Aihe: Vajan perustukset?
Lähettäjä: 565
Maanantaina 15.8. 2005 klo 10:32:18

Viesti:
Sattuuhan sitä vahinkoja.

Lauantaina kolmen aikoihin mietin notta mitähän tässä nyt...Oisi vähän aikaa ennen saunan lämmitystä. Tuli mieleen vähän huvitella ja siistiä tulevan kalustovajan paikkaa, jos vanha rakotin jaksas ees horsmikon työntää poies, ennen kaivurin tuloa. 565 tulille, takakuormaaja sorakauhalla oli kiinni. Pari tuntia törinää...Ja tajusin että mihin tässä enää sitä kaivuria? Pintamultaakin oli semmonen kasa, että pohojammaalla laittasivat siihen hiihtohissin? Njoo no, täytyy ny kattoo toi salaojitus yms, josko kaivuria käyttäs.

Kuinkas masinistit ovat vajojen perustuksia tehteet? Sähkötolpparakenne ois näppärä, mutta ei oo ny ollu tyrkyllä tolppia. Oon miettiny jopa laattaa, ko tästä ei iso tule. Sinänsä sorapohja ois käytön kannalta riittävä. Tietysti jos valais anturat ja lecaharkoista tolppaa...Toiveena on tietysti se, että vajaa ei tarviis yhtenään oikoa. Kaikkee muuta korjaa, mutta perustusten oikominen on syvältä....

Kokemuksia?

RE: Vajan perustukset?
Lähettäjä: Viljonka
Maanantaina 15.8. 2005 klo 12:08:15

Message:
Olisiko ympäristössä vanhoja kiilakiviä tai junttapaalunpätkiä. Niistä itse tekisit eikä maksa mitään.
RE: Vajan perustukset?
Lähettäjä: 565
Maanantaina 15.8. 2005 klo 12:41:40

Message:
Kiilakiviä? No ei noita kumpiakaan ihan lähistöllä, mutta ainahan voipi katsella.

Pienen katoksen väsäsin niin, että kaivoin n. 70 cm syvät montut, niiden pohjalle betonia ja betorinteräs vielä siihen törrölleen. Sitten laikkasin vanhasta teräksisestä rumpuputkesta n. 90 cm:n pätkät ja asettelin em. betonin päälle sopivalle korkeudelle, murskeella tuin paikalleen. Eikun betonia täyteen ja sekaan pultti hitsatun betoniteräksen kera, sillä kiinnitin alajuoksut. Saa nähdä miten pitkässä juoksussa pelaa, oli helppo ja halpa homma kyllä.
RE: Vajan perustukset?
Lähettäjä: Tonkkaöriläs
Maanantaina 15.8. 2005 klo 15:32:13

Message:
Voipi olla vaikeata saaha sähköpylväitä koska ne on ongelmajätettä
RE: Vajan perustukset?
Lähettäjä: 565
Maanantaina 15.8. 2005 klo 17:01:57

Message:
Jep, tiedän. Ennen sähkö/puhelinfirmat saivat vanhoista pylväistä rahaa, nyt joutuvat maksamaan niiden tuhoamisesta.

Joku viis vuotta sitten vanhoja pylväitä vielä sai...Nimim. tukeva laiturin runko;)!
RE: Vajan perustukset?
Lähettäjä: rape
Maanantaina 15.8. 2005 klo 17:39:53

Message:
Eikös kuitenkin "Kestopuuta" saa edelleen, se on vain hieman eri tavalla käsiteltyä, kuin ennen. Uusi on tietysti vähän kallista, mutta kokonaiskustannuksissa pieni lisä ei tunnu.

Riippuu vähän millaista olet tekemässä, itse raapisin pintamaan pois routarajaan saakka, monttuun hiekkaa ja routalevy sekä salaojaputket hiekan sisään. Kestopuusta alajuoksut joko suoraan maata vasten tai matalien irtokivien päälle. Jos on vaara, että tuuli vie mennessään, niin sitten voisi valaa betonista matalat tolpat, jotka ovat osittain maan alla. Alajuoksun läpi harjateräs, joka on valettu tuohon betonitolppaan.

Ovathan heinäladotkin pysyneet irtokivien päällä vuosikymmeniä, vaikka mitään hiekkaa, salaojia tai routalevyjä ei ollakaan käytetty.

Mutta tuo nyt riippuu vähän siitä, mitä olet tekemässä.
RE: Vajan perustukset?
Lähettäjä: woodsman
Maanantaina 15.8. 2005 klo 17:58:45

Message:
Puhelin- ja sähköyhtiöt on mielissään kun vanhat pylväät varastetaan. Se on ainoa keino tänä päivänä koska käytettyjä ei saa myydä eikä luovuttaa. Yhtiön pitää toimittaa ne jonnekin Lahden seudulle ja maksaa 10 pylväältä. Mieluummin yhtiöt antavat pylväiden kadota.
Itse tein näin keväällä, toki sanoin siitä tutulle
puh.yhtiön pomolle.
Näin teki moni muukin koska kaikki toistasataa pylvästä hävisivät alta aikayksikön !
RE: Vajan perustukset?
Lähettäjä: TKH
Maanantaina 15.8. 2005 klo 18:36:25

Message:
Tällä hetkellä pihan kulmassa odottaa varastohalliprojekti (8mx12m korkeus 4m) täyttömaiden kuivumista+lopullista tasoitusta että pääsis aloittamaan puutyöt.Tolppaperustuksella,tolpat leca-pilariharkoista joiden sisässä 65mm U-palkki joka tulee metrin ylös harkoista(molemminpuolin palkkia tulee pulteilla pystykoolaukset 2kpl 50x100+ 1kpl 50x150 jotka muodostaa u-mallisen pilarin).Tolpan korkeus 5 tiiltä+perustuslätkä 12cm=112cm.Tolpat tehtiin irrallaan muotissa johon sopi 8kpl kerrallaan(kaikkiaan 16 tolppaa).Nostettiin tasoittettuun kaivantoon kaivurilla ja linjattiin linjalangalla.Täytön ajaksi sidottiin lankuilla etteivät pääse liikkumaan.Salaojat molemminpuolin tolppaa ja styroksi vielä perustuslätkän päälle.Täyttö murske+hiekkatavaralla jota tuli tielaitoksen tekemän tieremontin ohessa ilmaiseksi,lopuksi suodatinkangas ja 10cm 0-16 mursketta pinnaksi joka tiivistetään kovaksi.
RE: Vajan perustukset?
Lähettäjä: Pajulainen
Maanantaina 15.8. 2005 klo 20:50:32

Message:
Tolpat voi tehdä myös putkesta.2-3tuuman putken
kärkeen vähän kiilaa ja hitsillä spiraalikierukka
kiinni.Yläpäähän reikä ja tangolla kiertämään maahan routarajan alapuolelle. Tekevät isojakin
rakennuksia ja siltojen perustuksia näin,kiertä-
vät kyllä koneella.
RE: Vajan perustukset?
Lähettäjä: 565
Tiistaina 16.8. 2005 klo 07:57:20

Message:
Kiitoksia...Varsinkin tuo TKH:n systeemi kuulostaa pätevältä. En oo kyl hoksinu, että pilariharkoista kannattas muurata tolpat muotissa. Aika pitkähän se on oltava, kahdeksan metrinen? Lankuista ja laudoista?

Rapekin on kyl sikäli oikeessa, että esim. meillä on päälle 60 v aittoja, jotka on rakennettu vaan kankaalle nostettujen kivien päälle ja siinä se. Tosin niiden olo kuvaa hyvin se, että kyllä ne siinä elää...

Juu, kyl spiraaliputkien päälle rakentavat talojakin. Saakohan muuten spiraalikierukkaa valmiina jostain, jos jossain hökötyksessä kokeilisi?

RE: Vajan perustukset?
Lähettäjä: Kille
Tiistaina 16.8. 2005 klo 10:42:14

Message:
On hiukan riskaabelia antaa tällä palstalla yleispäteviä perustamisohjeita. Nimittäin maaperää on joka lähtöön....aina kalliosta aivan uskomattoman pehmeään ja syvään pikleerirapakkoon asti. Tutkikaa maaperä ennen päätösten tekoa. Tutkimiseen ei tarvita hienoja kairausvälineitä vaan jopa tavallisella harjateräksen pätkällä saa enemmän aikaan, kuin naamatarkalla.
RE: Vajan perustukset?
Lähettäjä: 565
Tiistaina 16.8. 2005 klo 11:17:55

Message:
Totta kai maaperä on aivan olennainen asia. Tässä vaan utelen yleisesti erilaisia tapoja, järjen käyttö on sallittu.

Itte tuon perusmaan jo kaivoi esillekin pintamaan alta. Oikeestaan vähän outo maaperä, savea ja hienoa hiekkaa kerroksittain, liuskemaisesti. Pitää varalta näyttää jollekulla asiaa tuntevalle. Pelkkä savimaahan on aika karmee tapaus perustaa. Mut paikka sentään mäen laki ja siten helppo kuivattaa.
RE: Vajan perustukset?
Lähettäjä:
Tiistaina 16.8. 2005 klo 11:53:48

Message:
Kannataiskohan kysyä joltakulta ammattilaiselta että mitä tehtäis.

Ei noilla tiedoilla saa rakennusta ja jos saa niin saa huonon.
RE: Vajan perustukset?
Lähettäjä: Jarkko
Tiistaina 16.8. 2005 klo 12:31:27

Message:
Miten olisi "tehdastekoinen" ruuviperustus? Tuosta ainakin voi ottaa mallia omaan ruuviversioon.

http://www.ortkivi.fi/index.htm


RE: Vajan perustukset?
Lähettäjä: 565
Tiistaina 16.8. 2005 klo 12:32:45

Message:
Rakentamiseen kyl pätee sama ko kaikkeen muuhunkin: Järjen käyttö on sallittua. Rautakaupassa saatetaan antaa erinomaiset ohjeet, sisältäen ainakin rahamassin salaojituksen, johtaen tulvarahat kauppiaalle...

Enpä kyllä odottanukkaan, että jostain juttupalstalta saa valmiin ohjeen, sen sijaan saattaa saada yhden idean tuolta ja toisen täältä. Monesti kaupalliseen tarjontaan nähden edullinen ratkaisu voi olla vähintään yhtä hyvä, se vaan on oivalluksen takana.RE: Vajan perustukset?
Lähettäjä: 565
Tiistaina 16.8. 2005 klo 12:44:21

Message:
Kiitos Jarkko vinkistä! Aika yksinkertaiselta näyttää. Täytyy selvittää mitoitukset ja soveltuvuus maaperälle yms.

Yleensä ottaen oon kyl aika epäileväinen rakennusalan "uutuuksia" kohtaan. Vanha konsti on useinkin se varmin...

RE: Vajan perustukset?
Lähettäjä: Motoristi
Tiistaina 16.8. 2005 klo 16:28:05

Message:
Ortkiven ruuvit toimivat hyvin, olen käyttänyt kahdessa kohteessa terassin ym alla. Menevät vääntämällä maahan kunnes törmäävät johonkin kovaan yleeensä routimattomaan kerrokseen. Yläpäät voi sitten verhoilla miten haluaa, esim. reikäharkoilla näön vuoksi, ja hitsata mieleisensä tartunnat puutavaralle.
RE: Vajan perustukset?
Lähettäjä: Geoteknikko
Tiistaina 16.8. 2005 klo 19:18:12

Message:
Sillä kovalla, johon ruuvit yleensä törmäävät, ei ole routimattomuuden kanssa mitään tekemistä. Asia saattaa usein olla jopa toisin päin.
RE: Vajan perustukset?
Lähettäjä: Motoristi
Tiistaina 16.8. 2005 klo 20:51:19

Message:
Meilläpäin nämä maalajit ovat niin, että savi ym routii ja siihen ruuvi uppoaa syvään ( esim 150 cm). Kivinen moreeni ym mikä ei roudi on ruuville kovaa ja tunkeuma jää pieneksi (esim. 50 cm).
Maalaisjärki toimii hyvin näissäkin vajanperustamiskysymyksissä.
RE: Vajan perustukset?
Lähettäjä: TKH
Keskiviikkona 17.8. 2005 klo 07:21:56

Message:
Toi muottijuttu tehtiin niin että 125x245 6mm filmivaneeriin tehtiin 5" laudoista 8kpl ruudukko(ruudun koko n. 55x55),siihen tehtiin valmiiksi nuo raudat joihin oli kiinnitetty kaksi kerrosta betoniverkkoa->tuettiin jotta pysyivät suorassa ja irti pohjasta.Ensimmäisessä vaiheessa valettiin ne alalätkät,niiden kuivuttua poistettiin tuet ja muurattiin lecapilariharkot päälle.Syy tähän on se että ei tarvinnut kärrätä kottikärryillä betonia ympäri työmaata vaan sai tehdä yhdessä paikassa tasaisella pihalla homman ja siinä samalla kaivella perustuskaivantoja,aikaa kun ei ole ollut kuin viikonloppuisin...lisäksi meillä maat on sellaista "ketunkuraa" joka on tosi helposti märkänä sortuvaa,eli täytökset sai tehtyjä mahdollisimman nopeasti aina pilaririvi kerrallaan.
Tuon ruuviperustuksen taisi kehitellä yksi mänttäläinen mies joskus toistakymmentä vuotta sitten,hyvä idea sekin jos saa ruuvattua riittävän syvälle.Mutta varmasti olisi syytä olla galvanoituja ettei ne ruuviosat joskus petä,tämän jälkeen putkiosa painuu kyllä varmaan helposti syvemmälle.
Jos tekee ihan pienenpää katosta-yksi mahdollisuus on tehdä kuten sukulainen,tasoitti paikan,tilasi siihen hiekkaa-latoi tiivistetylle pohjalle leveitä lecatiiliaä ja teki ihan niiden päälle auto/polttopuukatoksen.Jos routii vinoon ei tarvitse kuin tunkilla hiukan nostaa ja oikaista.
RE: Vajan perustukset?
Lähettäjä: mh
Keskiviikkona 17.8. 2005 klo 07:44:26

Message:
täällä suositteli enemmän kouluja käyneet ettei muuta ku kannot pois,hiekkaa patjaks lätkällä tiukkaan ja valu päälle.laataksi
RE: Vajan perustukset?
Lähettäjä: Geoteknikko
Keskiviikkona 17.8. 2005 klo 08:12:32

Message:
Kivinen moreeni on erittäin routiva maalaji, jos se on routaantuvassa syvyydessä....käytännössä suuruusluokkaa 1.5-2m maanpinnasta tai lähempänä. Maalajin routivuus riippuu sen rakeisuuskäyrän muodosta eli siitä, missä suhteissa siinä on eri suuruisia rakeita. Se, että ruuvi tunkeutuu yleensä helposti tuon pari metriä, tarkoittaa, että siihen asti routaantuminen on löyhdyttänyt kerrosta ja routiminen ei ole ehtinyt syvemmälle. Maalajin routivuudesta kerroksen kovuus ei kerro mitään edes "maalaisjärjellä".
RE: Vajan perustukset?
Lähettäjä: Geoteknikko
Keskiviikkona 17.8. 2005 klo 08:21:45

Message:
Helpoin tapa muuten toteuttaa anturaperustus, on tehdä anturan tilalle n. 30 cm paksu 0,5..0,6m leveä tiivistetty "murskevana". Sitten vaan muurataan harkoista normaalisti raudoitettu harkkosokkeli suoraan murskepetin päältä. Se murskepeti toimii rakenteena käytännössä täysin samoin, kuin betoniantura, jos alustassa ei ole suuria esiin pistäviä kiviä tai kallionpiikkejä.
Olen itse rakentanut tällä rakenteella ison täystiilitalon. Ainakin ensimmäisen 20 vuotta se on pysynyt ehjänä.
Mutta taas kerran pitää tietää pohjamaan laatu koko rakennusalueella.
RE: Vajan perustukset?
Lähettäjä: 565
Keskiviikkona 17.8. 2005 klo 08:24:12

Message:
Nii, MH:n systeemi on se aika varma malli, jos rakennus heiluu, ni heiluu koko roska laatan päällä, vääntyilemättä. Mutta laattaa ei tämmösessä varastossa ole välttämättä edes se kätevin. Ja tohon MH:n juttuun on lisättävä salaojat. Geoteknikolla kiitos, tosin sama juttuhan tuo lopputuloksen kannalta, tiiviiseen maahan asti routa ei ole yltänyt.
RE: Vajan perustukset?
Lähettäjä: tukijussi
Keskiviikkona 17.8. 2005 klo 08:39:21

Message:
En jaksanut lukea kaikkea, mutta itse laittaisin reunavahvistetun laatan, ja jos lämpöeristystä haluaa niin roudan alle antura josta harkkoperustus ylös.