Aihe: Ikävä uutinen
Lähettäjä: E27N
Sunnuntaina 21.8. 2005 klo 19:24:51

Viesti:
13-vuotias kuoli ajettuaan traktorin kumoon


Utajärvi. Traktorilla ajanut 13-vuotias oululaispoika kuoli liikennevahingossa Utajärvellä lauantai-iltana. Turmassa loukkaantui lievästi myös kyydissä ollut 8-vuotias muhoslaispoika.
Pojat olivat olleet iltakymmenen aikaan ajamassa mökkitiellä vanhalla hytittömällä traktorilla. Ajamiseen oli saatu vanhemmilta lupa.

Poliisin mukaan tie oli sateesta märkä ja liejuinen. Onnettomuus tapahtui, kun poika menetti traktorin kontrollin mutkassa. Se ajautui ojaan ja kaatui. Molemmat pojat jäivät puristuksiin ylösalaisin kaatuneen traktorin alle.

Paikalle hälytetty pelastuslaitos joutui toteamaan 13-vuotiaan pojan kuolleeksi. Nuorempi, ilmeisesti sylissä matkustanut poika saatiin pois puristuksista ilmatyynyjen avulla. Hänet kuljetettiin hoidettavaksi Oulun yliopistolliseen sairaalaan.


RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä:
Sunnuntaina 21.8. 2005 klo 20:41:04

Message:
Siinä meni se naimalla saatu henki.
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: mualaane
Sunnuntaina 21.8. 2005 klo 21:34:09

Message:
Nämä ovat aina niitä turhimpia mahdollisia uhreja. Menetys on erityisesti vanhemmille korvaamaton.
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: Mika
Sunnuntaina 21.8. 2005 klo 22:46:19

Message:
Surullisia tuollaiset asiat.
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: DB 850
Sunnuntaina 21.8. 2005 klo 23:01:51

Message:
jep todella harmittavia.
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: älytöntä meininkiä
Maanantaina 22.8. 2005 klo 06:26:54

Message:
Isä voi kattoa nyt peiliin ja ihmetellä, mitä tuli tehtyä antaessaan traktorinsa mukuloitten leikkikaluksi! Ei ole otettu pienintäkään vastuuta lasten turvallisuudesta, kun vielä toinenkin kersa on ollut jopa sylissä. Näemmä se vanhemmuus on hukassa lähes joka asiassa nykyään.
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: hitsuuttelija
Maanantaina 22.8. 2005 klo 07:56:11

Message:
Turvakaari, oliko? Tuskin.

Olen joskus kirjoitellut mm. viattoman "pikkutraktorin" vaarallisuudesta harrastelijoiden käsissä.

Saattaa muuten napsahtaa vanhemmille kova syyte em. tapauksessa. Meilläpäin sai isäntä kuolemantuottamussyytteen, kun oli jättänyt virta-avaimet yöksi traktoriin ja kloppi joka sen sitten varasti, ajoi itsensä kuoliaaksi.
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: surullinen
Maanantaina 22.8. 2005 klo 08:30:55

Message:
Pitäiskö tuossa enää vanhempia mistään syyttää, kun rangaistuskin tuli jo?
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: Yrjö
Maanantaina 22.8. 2005 klo 09:08:44

Message:
Rangaistusta vaatii yleensä esim. vak.yhtiö jolla intressi korvauskysymysten vuoksi, tms.
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: Leyland 262 mies
Maanantaina 22.8. 2005 klo 09:52:43

Message:
Itsekin on tullut tuota samaa harrastettua ja silloin ei ollut mitään turvahyttejä vielä keksitty. Pyrin ajamaan vain suljetulla alueilla ja taisi kertyä tuhansia ajotunteja jo siihen mennessä kun sain suorittaa traktorin ajokortin. Joskus tuli sellaisia tilanteita eteen että ajoin myös yleisellä tiellä. Yhtenä talvena oli saattue jossa oli iso heinäkuorma ja lumitraktori ja henkilöauto. Kaikkiin peleihin ei löytynyt kortillista kuskia ja minä lähdin ajamaan tuota lumilevyllä varustettua traktoria kotiin. Matkaa oli muutama kymmenen kilometriä. Olin todennäköisesti saman ikäinen kuin tuon turmatraktorin kuljettaja. Vaikka olin ajanut traktoria ennenkin niin suuri nopeus ja liukas keli teki hommasta hyvin vaikeaa. Tuli pidettyä liian kovaa nopeutta ja jossain vaiheessa traktori pääsi kiemurtelemaan niin paljon että vippasi lumiseen ojaan. Eikä irronnut ajamalla. Tukala tilanne seisoskella siinnä ilman korttia koneen vierellä. Pelästyin tietysti kovasti, onneksi ei sentään kaatunut.

Nuorihan tuo kuski oli mutta totta on myös että ihmisten taidot kehittyvät toisille nuorempina ja toisille myöhemmin. Traktorit ovat vaativia pelejä kenelle hyvänsä. Myös kokemusta tarvitaan ja tuollaisella kolmetoistavuotiaalla sitä ei koskaan ole riittävästi. Otan osaa.

RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: 565
Maanantaina 22.8. 2005 klo 11:21:58

Message:
Näistä on kurja lukea.

Toinenkin alaa viistävä viikonlopun juttu oli moottoripyörän törmääminen leikkuupuimuriin. Motari oli lähteny ohittaan puimuria, joka kääntyikin sitten vasemmalle. Valmista tuli.

En ole maatalousyrittäjä, mutta muistuttasin ottamaan huomioon tiellä liikkuessa siellä olevat kiireilijät. En enää lähde ohittamaan maatalouskonetta, jos suinkin vaan huomaan vasemmalla olevan pienenkin liittymän, niin monesti traktori tms. on kääntynyt merkkiä antamatta. Noh, olleet usein ikämiehiä, jotka olettavat kaikkien tietävän minne ovat menossa, peilit ja valot rikki tms. Noh, koneet ovat kyl kohentuneet.

Joskus nuorena ko oli maatalon töissä mukana, saattoipa sitä itteki syyllistyä "me tehdään töitä, väistelkää"-asenteeseen...Mikä lie ollu se.

Osan otot.
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: hohhojaa
Maanantaina 22.8. 2005 klo 12:08:34

Message:
Vetää sanattomaksi tuo traktoriuutinen, myös leikkupuimuriin törmääminen.
Siinä tuhoutuu monen henkiinjääneenkin elämä pitkäksi aikaa, jonkun iäksi.
Liikenteeseen toivoisi enemmän loogista ajattelukykyä, ajelin siskonpojan kanssa m-pyörillä Alahärmässä kun iso Claas ajeli edellä, ja parinsadan metrin päässä vasemmalle odotti pari traktoria viljakärryt perässä puinti valmiilla ohrapellolla.
Totta kai jäimme puimurin perään. Jäikö se tunari bemarikuski, musta auto syöksyi ohi tuhattaja sataa, ja samalla puimuri alkoi kääntyä, ehti.
Tuli hetken mieleen, ehti perkele, harmi. Samalla muistui puimurikuski, jossa "syy" olisi ollut. Kele.
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: Ei syy
Maanantaina 22.8. 2005 klo 12:33:44

Message:
..ole aina, poliisinkaan mielestä siinä puimurikuskissa, varsinkin kun vasemmalle kääntyvästä puimurista muotoillaan autolla silppuria uuteen uskoon....
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: 565
Maanantaina 22.8. 2005 klo 12:51:22

Message:
"En mie syyllistä kaipaa, Lahtista ja konekiväärrii mie kaipaan", sano muistaakseni Hietanen. Toi on minusta hyvä muistaa kaikessa, vaikka kuinka tietäs itte tekevänsä oikein ja toinen tunaroi, jopa ittesä henkiltä.

On se vaan niin et kaikilla ei oo samaa elämänkokemusta, ei ne osaa päätellä että nysse kääntyy. Vallanki jos eivät oo Tambereelta...
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: Savaloja
Maanantaina 22.8. 2005 klo 12:55:30

Message:
Omassa nuoruudessa sattui vastaavanlainen onnettomuus kun käännyin Valametilla vasemmalle, ohittavan auton eteen. Katoin muka peileistäkin ennen kääntymistä, vilkut ei toimineet työpaikan peräkärryssä. Onneksi meni vain peltiä.

Sittemmin omissa koneissa olen pitänyt vilkut ja valot kunnossa.
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: vesa
Maanantaina 22.8. 2005 klo 13:08:34

Message:
Kukaan järjissään oleva ihminen ei anna alle 15-vuotiaalle traktoria käyttöön. Yli 15-vuotiaskin on vielä pahimmassa hurjasteluiässä. Ikävä tapaus, toivottavasti viimeinen laatuaan.
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: Lumimies
Maanantaina 22.8. 2005 klo 13:54:15

Message:
Sattui tässä vastikään onnettomuus, jossa oli ainesta pahaankin onnettomuuteen.
Traktori alkoi kääntymään vasemmalle. Perässä heinäkärry eikä vilkut tietenkään pelanneet. Kolmio kyllä oli.

Onnettomuuspaikalla oli vastamäki ja näkyväisyyttä noin 50 m ja tottakai sulkuviiva, niin yksi aivoton apina lähtee kyseisessä paikassa kuorma-autolla ohittamaan traktoria. Traktori kääntyi juuri kuorma-auton eteen.

Kuorma-auto työnsi traktorin ojaan ja eihän se sellaista kestä. Poikkihan se meni. Traktorikuski selvisi mustelmilla kuin ihmeen kaupalla. Kuorma-auto tuli nimittäin lujaa.

Tuli vain mieleen kun katsoin onnettomuuspaikkaa, että voi jumalauta millaisella järjenjuoksulla varustettua sakkia ajelee raskaalla kalustolla Suomen teillä.

Tietysti monikin voi sanoa, että kannattaisi pitää vilkku kunnossa, mutta kumpi tuntuu maalaisjärjellä isommalta rikkeeltä. Rikkinäine suuntavilkku vai sulkuviivan ylittäminen kuorma-autolla sokkopaikassa.

RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: Jarkko
Maanantaina 22.8. 2005 klo 14:29:06

Message:
Mäkin ohitan traktorin tms. vain, jos lähietäisyydellä ei ole liittymää vasemmalle. Kerran kuitenkin edelläni ajoi traktori, jonka peräkärryn vilkku alkoi vilkuttaa oikealle. Edessä oli x-risteys, joista toinen tie oli hyvin hiljainen paikallistie, edes sulkuviivaa ei paikassa ole. Aloin ohittamaan traktoria ja kun pääsin traktorin takarenkaan kohtaan, huomasinkin traktorin vilkun vilkuttavan vasemmalle. Kaasu pohjaan ja ehdin nipin napin pois alta.

Vietin viikonlopun Ylihärmässä. Siellä pari alaikäistä ajoi auton tieltä ulos ja he löytyivät tajuttomina. Toinen pelastushelikopterilla Seinäjoen keskussairaalaan ja toinen naapurikunnan terveyskeskukseen paikattavaksi. Muitakin vastaavia juttuja löytyy viikonlopun ajalta.

Mm.:

Alaikäinen kypärättä moottori- pyörällä ojaan
(Su 21.8 22: 31)
15-vuotias poika ajoi 250-kuutioisella enduropyörällä ojaan Raippaluodossa viiden aikaan sunnuntaiaamuna. Poika ajoi ilman kypärää ja loukkasi päänsä ulosajossa. Poliisi uskoo, että suuremmilta vahingoilta olisi vältytty, mikäli edes kypärä olisi ollut päätä suojaamassa.
Kenttäkokeessa paljastui vielä, että poika ajoi 1,28 promillen humalassa, eli häntä epäillään törkeästä rattijuopumuksesta.
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: mhk
Maanantaina 22.8. 2005 klo 16:25:00

Message:


13-vuotias poika puristui traktorin alle

Serkkunsa kanssa traktorilla ajellut oululaispoika sai surmansa traktorin kaaduttua lauantai-iltana Utajärvellä.

Onnettomuus sattui noin iltakymmeneltä pojan vanhempien kesämökillä.

13-vuotias ja hänen 8-vuotias serkkunsa lähtivät ajelemaan iäkkäällä traktorilla saatuaan vanhemmiltaan luvan retkeensä.

Satunnaisiin maatöihin käytetyssä traktorissa ei ollut hyttiä eikä turvakaaria.

Poikien viivyttyä ajelullaan epätavallisen kauan lähti 13-vuotiaan isä poikien perään.

Muutaman sadan metrin päässä löytyi kumollaan traktori, jonka alta näkyivät vain 13-vuotiaan kuljettajan jalat, jotka olivat yhä polkimilla.

Isä ei voinut tehdä juuri mitään lähes neljä tonnia painavalle traktorille, jonka alla pojat olivat puristuksissa.

Paikalle kiiruhtanut Utajärven pelastusyksikkö saattoi vain todeta traktoria kuljettaneen pojan kuolleeksi.

- Kuljettaja oli saanut surmansa näköjään heti, mutta hänen sylissään istunut serkkunsa pääsi sairaalasta tarkastuksen jälkeen, kertoi IS:lle yksikönjohtaja Antero Pilto Utajärven pelastuslaitokselta.

Onnettomuustutkintalautakunta on käynyt tutkimassa tapahtumapaikan, jossa traktori oli vielä eilisiltana paikallaan.

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa.htm#id1041683
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: Joo-o
Maanantaina 22.8. 2005 klo 16:34:34

Message:
Vanhemmat saivat mitä tilasivat, ei niitä ikärajoja kai turhaan ole asetettu, joskus meinaa konkaritkin tunaroida.
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: xxx
Maanantaina 22.8. 2005 klo 16:42:36

Message:
Eiköös 13 vuotiaankin pitäis olla jo nukkumassa tuohon aikaan, eikä millään huviajelulla.
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: Yrjö
Maanantaina 22.8. 2005 klo 18:56:51

Message:
Pari tonnia kait tommonen korkeintaan.
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: hohhojaa
Maanantaina 22.8. 2005 klo 19:07:28

Message:
Jos me aina tietäisimme mitä tuleman pitää, ei onnettomuuksia sattuisi.
Vanhemmat eivät tilanneet mitään, ehkä ajattelivat antaa pojille aivan samaa, kuin esim. ratsastustalleille meneville tytöille.
En halua kuvitella isän tunteita, tuntemuksia, kun sydän pakahtuneena näkee traktorin nurin.
Siinä ihminen kokee sallaista, jota ei saisi kokea, siinä vanhenee sekunnissa sata vuotta, siinä kaatuu kaikki.
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: jaska
Maanantaina 22.8. 2005 klo 20:32:02

Message:
joo ei kannata vanhempia syyttää, iän päivät on maatilan lapset ajelleet traktorilla ennen täyttä ikää, se on vaan harmillista ku tämmöstä pääsee sattuun
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: mjk
Maanantaina 22.8. 2005 klo 23:36:21

Message:
En tiedä nykynuorista, mutta itse ajoin dextalla heiniä ladon eteen seitsemän vuotiaana. Ja kaikkia muitakin hommia pikku hiljaa siitä eteenpäin. Ehkä siitä johtuen ei itsellä koskaan ollut tarvetta lähteä traktorilla huviajelulle.
Sitä paitsi toisille sattuu onnettomuuksia ja toisille ei. Taitaa olla luonnekysymys.
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: SS
Tiistaina 23.8. 2005 klo 00:13:39

Message:
Kyllä traktoritapaturmat ovat aina olleet alle 15 - vuotiaiden poikien ongelma.

Keskimäärin joka 10:s kuolemaan johtanut traktoritapaturma on sattunut alle 15 - vuotiaalle. (yhteensä 13 kpl v. 1988-1999) Lähes kolmasosa on ollut traktorin kaatumisia sivuttain tai taaksepäin (28%).

Lähde:

Rissanen, Taattola: Kuolemaan johtaneet maataloustapaturmat Suomessa vuosina 1988-1999. Kuopion Aluetyöterveyslaitos, Työterveyslaitos julkaisuja.

Onhan tuota tullut ajatelluksi kun toissavuonna laitoin 12-vuotiaan tyttären äestämään. Itse tosin ajoin yksin viljakuormia Saloon samanikäisenä ja hain apulantakuorman paluukuormassa. Ensimmäinen traktorilla tehty autonruttauskin tapahtui kun olin vielä alle 15- vuotias, hain myrkkyjä Keskosta, joka silloin oli vielä Salorankadulla. En muistanut, että oli etupainoteline alhaalla, semmoinen "lava" siellä edessä.. Saab 96 oli aika romuna takapäästä.. Onneksi oli ystävällinen paikallispankin johtaja ja homma korjattiin kylän omassa verstaassa.

- SS -
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: Jarkko
Tiistaina 23.8. 2005 klo 00:34:33

Message:
Siis 11 vuoden aikana on sattunut 13 kpl alle 15-vuotiaalle sattunutta kuolemantapausta? Ikävää tietysti jokainen niistä, mutta määrä on paljon pienempi, kuin mitä olisin osannut odottaa.

Tiedä sitten, johtuuko noin pieni määrä kuitenkin hytittömien traktorien harvinaisuudesta suhteessa hytillisiin ja hallintalaitteetkin alaikäisille ovat hytittömissä yleensä vähän liian raskaita käyttää, joten siksikin he kai aika vähän niillä enää ajelevat.

Ja jos nuo 13 kpl ovat 10 % kuolemaan johtaneista onnettomuuksista, niin kaikkiaan kuolleita 11 vuoden aikana on ollut n. 130?
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: SS
Tiistaina 23.8. 2005 klo 00:56:29

Message:
Jeps, Jarkko:

Traktoritapaturmat 112
Kaikki tapaturmat 202

Lapsia Traktoritapaturmat 13 (11.6%)
Lapsia kaikki tapaturmat 18 (8.9%)

Ja olivat kuolemaan johtaneita. Vielä -60-70-luvuilla traktoritapaturmia oli jopa 15-20 kpl vuodessa.

- SS -
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: Ottakaa vastuuta
Tiistaina 23.8. 2005 klo 05:53:08

Message:
Nyt taisi SS:ltä mennä ainakin yksi ääni Vuoden Masinisti äänestyksessä! Jos oikein ymmärsin ajatuksesi, "niin aina roiskuu, kun rapataan" ja vain 13kpl kuollutta lasta 1988-1999 ei vielä nyt niin paljotta ole, kun maaseudun murkkuikäiset pojat ja tytöt ovat kautta aikojen opetelleet traktorihommat vanhempien luvalla ja mitä nuorempana alaikäisenä aloittaa, sen parempi traktorikuski tulee.
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: Jarkko
Tiistaina 23.8. 2005 klo 07:41:21

Message:
Hmm. Tuo oli kyllä mun ajatukseni, että "aina roiskuu kun rapataan", valitettava tosiasia.

Tuo nimimerkissä oleva sanapari "ottakaa vastuuta" mua huvittaa usein. Ainahan asianosaiset "joutuvat" kantamaan vastuun tekemisistään, usein raskaimmalla mahdollisella tavalla. Mutta vaikka kuinka ottaisi vastuuta, ei se tapahtunutta (tässä tapaauksessa tapaturmia) pysty estämään. Tapahtunut on useiden tekijöiden summa, joista kaikkea ei aina pysty ennakoimaan, mutta pelkkää vastuuta kantamalla ei pysty mitään estämään.
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: rape
Tiistaina 23.8. 2005 klo 07:50:51

Message:
Samaa mieltä. "Ottakaa vastuuta" hurskastelee. Kai se on kiva syyllistää ihmistä, joka on menettänyt lapsensa.
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: woodsman
Tiistaina 23.8. 2005 klo 08:06:59

Message:
Juurieilen illalla olin seuraamassa läheltä piti tilannetta aitiopaikalta eli takaapäin. Viron rekisterissä oleva Volvo 440 ohitti minut 40 alueella arviolta 60-70 nopeutta ja seuraava ohitettava olikin vanha Volvo traktori perälevyllä ja etukuormaajalla varustettuna. Volvo vilkutti juuri vasemalle ja oli jo kääntymässä kun Volovo oli lähes rinnalla. Mustaa vanaa syntyi kun Viron poika jarrutti, mutta onneksi traktorimieskin oli sen verran tarkkana että otti käännön takaisin. Selvittiin ilman vaurioita.
Vaikea sanoa kumpi olisi ollut syyllinen, ylinopeutta ajava auto vai myöhään vilkuttava traktori.
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: kirjo
Tiistaina 23.8. 2005 klo 08:34:21

Message:
Kai se tässä hengenlähtö on jokusen kertaa ollut hiuskarvan varassa, kaikilla käytännön työtä tekevillä. Tuurinkauppaa.
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: Ottakaa vastuuta
Tiistaina 23.8. 2005 klo 08:36:16

Message:
Kyllä minä Jarkko olen eri mieltä tuosta vastuun ottamisesta. Jos annan 12-13v lapselle oikean traktorin leikkikaluksi, niin en silloin kyllä ota vastuuta lapsen elämästä! On itesellänikin noita traktoreita ja lapsia ja koskaan eivät päässeet, eikä menneet yksin ennen traktorikorttia niillä mihinkään. Ei se ole rape mitään hurskahtelua, jos etukäteen jo miettii pikkuisen niitä vaaroja, mitä esim. avotraktori tarjoaa kokemattomille lapsikuskeille.
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: KM
Tiistaina 23.8. 2005 klo 08:43:06

Message:
aika muuttaa monia asioita, omalla "kylällä" keskustellaan kovin kiihdytyskisoista, joku tyttö rysäytti ravintolan terassille kiihdytyskilpailun aikana. Virolaiset ja muut idästä tulevat on uusi riski meille liikenteessä, samoin isomoottoriset tuontiautot, jos juuri kortin saanut meno haluja omaava tietokonepeleistä oppinsa saanut lapsi laitetaan 200hevosvoimaisen auton rattiin jälki on yleensä kamalaa. Itse olen harjoitellut hytittömällä traktorilla, samoin mopolla alle 10 vuotiaasta, mutta maalla se oli niin luontevaa, en oma jälkikasvua ainakaan uskaltaisi päästää itsekseen ajelemaan maalla 361:llä vaikka kuinka sanoisin että älkää ajako sinne tai tänne vastuu on aina meillä vanhemmilla. "Kaupunkilaislapset" eivät omaa riittävää kunnioitusta näitä jaloja koneitamme kohtaan, ja ovat vahvasti sitä mieltä että juuri heille ei voi sattua mitään. Muistan aina kun joskus alle rippikouluikäisenä sain talvella kinuttua lainaksi pompannapin ja lähdin suurena ajomiehenä yksin ajamaan. Jäin autoa kääntäessä kiinni muutaman kilometrin päähän naapurin pihaan. Tunnin päästä isä tuli katsomaan kun ei minua kuulu, ja hän sanoi ensimmäisenä että oli aivan varma että fiat löytyy katollaan ojasta.
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: Jarkko
Tiistaina 23.8. 2005 klo 08:44:58

Message:
> niin en silloin kyllä ota vastuuta lapsen elämästä

Koetapa sanoa tapaturmaa tutkivalle poliisille, että et ottanut vastuuta. Tulet huomaamaan, että vastaat tapaturmasta loppuun saakka.

Ja eiköhän traktorin luovuttaja "mieti pikkuisen niitä vaaroja", mutta arvioi vaarat tarpeeksi pieniksi ja siksi uskaltaa luovuttaa traktorin.

PS. Jo aamulla sängystä ylös nouseminen on riski, jos tuolla tavalla vaaroja ajatellaan.
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: hohhojaa
Tiistaina 23.8. 2005 klo 08:59:04

Message:
Mikä on laillinen vastuu?
Olen usein miettinyt sitä varjellusta, joka on seurannut näitä "laillisesti" traktoreilla pillurallia ajavia.
Ovat juuri kortin saaneita 15 kesäisiä pojan nassikoita, tulevat jumalattoman suurilla traktoreilla perjantaina kirkolle, suurimmassa osassa sonta-talikko etukuormaajassa.
Ja ajavat kuin sirkuksessa. Mitään ei ole vielä täällä sattunut, vaikka rallia on jatkunut toistakymmentä vuotta.
Ihmeen taitavia kuskeja muutaman ajotunnin jälkeen?? Heh.....
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: Jonttu
Tiistaina 23.8. 2005 klo 09:00:56

Message:
Talvella kävi usein kylmät mielessä, kun erään kaivuu-urakoitsijan poika sai traktorikortin. Kylän raitilla meni kelillä kuin kelillä määrätty iso traktori samaa haipakkaa ja lavetilla perässä vielä useita tonneja siihen yhdistelmään ilmeisesti ylipainoinen kaivurikin. Moni on sitä mieltä, että juuri traktorilavettia ei saisi antaa liian nuorille kuskeille lainkaan, siinä on kyllä sivullistenkin turvallisuus jo kyseenalaistettuna.
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: kirjo
Tiistaina 23.8. 2005 klo 09:49:06

Message:
Jeesustelijoita tuntuu riittävän
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: Jaska Y
Tiistaina 23.8. 2005 klo 10:44:21

Message:
Kirjo: Mitä tarkoitat "Jeesustelijoilla"?
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: rape
Tiistaina 23.8. 2005 klo 11:22:09

Message:
Jarkko jo vastasi tähän, mutta vastaanpa vielä omasta puolestani:

Ottakaa vastuuta:
"Ei se ole rape mitään hurskahtelua, jos etukäteen jo miettii pikkuisen niitä vaaroja"

Jarkko:
"Jo aamulla sängystä ylös nouseminen on riski, jos tuolla tavalla vaaroja ajatellaan."

Jaska Y:lle:
Jeesustelijoita ovat ne, jotka viisastelevat onnettomuuden jälkeen sillä, että alaikäistä ei pitäisi päästää traktorin rattiin. Lain mukaan asia on näin, mutta henkilön kypsyys ratkaisee, voiko häntä päästää rattiin.

Olen muuten sitä mieltä, että ajokortti pitäisi antaa vain henkilöille, jotka läpäisevät asenteillaan ja kypsyydellään psykologin testit. Iällä ei saisi olla merkitystä, jos fyysisiä rajoitteita ei ole (pituus ja voimavarat riittävät).
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: SS
Tiistaina 23.8. 2005 klo 11:46:17

Message:
Hmm.. Ottakaa vastuuta:

Otin vaan tuon puheeksi kun lueskelin lähdeviitteen mainitsemaa brosyyria. En tunnustaudu "pillurallin" kannattajaksi. En pidä itseäni holtittomana, vaikka ajoin vanhempien luvalla traktorilla koska 12 - vuotiaan arkeen kuului myös kuorman lastaus, esim. lannat lastattiin kärryn perästä talikolla heittämällä. Heinät nosteltiin hangolla kärryn kyytiin. Ikäeroa jo edesmenneellä isälläni ja minulla oli 52 vuotta. Siis rehuhommat ja lantasouvi kuului itsestään selvästi koulupäiväni jälkeiseen iltaan. Ei siinä ehtoommalla enää huviajelu olisi maittanut

On kylillä aina ollut poikia, jotka "rämppäsivät" koneita , leikkivät niillä, naapurissakin oli todellinen konemies, kuorma-autoilija, jonka muistan aina rähisseen pojillensa, että "ei tommottis saa kaasutella tyhjällä koneeella, kampiakseli katkiaa !!" Itselle ei olisi tullut mieleenkään ryntäytellä konetta eikä ajaa kuoppaisella tiellä liian kovaa.

Nämä pojat sittemmin nuorina miehinä kierittelivät ojissa jos jonkin kerran Kawasaki kevareitansa, myöhemmin Escorttejansa. Miksi se ihminen muuttuisi.

Meillä muuten ei ollut autoa, koska isälläni oli vain moottoripyöräkortti. Sillä 175 kuutioisella ajettiin kesät talvet, mutta kuormaa ei voinut juuri viedä. Kaikki suuremmat tavarat haettiin traktorilla kaupalta. Siksi tieajo oli luonteva jatko peltoajolle. Kaupunkiin lähdettiin asioille, ei huvittelemaan.

Kyllä enemmistö kylänpojista juoksentelee pihoilla porukoissa ja tehdään jos jonkinlaista temppuilua

Eli vaikka Ottakaa vastuuta kuinka haluaisi toisin, alle 15 - vuotiaat pojat silti kohtaavat muitakin vakavia onnettomuuksia uimarannoilla, kiipeilypuissa, polkupyörillä, peltoautoilla, mönkkäreillä, pommileikeissä, tulileikeissä jne jne. Vaikka moni luulee hallitsevansa lapsensa täysin, aina tulee niitä, joille lasten toilailut tulevat yllätyksenä.

Olen sitä mieltä, että vahinko tulee "kello kaulassa". Vahinko ei ole yksi ainoa päätös, se on sarja päätöksiä ja toimia jo aikaisemmalta ajalta, joista ei voi välttämättä yksittäisestä asiasta todeta, että "tämä selvä, nyt se onnettomuus tulee". Kun sattuman nopat ovat oikeassa asennossa, käy sitten pahasti.

Jokainen lienee ajatellut näitä pieniä hetkellisiä ajatuksia: "Säädänpä tuota vaikka remmi viuhuu tuossa lähellä". "Ohjaanpa puimurin vielä tuosta lähempää ojan renasta ettei jää tupsua". "Onkohan siellä peräkärryn takana ketään, viittiikö enää käydä kolmatta kertaa katsomassa". "Pysyyköhän nuo paripyörät tuossa pystyssä". Niin, paripyöräthän kuuluu AINA säilyttää vaaka-asennossa, siitähän se selkä tykkää.. ;-)

Näiden ajatusten vaikutus harkintaan, se että vetäistään siitä STOP - vivusta, se, että käännytään puimurin tikkailla selkä ulospäin, se, että kytketään mekaaninen tuki ennen leikkuupöydän alle menoa, se, että siirrytään renkaan läheltä pois täytettäessä, se, että kasvinsuojeluaineita kaadettaessa lasketaan visiiri alas, se, että jaksetaan lompsia helteelläkin kypärä ja turvasaappaat päällä rakennustyömailla, se pitää ihmiset hengissä, mutta ei välttämättä. Usein huolettomampikin selviää läpi elämän ilman kolhuja.

Harva ihminen on niin täydellinen kuin Ottakaa vastuuta. Väsymys, stressi, kiire ja sattuma vaivaa meitä muita. Oikeudenkäynti ja syyttelyhän ei lasta tuo takaisin. Kasvattajana olemme epätäydellisiä, emme aina hallitse varhaismurroikäistä niin hyvin kuin vastuuta ottava kollegamme. Aina voi sattua pahasti myös sille perheelle, joka varmistaa kaikin tavoin, että jälkikasvu ei pääse itseään telomaan.

Ottakaa vastuuta voisikin ilmoittautua framille henkilönä, ja laitetaan porukalla "sana orren päälle", ja saadaan ihan luvalla sitten tulla sitten oikein haukkumaan kun sattuu tragedia "omalle kohdalle", eikö niin ?

Toivoo

nim.
"Ei todellakaan toivo omien tai toisten lapsien joutuvan onnettomuuden uhriksi"

eli - SS -
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: Ottakaa vastuuta
Tiistaina 23.8. 2005 klo 12:06:47

Message:
Älähän nyt SS kiivastu ja pysytään asiassa! Nyt oli kyse vain siitä, että vastuuta lapsestaan ei ota sellainen, joka antaa avotraktorin leikkikaluksi lapselleen ja sallii vielä jopa 8-vuotiaan sukulaispojankin mennä hänen syliinsä!
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: SS
Tiistaina 23.8. 2005 klo 12:37:51

Message:
Niin, Ottakaa vastuuta, Entäs Sitten ?

Eiköhän kehoituksesi vastuunottoon ole vähän tuuleen huutamista. Jos et sitten tule ottamaan vastuuta jonkun toisen puolesta. Olet täysin tervetullut siinä tapauksessa. Muuten se vastuunotto on kunkin perheen oma asia, ei se siitä miksikään muutu.

Kesällä tuossa Lohjan Autolan takapihan kohdalla kuoli 8-vuotias poika, joka laski jyrkkää mäkeä kahden toverinsa kanssa kolmion takaa auton alle, lähes äidin silmien edessä. Polkupyörä siis on myös alle 15- vuotiaalle erittäin vaarallinen työkalu. Kyllä siinä jotkut besserwisserit jo kerkesivät voivotella, että millainen äiti päästää kahdeksanvuotiaan ajamaan holtittomasti auton alle. Täällä Muijalan alueella noita kahden puolen kymmenen vuotiaita pyyhältää kymmeniä jossei satoja. Sen kanssa on vaan elettävä, että joskus sattuu pahasti.

Pari vuotta sitten kuoli vähän toisellakymmenellä oleva poika ajoleikkurin kaaduttua ojaan. Syystäkin julkisuus jätti vanhemat rauhaan. Isolla lasikoppisella traktorilla maataloustöitä tehnyt isä menetti pikkulapsensa kun tämä oli pudonnut kyydistä. Olihan tuossakin varmaan kuolemantuottamussyytteitä ja muita, luulen kuitenkin, että tuomitsematta lopulta jäi, koska oman lapsen menetys katsottiin rangaistukseksi sinänsä. Ei jää yhteen eikä kahteen tapaukseen kun oma lapsi on peruutettu kärryn kanssa kuoliaaksi maatalon piha-alueella.

Eli jos tarkoituksesi ja valtuutuksesi ei todellakaan ollut tuomita kyseistä traktoritapaturman uhrin vanhempaa, niin kehoituksesi vastuunottoon on kuultu ja merkitty tiedoksi, vastaisen varalle.

Laita sähköpostia, (ota alaviiva pois), sovitaan kampaviinerikahvit Mäntynummen Shellille, ja kerro minulle, missä voisin korjata meidän kolmen kouluikäisen ja yhden päiväkoti-ikäisen riskienhallintaa. Siellä teillä päin kun sitä tietoa näkyy olevan.

Lähdenpä tästä rakentelemaan taas siilojen päälle tralleja. Ne tyhjät viljasiilot nimittäin ovat todella vaarallisia sekä kylän kissoille että kiipeileville lapsille.

Ystävällisin terveisin, ei ollenkaan kiivasmielinen

- SS -
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: SS
Tiistaina 23.8. 2005 klo 13:05:48

Message:
Niin, vielä tuli mieleeni.

Jo edesmennyt isäni teki sen pitkän tähtäyksen päätöksen, joka on saattanut vaikuttaa edullisesti eloonjäämismahdollisuuksiini:

Ekaluokkalaisena tein yhden syksyn kyntötöitä Majurilla. Siinä oli pienivoimaiselle pojalle pari erittäin huonoa kohtaa: Tehostamaton ohjaus ja olemattomat jarrut, varsinkin taaksepäin. Jos vaikka peräkärryn pyörä alkoi painua ojaan, ei Majurilla saanut enää yhdistelmää pysäytettyä, vaan sinne istahti.

Käytiin sitten 2 - luokan loppusyksyllä traktorikaupoilla:

MF 175 oli ensimmäinen, siinä oli kaasupoljin kaukana edessä ja polkimet muutenkin oudosti. Koppi oli ahdas ja sieltä oli melko vaikea nähdä ulos. Ei isä oikein siihen innostunut, ja muisti sen -68 -vuoden Sampon Perkinsin "paukkeen" kun se silppusi sisäosansa pellolla.

Sitten Leyland 384 Kartano. Ohjaustehostin ja kaikki. Ajettiinkin jopa. Sitten nelonen päälle, vauhtia ja jarrua. Viiik ! . kitinää ja paukahdus ja jarru nappasi toiselta puolelta kiinni ja traktori veti toiselle puolelle. Muistan isän keskustelleen että semmoinen joka olisi "ton pojan" helppo ajaa ja myös topata.

Lopuksi mentiin Salon Automyyntin, Ford 5000:ta katsomaan. Siinä oli ohjaustehostin, kevyt kytkin, jarrua kun varpaalla vähän koski, niin pysähtyi pehmeästi ja poukkoilematta. Kaasupoljin oli oikealla puolella jarruja, lattialla, voimanottoakselia ei tarvinnut temppuilla käsikytkimien kanssa, vaan sormenliike riitti. Vaihteet löytyi ratin alta eikä tarvinnut nilkoista vipuja hamuta. Turvahytistäkin oli kohtuullisen hyvä näkyvyys.

On kohtalon ivaa, että ne Leukun arvaamattomat jarrut koituivat sitten isän itsensä kohtaloksi.

- SS -
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: Pate
Tiistaina 23.8. 2005 klo 14:26:23

Message:
SS: Kuinkas isäsi sitten kävi?
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: Pate
Tiistaina 23.8. 2005 klo 14:28:43

Message:
Nii ja oliko pitkäkin väli tuosta Fordin ostosta siihen kohtalokkaaseen tapahtumaan?
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: SS
Tiistaina 23.8. 2005 klo 14:51:19

Message:
Joo se 272 tuli noin -77, vastustuksestani huolimatta, sitten -89 syksyllä olin Kainuun prikaatin AUKissa kun isä päätti ottaa perunakoneen ite alas pihatonvintistä, ajoi Kipa peräkärryt perässä alas siltaa ja unohti tassun kiinni. Tassu kynnyksellä ja uusi liukas puusilta, ei mennyt enää takaisin. Veti käsijarrun kiinni (Ei toimi pelkästään vetämällä vaan pitää potkasta kunnolla jalkapolkimilla jotta saa "vielä yhden naksauksen" ) . Sitten kevensi aisaa jollakin konstilla ja löi tapin pois seisontajalan putkesta. Leyland lähti rullaamaan alas pihalle ja veti 7 tonnin Kipakärryn isäni ylitse niin että kippisylinterin alatuki ja toinen pyörä musersi kynnystä vasten. (Se on se kärry niin pitkä että runko sopivassa kohtaa vain noin 15 cm kynnyksestä ylhäällä.)

Vammat:
Toinen keuhko puhki. Kaikki kylkiluut muutamaa lukuunottamatta murtui. Rintalasta murtui. Lantio murtui.

Kolme kuukautta se oli tehohoidossa, ei se siihen kuollut. Mutta kitui siinä noin 11 vuotta vielä. Kun oli sotavammatkin vielä kiusana.

Eniten harmitti, että oli jo loma-anomus vetämässä perunasouviin, illalla kutsuttiin sitten komppanianpäällikön toimistoon ja sanottiin, että voit lähteä ensimmäisellä junalla, ei ole välttämättä paljon aikaa jäljellä.

Tuli kalliita pottuja, periaatteessa, sillä teroitin moneen kertaan, että kyllä minä lomalla kerkeen sitten ne vähät pernat nostaa...

Eli traktorihommien työturvallisuudesta, tell me about it...

- SS -

RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: Dexta ja 3600
Tiistaina 23.8. 2005 klo 18:26:21

Message:


Saksan maahantuojan verstaan varastossa syttyi sähkövian takia aamuyöstä tulipalo, jonka havaitsi omaa asuntovaunuaan laittamaan tullut työntekijä.

Juoksi huutaen "FEUER, FEUER, ..." isäntäväen taloon. Perhe heräsi. Palokunta hälytettiin, OK, ja paikalliset 11 yksikköä tulivat alle tunnin paikalle.

Heti herättyään: Perheen kaksospojat, iät noin 15 v (tasan kumpikin!), ja nuorin poika 13 v ajoivat seinän vieriltä traktorit ja työkoneet pois tulesta.

Palomiehet eivät saaneet mitään liikkeelle, vaikka yrittivät.

Kun vain hiillosta oli jäljellä, tuli palopäällikkö kyselemään poikien ajokortteja. Poikien isältä paloi siinä vaiheessa molemmat hihat.


RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: vesa
Keskiviikkona 24.8. 2005 klo 11:10:24

Message:
Monenlaista mielipidettä. Edelleen olen sitä mieltä että vanhemman täytyy olla ainakin tilapäisessä mielenhäiriössä kun antaa vanhan hytittömän traktorin 13- vuotiaalle ajettavaksi tietäen että kyydissä on vielä 8- vuotias! Järki käteen, ei se hurskastelua ole jos yleisesti jälkikäteen ollaan sitä mieltä että onnettomuus voidaan välttää jo etukäteen. Se on järjen käyttöä. Palvelukseen halutaan 15-vuotias kokenut traktorinkuljettaja!
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: Jaska Y
Keskiviikkona 24.8. 2005 klo 11:35:57

Message:
Asia 1:
Jos joku meinaa, että SS:ltä meni turvallisuuskeskustelun takia kannatus, lukekoon kokonaan keskustelun
http://www.masinistit.com/keskustelu/10684.html

Asia 2:
Mää kaipaan vanhempien yhteisvastuuta. Sitä, että toisenkin mukulaa voi toppuutella kun näkee sen hölmöissä hommissa. Ei ehkä sillon kun se on selvästi oman vanhempansa hallussa, mutta muuten. Mitä masinistit tästä mieltä?

RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: tukijussi
Keskiviikkona 24.8. 2005 klo 14:46:29

Message:
Minulla oli oma auto ja moottoripyörä 12 vuotiaana kaikenmaailman muitten rakkineitten lisäksi. Oli alakoulun opettajat joskus ihmeissään.

Ostin omalle pojalle mönkijän 4 vuotiaana ja monttupyörän 6 vuotiaana. Pysyipähän poissa pahanteosta.

Tiesittekö muuten että 13 ja 14 vuotias ajaa omin nokin maailmalla ratakilpailuja. Kulkevat tallien mukana maasta toiseen ja opiskelevat siinä sivussa.


RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: Lare
Torstaina 25.8. 2005 klo 06:58:19

Message:
Tuo on ollut ihan hyvä ajatus isätukijussilta, että hankkii 12v pojalleen oman auton, jolla hän pääsee aina kuivana ja kiusaajiltakin turvassa kouluun. Sait varmaan paljon tikkareita ja limsaa, kun otit sadekeleillä kavereitakin kyytiin! Koulumatkat varmaan venyivät joskus hyvinkin pitkiksi?
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: tukijussi
Torstaina 25.8. 2005 klo 08:52:03

Message:
Tuli jo moposta kova meteli paikallisessa koulussa. Sekin piti jättää kauemmas, mutta aina oli porukassa niitä kielikelloja jotka opettajalle joka asiasta menivät tekemään tiliä. Eipä alakouluun arvannut autolla mennä. Siitähän se olisi riemu noussut. Yläkoulussa tuli muutaman kerran autolla sitten jo käytyäkin.
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: Masa
Torstaina 25.8. 2005 klo 12:01:17

Message:
Tuossa tapauksessa voipi puhua evoluutiosta.
Sama se tappaako ittensa trtkorilla vai autolla.
Ja vanhempia pitää nimenomaan syyllistää.
Kaverit naama väärällä jälkeenpäin valittaa lehdessä ja TVssä kantaa kyttilöitä.
Hah ajettele ite enste.
Ekstriimiä koko juttu, mutta olihan se kivaa siihen asti.
RE: Ikävä uutinen
Lähettäjä: Masa
Torstaina 25.8. 2005 klo 12:27:12

Message:
Evoluutiosta on kysymys. Vastuuttomia vanhempia pitää syyttää ja panna haaste kuolemantuottamuksesta ja kasvatuksen ja valvontavastuun laiminlyönnistä.