Aihe: tee ite tuppisovitteet
Lähettäjä: kourakuormain
Sunnuntaina 14.8. 2005 klo 21:57:42

Viesti:
Onkos kukaan valmistanut itse "tuppisovitteita"?
Siis yksinkertaistettuna kiinnittänyt puutavarakuormainta traktoriin, muuten kuin nostolaitteisiin? tuossa vaan pohdiskellut jos alkaisi itse valmistaa näitä sovitteita, mutta olisi vaan mielenkiintoista kuulla vinkkejä ja kenties vaikka nähdä kuviakin, jos jollakulla vain kuvia on?
RE: tee ite tuppisovitteet
Lähettäjä: Uusi kirjoittaja
Maanantaina 15.8. 2005 klo 23:11:56

Message:
Asennan traktoriin kuormainta ja ne sovitteet ovat tapauskohtaiset. Nyt on vasta ostettuna rautaa, paksua levyrautaa, jota sovitellaan runkoon. Mietittävänä on miten tehdään perään kiinnitys. Rungossa on valmiina pultinreijät. Samalla ostin levyä niin runsaasti, että voi tehdä pohjapanssarin. Jos traktorissa on kuormain ja sillä aikoo myös ajella, niin pohjan suojaus on hyvä olla olemassa. Vaikka ei ajaisi kiviin, eikä kantoihin, kuten hyvä kuski ei aja, niin oksat tökkivät pohjaan ja tunkeutuvat repimään hyhraulilehtkuja ja piuhoja. Siksikin alusta on hyvä suojata. Ja kaiken varalta myös jos se kivi hyppää kesken ajon trakorin alle.
RE: tee ite tuppisovitteet
Lähettäjä: kourakuormain
Tiistaina 16.8. 2005 klo 16:46:13

Message:
helppo projekti varmasti ei ole, mutta toivotan onnea projektiisi!
Kaikkihan nämä itsekyhätyt ovat tapauskohtaisia, joka koneeseen täytyy etsiä se helpoin tapa rakentaa nämä sovitteet!
Itsetekemisessähän tuon suunnittelun/keksimisen jälkeen onkin jo helpompi ruveta rakentamaan "hyvin suunniteltu, puoliksi tehty"

RE: tee ite tuppisovitteet
Lähettäjä: tutkija
Tiistaina 16.8. 2005 klo 18:50:13

Message:
Mikä traktori ja mikä kuormain siellä mahtaa olla nyt liitettävänä?
RE: tee ite tuppisovitteet
Lähettäjä: jompsa
Tiistaina 16.8. 2005 klo 22:42:31

Message:
No tarviiko ne sitten tuppisovitteet olla, tee samantien kiinteä sovitus pääset vähemmällä. Jos kuormain täyty pois ottaa, pultit auki ja nostaa vaan pois.
RE: tee ite tuppisovitteet
Lähettäjä: Uusi kirjoittaja
Keskiviikkona 17.8. 2005 klo 07:22:38

Message:
Jos kuormain pultataan esim.istumaan levyn päälle, niin sen ottaminen ja laittaminen on vaivalloista. Itse yritän suunnitella kiinnittämisen siten, että se on tapeilla aivan kuin mikä tahansa nostokone. Sillä erotuksella vain, että ei tule traktorin nostolaitteisiin, ne jäävät vapaaksi. Reiät ja tapit sovitetaan kohdalleen kuormain jalkoja käyttäen, niillä nostaen tai laskien. Se on aika kätsää jos onnistuu. kuormaimessa on neljä pulttikiinnistystä sivuilla ja yksi keskellä. Evi. Hydraulivinssillä oleva kuormain, jossa kaikki sylinterit ovat kaksitoimisia ja kaivamiseen ei tarvitse kuin liittää kouran ja käännön tilalle kauha. Kaivaa kuin kaivuri, ei kuin lisäpuomilla varustettu kuormain pelkällä viimeisellä sylinterillä. Ilmeisesti toimiva systeemi, jos vain tulee kestämään saamaansa rynkytystä ison Fiatin perässä.
RE: tee ite tuppisovitteet
Lähettäjä: tukijussi
Keskiviikkona 17.8. 2005 klo 08:27:57

Message:
Jonkinsortin apurunko kaiketi ensin traktoriin. Itse katselin yhtä Valmettia eilen ja suunnittelin samantapaista.

Vetovarret siinä ovat hiukan edessä, jos perinteisen tuppijutun laittaa, kun taas tämä ylemmäs tuleva asennus tekee sen, etteivät tassut yllä, jollei ole siihen vasiten tarkoitettua kuormainta. .


RE: tee ite tuppisovitteet
Lähettäjä: pete
Keskiviikkona 17.8. 2005 klo 08:58:49

Message:
Minulla oli käytös joskus fiat 680+hakki18 kuormain .Kyläsepän tekemillä tuppisovitteilla.Letkut vain kiinni ja tupet ajettiin sisäkkäin niin kuin puuautoissakin.Venttiililohko oli kiinni paketissa tuli automaattisesti kohdallaan eikä tarvinnut taistella painavan lohkon kanssa.Tupet oli 50*100 profiilia 8mm seinämällä sisälle oli hitsattu vahvikkeet,hyvin kestivät,ajettiin satoja ellei tuhansia motteja.Tai on ne vieläkin "viritykset nurkissa mut ei enää käytössä
RE: tee ite tuppisovitteet
Lähettäjä: mt
Keskiviikkona 17.8. 2005 klo 13:27:33

Message:
Oletko pete luopumassa niistä tuppisovitteista?
RE: tee ite tuppisovitteet
Lähettäjä: pete
Keskiviikkona 17.8. 2005 klo 16:49:54

Message:
Niin ne "naaraskappaleet" on vielä traktorissa kiinni,eikä ne siihen fiiuun ihan heittämällä mene.mm venttiililohkoa joutuu siirtään ja muuta pientä näpräystä.On niin monta vuotta kun niitä siihen soviteltiin,on niille aika vaikee keksiä arvoa,mut on nyt ainaskin tarpeettomat.
RE: tee ite tuppisovitteet
Lähettäjä: pete II
Keskiviikkona 17.8. 2005 klo 17:03:33

Message:
minä en kyllä muuta tiijä tuohon asian, mutta pikkupoikana mulle sanottiin että sulla on tuppimulkku.
minä en tiennyt mitä se tarkoitti enkä tiennyt mihin sitä sitten sovitellaan.
silloin ei kai tehty niitä tuppisovitteita?

no, ajat on muuttuneet ja me sen mukana.
nyt en minäkään enää tee tuppisovitteita ;-)
RE: tee ite tuppisovitteet
Lähettäjä: Uusi kirjoittaja
Keskiviikkona 17.8. 2005 klo 18:42:47

Message:
Mietin tuota samaa, että kuormain tulee sen verran korkealle, jossa sen voi katon yli laitta telineeseen kii, että tassut eivät välttämättä yllä maahan. Niitä voi tietenkin jatkaa, mutta isossa traktorissa eivät välttämättä ole ehkä tarpeen. Onhan se monenmoinen sovittaminen, muttei se mikään tuppi tarvitse olla, vaan pulttikiinnitys. Olen ajatellut hitsaata kiinnikkeisiin vetovarren päät. Se helpottais hieman asennusta.
RE: tee ite tuppisovitteet
Lähettäjä: tutkija
Keskiviikkona 17.8. 2005 klo 20:20:35

Message:
En ainakaan minä kehtaa enää leikkiä niillä tuppi ja tappi sovituksilla.Sen kuormaimen paikka on siinä perävaunun etuosassa.Ennen värkkää vaikka kippilavan metsäperävaunuun.Kun sitä kuormainta sitten joskus tarvitsee pelkän traktorin perässä niin koppaa sen siitä nostolaitteisiin.Vai onko niissä nykytraktoreissa niin heikot nostolaitteet etteivät ne kestä maatilakuormainta?On eriasia jos sillä pelkällä nupilla kuormaimineen urakoi,niin laittaa sen sellaisella kiinnityksellä ettei sitä edes kehtaa siitä perästä irroittaa.
RE: tee ite tuppisovitteet
Lähettäjä: tutkija
Keskiviikkona 17.8. 2005 klo 20:29:01

Message:
Metsäkoneissa se kuormain on siirretty perävaunuun jo kolmekymmentä vuotta sitten.Kukaan täysijärkinen metsäkoneen kuljettaja ei ota kuormainta "katolle" kirveellä uhatenkaan.
RE: tee ite tuppisovitteet
Lähettäjä: tutkija
Keskiviikkona 17.8. 2005 klo 20:51:08

Message:
Uudelle kirjoittajalle neuvon että mene sinne pajaasi ja kehitä sellainen kuormaimen pikakiinnitys systeemi joka on edellä aikaansa.Mikään ei ole helpompaa kuin kopioiminen,menet ja katsot miten ne tuppisovitteet on tehty.Eriasia onko työsi laatu samaa kuin ammattilaisilla.Mutta täällä kirjoittelemalla ja pähkäilemällä asiasi ei edisty yhtään.
RE: tee ite tuppisovitteet
Lähettäjä: kourakuormain
Keskiviikkona 17.8. 2005 klo 21:06:38

Message:
Mielenkiintoisia kommentteja...
Itsellä ollut juuri mielessä toteuttaa tämä rakennelma mukaillen tätä kuorma-autoista tutuksi tullutta systeemiä! Ongelmana on vaan nämä ahtaat kurasuojan välit, vaikka tämän ongelmanhan saisi poistettua levittämällä vanteita.. vaikka leveyshän ei metsäajoon niin tervetullutta ole!
Itsellä olisi rakennettava nämä Jake 300 vastaavat laitteet, eli kuormain nostolaite sovite mallia!

RE: tee ite tuppisovitteet
Lähettäjä: tukijussi
Keskiviikkona 17.8. 2005 klo 21:11:08

Message:
Matalahyttisessä ei tarvitse tornia viedä kovinkaan ylös. 702 Valmetissa ainakin Patulla ylettyy ottamaan edestä hytin yli puut pois tieltä ja tassut ovat maassa. Olisko tuo 2,6 m paikkeilla korkea?

Että paljon on suunnittelu siittä kiinni mihin sen kouran laittaa.
RE: tee ite tuppisovitteet
Lähettäjä: Uusi kirjoittaja
Torstaina 18.8. 2005 klo 09:57:33

Message:
Teen sellaisen kiinteän kiinnityksen, joka on luja, kätevä kytkeä sekä irrottaa. En mitään kuorma-auton typpityyliä, vaan tapeilla kuten traktorin työkoneet on kii. Kiinnikkeet ovat jo valmiina kuormaimessa. Neljä tai oikeastaan seitsämäen kiinnikettä, joista käytän vain viittä.

On tarkoitus käytellä niin paljon että rempuaa nostolaitteessa ja on kai myös silloin aisan tiellä. Nostovarret voi ottaa kokonaan pois kun ajelee metsässä.

Paikkoja mittaillaan traktorissa. Ei muutaman rivin kirjoittaminen sitä työtä estä. Täytyy sitä tehdä muutakin kuin niitä sovitteita. Se on noin. kuukauden projekti muiden hommien ohessa, joista muutaman rivin kirjoittamista ei lasketa työksi, eikä edes ajanhukaksi.
RE: tee ite tuppisovitteet
Lähettäjä: tukijussi
Torstaina 18.8. 2005 klo 14:44:02

Message:
Asia usein selvenee itsellekin paremmin kun sen kirjoittaa julki. Joskus voi jopa saada järkeviä kommentteja, jos luoja suo.
RE: tee ite tuppisovitteet
Lähettäjä: eero
Torstaina 18.8. 2005 klo 21:18:10

Message:
Uudelle kirjoittajalle:

Menepäs katsomaan jonnekin Länkkärin lusikkahaarukan kaivulalaitteen kiinnitystä. Ainaskin silloin -90 luvun alun härveleissä oli aikas näppärä kiinnityssysteemi eli neljällä tapilla ja pari kiilaa hoiti kiristyksen. Löytyy ainaskin C200, C100 ja C20 malleista sekä saman aikakauden Jameksista 83 ja 73 malleista.
RE: tee ite tuppisovitteet
Lähettäjä: Uusi kirjoittaja
Torstaina 18.8. 2005 klo 22:59:39

Message:
Olen katsellut kiinnityksiä sekä jutellut niistä. Suosittelivat tekemään kiinnikkeet mieluummin koko traktorin rungon matkalle kun siinä on vielä valmiit pultinreijät rungossa etukuormaajalle. Ei itse toteutus sinänsä ole vaikea kun ei vain ryhdy summassa rautoja sinne tänne hitsailemaan ja toivo että kyllä tästä hyvä tulee. Täytyy tutkailla jos tulee noita malleja eteen. Kuormain onkin sellainen että sillä voi kaivaa kuten kaivurilla ikään, ei kuten tavanomaisella kauhavarustuskuormaimella vain yhdellä vaihdetulla kauhavarustus sylinterillä. Siinä on kaikki sylinterit jo valmiiksi kaksitoimisia. Jo siksin tulee runkokiinnitykset tehdä hyvin. Ei vähän sinne päin.
RE: tee ite tuppisovitteet
Lähettäjä: tutkija
Perjantaina 19.8. 2005 klo 18:42:03

Message:
Sitäkin kanttaa miettiä että ei jo seuraavalla viikolla traktoriin tule vika sellaiseen paikkaan joka on siellä lujasti pultatun palkin ja polttoleikatun teräslevyn takana.Että ihan joutuu sen työllä ja tuskalla kootun teeseitse viritelmän purkamaan alusta loppuun.
RE: tee ite tuppisovitteet
Lähettäjä: Uusi kirjoittaja
Perjantaina 19.8. 2005 klo 19:57:01

Message:
Juuri polttoleikkailein paksuja palkkeja ja mittailin niille paikkoja. Itse kiinniikkeet eivät peitä mitään. Eivät yhtään sen enempää kuin etukuormainen kiinniikkeet tai takasillan panta. Ellei tule kytkin tai jarruremontti ja siinä joutuu muutakin availee. Kiinnikkeiden irrottaminen olisi silloin pieni osa projektia.

Mutta kun rakentaa pohjapanssarin ja suojaa letkut ja johdot siltä etteivät lähde metsässä omille teilleen, niin se peittää kaikki huolto- ja korjauskohteet altapäin. Sille ei voi mitään. Joskaan ei siellä alhaalla kauheasti ole huollettavia paikkoja, eikä tavanomaisesti rikkoontuvia paikkoja. Ei sellaiseen traktoriin kannata kiinnikkeitä rakentaa ja kuormainta asentaa, joka on valmiiksi jo pommi.
RE: tee ite tuppisovitteet
Lähettäjä: JH78
Perjantaina 19.8. 2005 klo 21:33:19

Message:
Tosta taitaa tulla oikein urakkakone. Ei meinaan nykyään enää paljon rakennella kuormaimia traktorin yhteyteen. En ole tainnut yhtään nähdä oikein livenä. Kyllä ne poikkeuksetta on kuormaajat kärryn aisalla niin viljelijöillä kuin urakoitsijoillakin jotka ajaa traktori-metsäkärry yhdistelmällä.
RE: tee ite tuppisovitteet
Lähettäjä: eero
Perjantaina 19.8. 2005 klo 21:41:26

Message:
JH78: muista että tuolla koneella tehdään kaiketi muutakin kuin pelkästään ajetaan puita metsäsätä, luepas koko viestiketju, mielestäni kouran tilalle laitetaan myös kauha, harvemmin sitä on nähty kaivulaitaetta kärrin aisalla...
RE: tee ite tuppisovitteet
Lähettäjä: perkeles
Perjantaina 19.8. 2005 klo 21:45:40

Message:
ho ho hoo vai kuormain kärryyn ainoa asennus paikka on takasilta ja PISTE
RE: tee ite tuppisovitteet
Lähettäjä: Uusi kirjoittaja
Perjantaina 19.8. 2005 klo 22:07:41

Message:
Kuormainen paikasta on erilaisia näkemyksiä. Eräs kuski kehui maasta taivaaseen kuormaimen olemista traktorissa, miten hyvä on ajella kun on nostovarretkin pois, eikä tarvitse jalkojenkaan kanssa pelailla. Iso traktori ei kaadu noin vain. Toinen taasen piti sitä syysteemiä harrasteluna, ei luottanut uiviin asentoihin. Ja molemmat ajoivat puita metsästä, eivät vain harrastelleet asiaa. Ei se niin yksioikoista aina ole.

Hyvä systeemi on se mikä toimii. Mikä käytännössä toimii ja palvelee.
RE: tee ite tuppisovitteet
Lähettäjä: kourakuormain
Sunnuntaina 21.8. 2005 klo 13:00:01

Message:
Kyllähän tämän nosturin oleminen traktorissa olisi suuri hyöty myös kulkuominaisuuksia lisäämässä, koska nosturin paino on taka-akselilla, eikä kärryssä lisäämässä vedettävän kuorman painoa! Myös kärryn kaatuessa ääritilanteissa, on huomattavasti helpompaa nostaa kärry pystyyn traktorissa olevalla kuormaajalla, kun nosturilla joka on kärryn kanssa kyljellään jossakin metsärämeikössä!

RE: tee ite tuppisovitteet
Lähettäjä: Uusi kirjoittaja
Sunnuntaina 21.8. 2005 klo 17:07:24

Message:
Sen kaatumisen vuoksi en halua ajaa metsässä kärrillä, jossa on kuormain aisalla. Kuormain nostaa sitä painopistettä ylös siten että kärri on herkkä tyhjänä kaatumaan ja kaatuu se kuormankin kanssa. Toinen juttu on, että en halua ajaa metässä kärrillä, jossa ei ole aisaohjausta. Joskin se antaa hieman lisää ulottuvuutta, jos on kuormain kärrissä ja laittaa kärrin linkkuun sille puolen mistä kuormaa. Aisaohjauksella pystyy myös jonkin verran kiertelemään kiviä ja kantoja, poikkeamaan traktorin menojäljistä.

Kyse on vähän siitä mihin tottuu, miten tottuu käyttämään ja miten kiirus on metsässä ja puiden liikkumisella. Ihan pikkuisen se hermostuttaa, jos on kärri puukuorman kanssa nurin ja kuormain siten jumissa että joutuu purkamaan kuormaa käsin. Aivan pikkuisen se saattaa hermostuttaa, eikä siinä puujalkavitsit lentele.
RE: tee ite tuppisovitteet
Lähettäjä: JH78
Sunnuntaina 21.8. 2005 klo 21:23:56

Message:
Joo kyllä jokainen saa mun puolesta pistää kuormaimen mihin haluaa. Jos sattuu olemaan sillä traktorilla muutakin käyttöä niin silloin osaa arvostaa sitä helppoa irrotusta. Tämä yksi tuntemani urakoitsija kun tekee montaa muutakin kuten paalausurakointia ja siinä hommassa nyt on turha kantaa sitä kuormainta mukana. Sitten se sama kuormaajakin voi olla monessa eri traktorissa kiinni jos sattuu tarviimaan vaikka sitä isointa konetta vaikka paalikoneen eteen jne. Jokainen sen sitten päättää itse millaisen kiinnitystavan valitsee.
RE: tee ite tuppisovitteet
Lähettäjä: joutsalainen
Maanantaina 22.8. 2005 klo 18:38:40

Message:
Onkos kukaan rakennellut sovitteita kattonosturille? Vanhat kunnon Valmet+joutsalais yhdistelmät ne hienoja on!
Mahtaaka tällä palstalla olla ketään kuka näillä yhdistelmillä ajanut (siis valmet+joutsalainen katolla)
Mahtaako kellään olla kuvamateriaalia näistä kattonosturi vehkeistä? Ihmetyttää näiden kattoasennuksen suosion vähyys.. ennenhän ne oli melkein joka nosturi katolla, jos traktorissa nosturi oli!
RE: tee ite tuppisovitteet
Lähettäjä: TKH
Maanantaina 22.8. 2005 klo 22:40:37

Message:
Pottupellon kuvissa on yksi uudehko valmetti johon on rakennettu kattokuormaaja,haketinkäyttöön.
http://www.pottupellossa.com/galleria/index.php?cat=10032
http://www.pottupellossa.com/galleria/displayimage.php?album=2&pos=8
Ehkäpä suurin syy noiden vähyyteen on se että kuormaajan irroittaminen ei onnistu,ainakaan helposti.Ja nykyään saa oikein metsäkoneitakin,ennenhän noilla joutsalaisilla ajettiin ihan päätyönä.
RE: tee ite tuppisovitteet
Lähettäjä: kourakuormain
Perjantaina 14.10. 2005 klo 23:04:38

Message:
No mitenkäs on nim. Uusi kirjoittajan:n soviteprojekti edistynyt?
Tuli tuossa katseltua tampereen valtralla olevaa fiiattia jonka perässä 33joutsa itserakennetuilla tuppisovitteilla! Yksinkertainen rakenne, vain suorakulmion mallista "putkea" jonka sisässä toinen samanlainen ja kiristys isolla pultilla. Yksinkertaista jos vaan kurasuojan välissä olisi tilaa tarpeeksi, ettei tarvitsisi ylettömästi levittää vanteita! Kuvakin on (huono sellainen) jos kiinnostaa jotakuta.. laittakaa vaan sähköpostiosoitetta jos kuvan haluatte