Aihe: vai muun merkkinen?
Lähettäjä: Power/Super Major
Perjantaina 19.8. 2005 klo 10:58:57

Viesti:
Tekeeköhän noilla Power Majoreilla oikein mitään, eihän niissä ole lukkoakaan? Superissa taitaa jo olla.Mitkähän lienee yleisimmät/kalleimmat tyyppiviat? Sylinteriputkien vajoaminen, nostolaite, vaihdelaatikko...?

Pitäiskö kattella jotain muutakin merkkiä lumenluontiin ja saunapuiden ajoon? Jos on tarjota niin laita ilmoitus vaikka tähän.
RE: vai muun merkkinen?
Lähettäjä: provohan tuo
Perjantaina 19.8. 2005 klo 12:00:32

Message:
Pitikö tähänkin avata uusi viestiketju. Lukemalla esim. nyt putkella näkyvät viestit ja pikkuisen vanhempiakin, olisit saanut jo monta vastausta itsellesi. No, selvä provohan tämä on Fordson Clubin keskusteluihin mutta ei siitä oikein yli 7-voi antaa pisteitä.
RE: vai muun merkkinen?
Lähettäjä: hohhojaa
Perjantaina 19.8. 2005 klo 12:06:22

Message:
Kuulopuheiden mukaan tekee.
Aivan mahtava ajanviete vehje.
Ei tietenkään mihinkään turvesuo urakointiin, vaan siliteltäväksi, katsottavaksi, vähän kunnosteltavaksi, kevyitä ajoja, eihän mieskään joka 60 luvun alussa oli kingi enää täysiä kuormia kanna, kaikki on suhteellista.
RE: vai muun merkkinen?
Lähettäjä: Power/Super Major
Perjantaina 19.8. 2005 klo 12:31:22

Message:
Sori, ei ollut provoksi tarkoitettu. Totta puhuen minusta Major on miehevän oloinen vehje eikä mikään lelu. Kun ei vain ole kokemusta Majorista niin vähän halusin lisätä tietämystäni ennen hankintaa (no kait se kannattaa kuitenkin hankkia vaikkei lukkoa olekaan). Ei kovin paljon kyllä putkelta löytynyt asiaa..? Ei siis vielä ole hankittuna mutta hankintalistan kärjessä. Majoriin saa kait kuitenkin osia paremmin kuin esim. DB:iin tai Nuffiin?

Pienempiä töitä rintamamiestalon pihapiirissä riittää, on vain niin kalteva piha että hirvittää kyllä vähän lukotonta hankkia. Vaan kyllä kait Powerillakin pärjää ja niillehän löytynee kysyntään jos tuoreempaan joskus varat riittää.

Hieno homma vaikuttaisi olevan tämä Fordson Club, vielä kerran vilpittömästi anteeksi.
RE: vai muun merkkinen?
Lähettäjä: xxx
Perjantaina 19.8. 2005 klo 12:53:54

Message:
Eihän lukko pakollinen ole. Pyöräjarrulla pidättelee tyhjää lyövää rengasta on joskus parempikin samalla ohjata sillä, lukolla saattaa kaltevassa paikassa valua rinteessä sivuttain. Mutta makuasian se on.
RE: vai muun merkkinen?
Lähettäjä: jos toimii
Perjantaina 19.8. 2005 klo 13:28:46

Message:
Jos ne jarrut toimii... Tosihan tuo ed kirjoittajan sanoma on, kyllä järjellä ja ns. perstuntumalla ajamalla pärjää aina paremmin kuin riuhtomalla ja repimällä, oli vermeet sitten millaiset tahansa.
RE: vai muun merkkinen?
Lähettäjä: Dextaili(j)a
Perjantaina 19.8. 2005 klo 19:03:04

Message:
Major 50-60 lukujen Teknisesti varmin traktori!Maailman kestävin voimansiirto tänäkinpäivänä!Muissa ominaisuuksissa nuffi,massikka,yms ehkä parempia.Kuka antaa millekkin arvoa?
RE: vai muun merkkinen?
Lähettäjä: bm
Perjantaina 19.8. 2005 klo 19:13:59

Message:
jarrut toimii jos vähän viittii laitella
RE: vai muun merkkinen?
Lähettäjä: tutkija
Perjantaina 19.8. 2005 klo 19:17:10

Message:
NO no.Eihän nyt aleta liioittelemaan.Todella yksikertainen ja yksinkertaisten miesten traktorihan tuo Majori oli.Melkein kuin pajavasara jos jotain lyömäkästä tarvitsi niin sen tehtävän se täytti.
RE: vai muun merkkinen?
Lähettäjä: Jack Morton
Perjantaina 19.8. 2005 klo 19:34:55

Message:
Kyllä mun power majorissa lukko näyttäis löytyvän, ja löytyykin!
RE: vai muun merkkinen?
Lähettäjä: tutkija
Perjantaina 19.8. 2005 klo 19:39:34

Message:
Nuo Fordsonit olivat pelkkiä vanhoillisten brittien keksintöä.Henry Ford ja Harry Ferguson olivat aikaansa edellä.Traktorin pitää olla liukas liikkeinen ja helposti hallittava.Kaksi edellä mainittua herraa olivat aikaansa edellä.Mutta esim Massey-Ferguson jähmettyi 60 luvulla vanhoihin kaavoihin.Ei mitään kehitystä vuosikymmeniin vaan polkusimet samoilla typerillä paikoilla.Vasta 1965 Fordilla kuopattiin tuo Majori ja palattiin entiseen ideaan.Ja olivathan ne Ford 2000.3000.4000 ja 5000 aivan eri traktoreita kuin jäykät Fordsonit.Mutta Massey-Fergusonilla tallattiin samaa vanhaa latua.
RE: vai muun merkkinen?
Lähettäjä: hohhojaa
Perjantaina 19.8. 2005 klo 22:02:54

Message:
Zetoritko olivat kaksinketaisten miesten vehkeitä?
hohhojaa tutkija, sammakoita, sammakoita.
RE: vai muun merkkinen?
Lähettäjä: Juha
Perjantaina 19.8. 2005 klo 22:20:12

Message:
Kyllä itse näkisin 60 luvun 135 massikassa jo jotakin kehitystä tapahtunee, kun verrataan 50 luvun harmaaseen ferguun tai majureihin. Kovia pelejä KAIKKI.
RE: vai muun merkkinen?
Lähettäjä: jaska
Lauantaina 20.8. 2005 klo 13:47:35

Message:
mulla on ollu pover majuri noin 5vuotta, on se luja ei saa rikki vaikka kuinka oon repiny ja pelto ojiaki kaivettu nostolaite sovitteisella kaivurilla, 3 talvea tein lumityökki ilman kettinkejä joskus jäi kiinni mutta niistäkin sevittiin
RE: vai muun merkkinen?
Lähettäjä: TompSa
Maanantaina 22.8. 2005 klo 14:24:30

Message:
Tulevana talvena näkee kuinka käy Majorin kanssa ilman lukkoa. Ketjut nyt on kuitenkin. Heti ekana päivänä huomattua: pirun kankea tuo on kääntymään, etupyörät kun kääntyy aika vähän, ainakin kun olen aikoinaan isäukon kolmosnuhviin tottunut...

Mites muuten saa nuo vaihteisto- ja peräöljyt pysymään öljyinä, voiko kondensoitumista estää
vaikkapa lisäämällä huohottimet? Taitaa olla turha kalliimpia ölkkejä tuonne vaihtaa jos ne on kohta kermaa, enkä separaattoriksi tuota majurai hankkinut
RE: vai muun merkkinen?
Lähettäjä: SS
Maanantaina 22.8. 2005 klo 16:09:37

Message:
Se kääntyminen voi olla huonoa kun ja jos on kiristetty keskialueen klappia simpukasta liikaa niin se on siellä ääriasennossa todella nihkeä. Samoin olka-akselien laakeroinnissa voi olla niin paljon vikaa, että ei vaan käänny. Jos pooriakseli on nuljahtanut ja liimattu Kempillä väärään asentoon niin tyypillisesti kääntyy vaan toiseen suuntaan. Nämä kaikki viat on appiukon Powermajorissa, se oli hakattuna taloon ostettu, mutta kaikki raskaimmat työt kuitenkin "sillä sinisellä" tehtiin.

Koeta muuten, nosta etuakseli ylös, käännä ohjauksesta ääriasentoon ja väännä sisempää pyörää käsin lisää, voin vakuuttaa, että kääntyy vielä viisi-kymmenen senttiä pitemmälle. Sitten ei kun palloniveliä hankkimaan ja simpukkaa herkistelemään.

Kyllä Majuri kääntyy varsin ketterästi, jos vaan saa pyörät toppariin asti, se on oma mielikuvani. Ketjujen kanssa ei pitäisikään käyttää tasauspyörästönlukkoa (vaikka tiedän toki käytetyn syvässä lumessa).

Suojaa koneesi vesisateelta tai säilytä kuivassa vajassa. Auttaa jo paljon.

- SS -
RE: vai muun merkkinen?
Lähettäjä: TompSa
Maanantaina 22.8. 2005 klo 16:50:59

Message:
Kiitoksia SS tiedoista, pitää tutkia nuo seikat!

Kannattaako laittaa oikeaa peräöljyä, esim Shell Donax T, vai toimiiko Farmoil Universal 10W-30 yhtälailla? Onko noissa eri öljy-yhtiöitten normaali/"kompromissiöljyillä" niin paljoa eroa näinkin vanhassa laitteessa?

Hölmöä kun merkitsevät vaihteistoöljyjä nykyään moottoriöljyn merkinnöillä (10W-30 vs. entinen 80W/90).
RE: vai muun merkkinen?
Lähettäjä: Dextailija
Maanantaina 22.8. 2005 klo 17:11:00

Message:
Tutkia taitaa olla vastarannan kiiski!Traktorin pitää olla zetor(ei ford).Sahan stihl(ei husky).Auton kia(ei vw).Köyhäällä ei ole varaa olla koekaniini!Kalusto hankitaan varman päälle.
RE: vai muun merkkinen?
Lähettäjä: SS
Maanantaina 22.8. 2005 klo 23:46:23

Message:
TompSa:

En tiedä mikä peräöljy olisi parahiksi Majuriin, luulen, että kyseisellä pihakoneella ei kynnetä koko päivää jolloin ohuempikin öljy käy hyvin. Meilläkin oli Majurissa sitä talviongelmaa, kesti varsin pitkään ennen kuin nosti kunnolla.

Sanoisin et yleisöljy lienee riittävä. Eri öljytilat vaihdelaatikko ja perä. Joskus öljyä häviää vaihdelaatikosta perän puolelle. Tiiviste vuotaa tällöin.

Nostolaitteen kylmäongelmiin: Ainoa apu lienee uudet öljyt, suojaus säältä, esilämmitys ennen ajoon lähtöä, lämmin talli.

Sitten kommenttina muihin teksteihin:

Majuri ei ole mikään yksinkertaisen miehen traktori vaan kenttäkelpoista ja varsinkin voimansiirron osalta tasapainoista suunnittelua. Raksuttavan ja hidaskäyntisen moottorin ongelma on värittömyys ja semmoisen "ärhäkkyyden" puute.

Sitä ihmettelen, mikä siinä nyt on niin paljon yksinkertaisempaa kuin muissa aikakauden koneissa

Power Majuria sai mm:
- Live voimanotolla / hydrauliikalla (2- portainen kytkin)
- Teollisuusakselistolla, jossa mm. järeämmät jarrut
- Ohjaustehostimella
- Kippiulostulolla
- Alaslaskettavalla vetokoukulla niin kuin nykyisinkin, ei tarvinnut häkkyrää vetovarsiin niin kuin MF 65:ssa oli.
- Taisi olla jalkakaasukin saatavana

Moottori oli ainakin meillä vähän rasvainen, vuotoja oli useita ja vesipumppu tahtoi tiputella vettä.

6+2 vaihteistossa suurin vaihde oli liian pieni maantielle, muuten löytyi kyllä kyntövaihde 3x14 siipisille. Äestysvaihdekin löytyi hyvin.

Tasauspyörästön lukkoa kaivattiin märkinä syksyinä, mutta sänkipyörän lipsumista saattoi kompensoida laskemalla paineet siitä alemmaksi, pahimmissa paikoissa tarjottiin hieman luistavalle pyörälle jarrua. On muistettava, että tasauspyörästönlukko alkaa herkästi myös vääntää traktoria pitävämmälle puolelle.

Automaattisen painonsiirron puutetta kompensoitiin siten, että työntövarsi laitettiin takaa korkealle, tukipyörä nostettiin pikkuisen löysälle normaalikyntösyvyydessä ja ajettiin aura hieman kannatuksella; tukipyörä otti liian syvälle kouhaisut pois. Tosiasiahan on, että automaattisella vetovastussäädöllä saadaan epätasainen kyntösyvyys aikaiseksi, kovien ja pehmeiden kohtien vaihdellessa. Todella liukkaalla, jossa ei traktorin vetovoimaa saada kunnolla, ei työntövarsi edes pysty reagoimaan, jolloin aurat pitää nyppästä kuitenkin käsin ylemmäksi.

Kädellä nostolaitevivusta seurattiin maanpinnan muotoja, mm. päähän tullessa kun etupyörät nousivat tasaiselle, piti nyppästä hiukan ja laskea samantien kun takapyörä nousi vaosta. Tällöin vako oli tasasyvyinen loppuun asti.

Päisteet jätettiin vauhdissa kääntöä varten noin 4 metrisiksi, kääntyminen tehtiin kääntöjarrua polkaisemalla juuri kun aurat irtosivat maasta. Meillä oli kytkinvoimanotto, jolloin ojaan asti ajaminen tarkoitti, että vaihteen laittoi vapaalle, kytkin ylös, aurat ylös, kytkin alas, pakki ja niin edespäin. Hankalaa.


Yhdessä kyntönäytöksessä kun oli sadepäivä ja hiesuinen mäki, oli 590 takavetoturbo 3-siipisten paluuaurojen kanssa, niitä tehtaan edustajat säätivät, paineensäätöä ja muuta, mutta oli todella liukkaita paikkoja, eikä kyseinen kampe tahtonut kulkea mäkeä ylös, niin omalla vuorollani pojankloppina ajoin muutaman kierroksen , en ymmärtänyt kyseisistä vivuista ollenkaan, niin etsin yhden vivun, mistä nostettiin aurat päässä sitten ylös ja laskettiin alas, nytkytin sitä vipua käyttämällä aina liukkaat kohdat, isännät ihmettelivät et nythän se meneekin hyvin. No, oli Majurilla totuttu siihen käsin säätelyyn.


- SS -