joka kulkee laturin diodien kautta akun napojen välillä ja kun rinki on katkaistu ei siinä pääse virta kulkeen.
RE: Päävirtakatkaisija ja...
Lähettäjä:
Tiistaina 23.8. 2005 klo 21:33:42

Message:
Nyt tarvittais sitä ammattikouluopettajaa.
RE: Päävirtakatkaisija ja...
Lähettäjä: Tirehtööri
Tiistaina 23.8. 2005 klo 21:48:44

Message:
Joka oli Insinööri
Terveisin,
ins. Tirehtööri
RE: Päävirtakatkaisija ja...
Lähettäjä: Hitsiny
Tiistaina 23.8. 2005 klo 21:52:21

Message:
Jos maa klamma on oikeessa paikass sekä "hitsari"
ei heiluttele puikkojaan muualla kuin siin oikeessa paikassa niin ei tarvi tehdä mitään irrotuksia,niin se klamma siinä sauman vieressä,meinaan.
RE: Päävirtakatkaisija ja...
Lähettäjä: Teknokraatti
Keskiviikkona 24.8. 2005 klo 08:45:40

Message:
Niimpä niin. Mikä se on oikea "klamman" paikka? Ennen hitsaamista hitsattavat kappaleet ovat irti toisistaan ja se "klamma" voi olla kiinni vain toisessa ja se toinen maalin tai muun seurauksena onkin irti maasta ja kiinni sähköjärjestelmässä. Ja sitten paukkuu.
RE: Päävirtakatkaisija ja...
Lähettäjä: vesa
Keskiviikkona 24.8. 2005 klo 10:59:42

Message:
Aloittelevana hitsarina olen todennut kuinka tärkeä se maan saaminen lähelle hitsauskohdetta on. Ja myös kuinka hankalaa se puristin välillä sinne on saada. Jos esim. hitsaisin lokasuojaa en todellakaan maadoituspistettä hakisi mistään muualta kuin sieltä lokasuojasta! En osaa perustella muutoin kuin käytännössä todenneena että näin se puikko palaa parhaiten. Viimeksi eilen hitsailin paria rautaa yhteen ja maadoitin metalliseen työpöytään kun oiti olla suora kosketus hitsattaviin kappaleisiin, mutta alkoikin säkenöidä maapuristimesta, eli ei se kosketus hyvä ollutkaan.
RE: Päävirtakatkaisija ja...
Lähettäjä: hitsi
Keskiviikkona 24.8. 2005 klo 11:06:19

Message:
voi hitsin hitsin hitsiiiiiiiiiiiiiiii
RE: Päävirtakatkaisija ja...
Lähettäjä: Kemppiläinen
Keskiviikkona 24.8. 2005 klo 11:11:03

Message:
Entäs jos maadoituskaapeliin laitetaankin tuplapuristimet, kumpaakin hitsattavista puolikkaista kiinni? Metriä ennen tehtaan laittamaa puristinta johto paljaaksi, puristetaan kaapelikenkä kiinni ja siittä toinen metrin piuha+puristin. Lisäpuristin voi olla vähemmän järeäkin jos se tulee vaikka siihen hitsattavaan kappaleeseen (lukkopihti?).
RE: Päävirtakatkaisija ja...
Lähettäjä: Jaska Y
Lauantaina 27.8. 2005 klo 22:01:39

Message:
Vähäisellä hitsausymmärryksellä Kemppiläisen ajatus tuntuu viisaalta.

Mutta laturin suojaamisesta: Jos on laturi pahassa paikassa, ei haluais sen johtoja kaivella, nin mitä olis jos akun irrotetun plusjohdon pulttais runkoon tai akkukengät (irrallaan akusta) toisiinsa.
RE: Päävirtakatkaisija ja...
Lähettäjä: tk
Perjantaina 02.9. 2005 klo 17:34:55

Message:
MAN kuorma-auton virallinen tehtaan antama hitsausohje: Irrotetaan akusta + ja - kaapelit ja yhdistetään ne toisiinsa. Jos on päävirtakytkin,täytyy sen olla kiinni (päällä).
Jos on sähköinen päävirtakytkin,täytyy sen navat kytkeä toisiinsa.
Mitään johtoja ei tarvitse irroittaa esim.laturista tai ohjausyksiköistä.
Tietenkin on hitsauskoneen maadoituksen oltava mahdollisimman lähellä hitsattavaa kohdetta.
RE: Päävirtakatkaisija ja...
Lähettäjä: Mujunen
Perjantaina 02.9. 2005 klo 21:03:02

Message:
Päävirtakatkasijan ohikin voi mennä johtoja, esim. kello, radion muisti...
RE: Päävirtakatkaisija ja...
Lähettäjä: manual
Perjantaina 02.9. 2005 klo 22:24:05

Message:
Kannattaa tsekata koneen ohjekirjasta, mitä käsketään tekemään ennen hitsausta, niin ei tarvii kirota ja raapia pallejaan kun on myöhäistä