Aihe: Mitä traktoreita jo hinattu viljakuormineen?
Lähettäjä: Jumissa
Sunnuntaina 21.8. 2005 klo 10:23:38

Viesti:
Mitä traktoreita on jo näkynyt viljakuormineen jumissa? Tuolla 8-tien kupeessa näkyi eilen illalla oleva Ford 5000 hyvinkin syvällä kuorma-autosta tehdyillä peräkärryillään. Iso neliveto Foordi oli jo paikalla ja ketjuja kiinnittivät 5-tonnisen nokkaan. Tuskinpa lähti enää "juna" liikkeelle.
RE: Mitä traktoreita jo hinattu viljakuormineen?
Lähettäjä: Valmetti mies
Sunnuntaina 21.8. 2005 klo 12:49:36

Message:
Valmetteja ainakin joutuu hinaileen vähän väliä kun eivät jaksa vettää niin että sais vauhtii pehmosiin kohtii..
RE: Mitä traktoreita jo hinattu viljakuormineen?
Lähettäjä: Väsynyt korjaaja
Sunnuntaina 21.8. 2005 klo 22:07:54

Message:
Täällä Varsinais-Suomessa aika paljon vehkeistä ei pääse edes pellolle, kun isännät ei ole viitsinyt huoltaa ollenkaan vehkeitään. Jos on päässyt, niin heti on joku paikka mennyt hajalle. Korjaajilla on riittänyt kysyntää. Perse pitkällä on saanut juosta ja pitkää päivää on tehty. Kaikenlaisia hihnoja on uusittu puimureista, jne. Eipä ole mitään tolkkua näiden laiskojen paskakasojen hommissa. Älykääpiökin osaa tarkistaa puintitöiden jälkeen hihnojen ja remmien kunnot, jne. Tai viimeistään vaikka pari päivää aikaisemmin kun puinnit jo alkaa. Pikkuisen voisi myös pestä, rasvata osia, kiristää pultteja ja tarkistaa/vaihtaa edes kulutusosat.
Mutta aina ja joka vuosi sama homma. Kovasti luotetaan, että kyllä se korjaaja sitten singahtaa paikalle, kun tarvitaan. Mutta on ikävä kyllä pitänyt sanoa ei käy muutamille, kun aika ei riitä millään. Muutama tollo on ollut aivan hämmästynyt, kun sopivaa hihnaa tai osaa ei olekkaan hyllyssä. Saattaa mennä viikkokin, kun saa osan. Tämä on ollut aivan käsittämättömän vaikea pala tajuta joillekkin. Vehkeitä saisi enemmänkin korjattua, jos olisi varaa palkata joku seurapiiriupseeri inttämään isäntien kanssa tosiasioista. Mm. noista varaosien saatavuuksista. Ei se ole varmaankaan korjaajan vika, jos laitteita ei saakkaan ajoon parhaiden kelien aikana sitten. Koko vuosi olisi aikaa huoltaa ja laittaa ajan kanssa, mutta ei se käy kaikille.
RE: Mitä traktoreita jo hinattu viljakuormineen?
Lähettäjä: tukijussi
Maanantaina 22.8. 2005 klo 08:03:50

Message:
Ammatin vaihto suositeltavaa?
RE: Mitä traktoreita jo hinattu viljakuormineen?
Lähettäjä: Remppamies
Maanantaina 22.8. 2005 klo 08:34:11

Message:
Samaa mieltä väsyneen korjaajan kanssa. Liikaa on noita typeryksiä, jos järjellä ajatellaan. Taitaa vieläkin olla liikaa rahaa maataloudessa, kun ei tarvitse koneitaan huoltaa.
Itse ole sulkenut silmäni tuolta typeryydeltä jo kauan sitten ja olen päättänyt ottaa oman osuuteni niistä liikarahoista. Olen alkanut ajatella korjaustyöstä ja -rahoista, että aina paljon kanssa pärjää. Vähän kanssa on hankalampaa.
RE: Mitä traktoreita jo hinattu viljakuormineen?
Lähettäjä: Yrjö
Maanantaina 22.8. 2005 klo 09:06:12

Message:
Lääkitys pielessä?
RE: Mitä traktoreita jo hinattu viljakuormineen?
Lähettäjä: SS
Maanantaina 22.8. 2005 klo 09:44:52

Message:
Kyllä tuo huolto usein jää viime tinkaan: talvella se olisi helpompaa jos olisi kunnon lämmitetty puimuritalli, Usein se puimuri on siellä pellolla olevassa heinäladossa, jonne ei talvella ole edes kunnon tietä.

Keväällä ja kesällä onkin sitten jo muut kiireet.

Jos ajattelee mitä puimuririkkoja on sattunut niin esim isompi sellainen oli kolakuljettimen vasemman pään kiristimen tapin irtoaminen, selvästi vajaa hitsaus, mutta maalia päällä eikä sitä voinut ennustaa. Kun tappi irtosi, meni oikea puoli löysäksi ja ketju sekosi ja kolat tarttuivat toisiinsa -> Sitten tulikin rautasilppua yläs kelalle. Onneksi kivikouru oli tyhjähkö ja suurin osa meni sinne.

Eniten harmitti, että kunnon pultti sopisi ko. kohtaan kun latan poraa läpi asti, niin ison lujuusluokan pultti mutterilla ja lukituksena nylok niin toimii aivan yhtä hyvin kuin se hitsattu viritys...

Niin se oli tultava pellolta pois ja käytettävä päivä sen kolakuljettimen hakuun, jouduin hakemaan Forssan Agrimarketista kun ei lähempää Sampoon saanut. Kolat jouduttiin oikomaan rautakankien ja ison ruustukin avulla. Vaihtotyöhön ja kolien ruuvailuun ja vanhojen roippeiden irrotukseen meni toinen päivä.

Toinen isompi remontti oli aikanaan Sampo kympissä Perkinsin venttiilinnostajan tangon katkeaminen. Aika yllättävä vika, jota ei olisi osannut ennustaa vaikka olisi merkkihuollolla vaihdattanut öljyjä harva se viikko.

Tahtoo siis sanoa, että puintiaikana niitä vikoja vaan sattuu tulemaan enemmän kuin talvisaikaan, eikä kaikkia vikamahdollisuuksia saa pois vaikka kuinka käytäisiin läpi ennakkoon.

Huoltoyrittäjillä on varmasti vaikeaa, ja sesonkihommat rasittavat. Lisäksi jos on itse maanviljelijä, harmittaa vielä enemmän, kun omat viljat mätänevät peltoon ja joutuu tekemään "turhan" korjauskeikan pitkien matkojen päähän.

- SS -
RE: Mitä traktoreita jo hinattu viljakuormineen?
Lähettäjä: Perunanviljelijä
Maanantaina 22.8. 2005 klo 11:16:07

Message:
Kyllä kuluneet hihnat ja sen sellaiset osat osaa kokenut viljelijä itsekin huoltaa ja korjata. Yrjö se taitaa kaivata lääkityksen tarkistusta. Ei kannata komentoida, jos ei ole mitään hajua maanviljelystä ja konehommista. Vai meinaa Yrjö, ettei laitteita kannata huoltaa ollenkaan. Synteettiset sisään ja niillä ajaa taas 60tkm? Tätä raataa. Mikä muuten tuossa väsyneen korjaajan tilityksessä on muka se asia, mikä antaisi huolta lääkityksen tarkastukseen? Väsynyt korjaaja puhuu mielestäni puhdasta asiaa. Ei koneita ehdi kukaan korjaamaan puintiaikaan. Ei millään korjaamolla ole resursseja huoltaa yhtä aikaa koko paikkakunnan koneita. Tuleehan niihin varmaan niitä "oikeitakin" vikoja,joita ei omatoimisessa huollossa niin vain huomaa ja paikat hajoo kovassa käytössä muutenkin. Kaikki viljelijät ei tietenkään älyä koneiden päälle nykyisin, koska niissäkin on noita uusavuttomia, näköjään aika paljonkin. Turhat viat voisi välttää huoltamalla perusasiat etukäteen. On se kumma, jos viljelijää ja ns. masinistia ei koneiden huolto ja korjaus kiinnosta. Minä taas suosittelen ammatin vaihtoa sellaiselle, koska omasta mielestäni viljelijän ja maitotilallisen tulee älytä hieman koneiden päälle ja olla hieman edes kiinnostunut niistä.