Aihe: Maatilojen sähköpalot
Lähettäjä: Sähköä ilmassa
Torstaina 11.8. 2005 klo 11:37:51

Viesti:
Tässä alla on juttua Tukesin sivulta. Saman asian ovat tienneet kaikki maatiloilla sähköasennuksia tehneet sähkömiehet. Ranet duunaa isoja sikaloita ja navettoja aivan surutta. Miten noissa menee se vakuutus korvaus? Jääkö isäntien piheys kaikkien vakuutuksen ottajien maksettavaksi vai maksavatko he itse viulut? Minun mielestä kuuluisi itse maksaa, jos ei ole ymmärrystä tilata luvat omaavaa ja osaavaa sähköurakoitsijaa? Voi elukka parkoja. Kuumat tulee oltavat. Itse en ole urakoinut kononaisia kohteita, mutta korjaamassa olen käynyt sitäkin enemmän. Voi sanoa, että missään muussa teollisuuslaitoksessa ei viritysaste ole noin korkea kuin maatalojen navetoissa ja sikaloissa.

Tässä viranomaisen mietteitä tukesin sivulta:

Turvatekniikan keskus toteutti vuosina 2003-2004 laajan sähköpalojen seurantatutkimuksen, joka osoitti mm. että maatilojen sähkötekniikan kunnossapitoon ja palontorjuntatyöhön tulisi kiinnittää erityistä huomiota.

Nyt maatilojen sähköpaloriskejä tutkitaan seikkaperäisesti selvityshankkeessa, jossa tarkastetaan 26 maatilan tuotantorakennusten sähkölaitteiston tulipaloriskit. Kenttätyö tehdään tammikuun 2006 loppuun mennessä ja tutkittavat kohteet sijaitsevat Etelä-Pohjanmaalla. Selvityshanke samoin kuin tutkimukseen valittavat tilat liittyvät Etelä-Pohjanmaan Pelastuslaitoksen "Maatilojen turvallisuushanke 2005"-projektiin.


RE: Maatilojen sähköpalot
Lähettäjä: tukijussi
Torstaina 11.8. 2005 klo 18:41:38

Message:
Se on asialinjalla nyt.

Tiloilla saattaa olla 20 luvulta periytyviä asennuksia tuontantotiloissa vielä käytössä.

Minullakin höyrypesuri on liitettynä sellaiseen
3 piikkiseen, omilla sulakkeilla varustettuun
valurautaiseen voimavirta pistokkeeseen.

Kyllä välillä hirvittää.

Hollituvassa on vielä vinnillä sellaset rättipäälliset piuhat jotka on kiinnitetty posliinieristimiin pietyllä kalastajalangalla.
Katkaisijat ovat valurautaa.

Ei taida täyttää tämänpäivän asennuskriteerejä,
mutta ovat silti lailliset.

Kenttäsahan liukurengaskoneelle ei tule ollenkaan
maajohtoa, vaan valaistukseen tarvittava maa otetaan rautakangesta saharakennuksen nurkalta.

Laillinen on tämäkin.

Listaa voisi jatkaa loppumattomiin.

Em. viritykset lakkaavat olemasta laillisia tuotantotiloissa joissa palkattua työvoimaa.


RE: Maatilojen sähköpalot
Lähettäjä: F
Perjantaina 12.8. 2005 klo 08:43:50

Message:
Onpahan noita lomittajiakin kuollut maatiloilla sähköiskuihin. Eiköhän ne lueta "palkalliseen työvoimaan".
Ja tiloilla tosiaan ON vaarallisia kytkimiä ja lamppuja ja "jatkettuja/teippikorjattuja" johtoja yllättävän paljon.
Yksi ratkaisu olisi evätä lomituspalvelut maatiloilta joilta ei ole saatavissa luotettavaa selvitystä sähkötarkastuksesta. Ei olisi kauhea homma ja vastuut siirtyisi tarkastuksen tehneelle, eikä isäntien tarvitsisi neuvoa "ettei saa sitten koskea tuohon johtoon kun se on rikki, mutta koneeseen voi koskea, sehän toimii!"
Näin se on... suojamaahan ei vaikuta laitteen toimintaan...
RE: Maatilojen sähköpalot
Lähettäjä: tukijussi
Perjantaina 12.8. 2005 klo 08:48:24

Message:
Jaa on kuallu? Kukakö? Koskakö?
RE: Maatilojen sähköpalot
Lähettäjä: Sähkömiäs
Perjantaina 12.8. 2005 klo 11:29:14

Message:
Se on semmone juttu, kun se tyä ei sais maksaa mitään.Kaikkee pitäis kyllä tehrä. Osakkin pitäis tuara töistä käytettynä (=ilmasena). Tee tässä sitten elantoa perheelle. Sitten kun sanot isännälle, että tarttis viälä rahaakin saara, niin ne tekee seuraavan kerran hommat itte, ja sitte tilat jo kohta roihuaa.
RE: Maatilojen sähköpalot
Lähettäjä: Sähkötarkastaja
Perjantaina 12.8. 2005 klo 11:40:15

Message:
Kas, maatilarakennuksia sen enempää kuin asuinrakennuksiakaan (omakotitaloja) ei tarvitse tarkastuttaa ellei sulakkeet ole yli 35A:set.
Mutta kyllä siellä maatiloilla on paljon muitakin koneita jotka eivät ole muidenkaan turvallisuusmääräysten mukaisia. (konedirektiivi)
Ne Vortsonit ne vasta vaarallisia on kun niillä pyöritetään vaikka minkälaista luunmurskaajaa.
RE: Maatilojen sähköpalot
Lähettäjä: Sähkösuhari
Perjantaina 12.8. 2005 klo 12:34:26

Message:
Onko Sähkötarkastajalla tietoa kuivaamojen ATEX-määräyksistä? Onko se niin, että jos käyttää ulkopuolista työvoimaa, niin kuivaamot pitää tehdä ATEX-määräysten mukaisesti, laatia tilaluokituskaavio, ko. tilaan hyväksytyt laitteet, ..? Vai miten ATEX liippaa maatilojen asennuksia vai liippaako läheltä missään vaiheessa? On vaan ollut liikenteessä erinäköisiä juttuja aiheesta ja siksi kiinnostaa.
RE: Maatilojen sähköpalot
Lähettäjä: Jukitussi
Perjantaina 12.8. 2005 klo 12:56:01

Message:
Vähään köökäsellä phjalla on sähkösuharin ajatukset kun tältä palstalta kyselööpi ATEX-määräyksiä.
Kylä ne pittää selvittää viranomaisilta. Voin sanua että kyllä ATEX liippaa muatilaasennuksia läheltä näin alustavasti.
RE: Maatilojen sähköpalot
Lähettäjä: Paukkuvirkamies
Perjantaina 12.8. 2005 klo 13:02:39

Message:
Jos maatilalla on jotain rähtäviä materiaaleja niin pitää noudattaa ATEX-direktiiviä niin kuin muuallakin.

http://europa.eu.int/comm/enterprise/atex/index_en.htm
RE: Maatilojen sähköpalot
Lähettäjä: F
Perjantaina 12.8. 2005 klo 13:06:52

Message:
Sähkötarkastajalle: Niinpä eihän 25A sulakekoolla oo enää tappavaa tuo 230V~
Siinä on kans järjenjuoksu ollut Tekesillä kaukana kun ovat tuon sulakekoon laittaneet 35A.
Navettojen sähköturvallisuus kun on vähän mitä on.
En tarkoita että täytys kaikki talotkin (ylensä 3x25A) määäaikaistarkastaa, vaan nuo missä on sitä vierasta työvoimaa (ja kosteat olosuhteet).
Sama se on vortsonneissa, en antas kenenkään muun käyttää omaani.
Kattokaa toi linkki ja muistakaa että omat lapsennekin liikkuvat navetassa.
http://www.vakes.fi/tvl/suomi/TOT/FILES/TOT_25.00.pdf

30.8.1980
Metsuri tarttui navetassa ämpäriin, joka kosketti maidonjäähdyttimen runkoa. Tällöin hän sai kuolemaan johtaneen sähköiskun, koska jäähdyttimen runko oli eristysvian takia jännitteinen. Vika ei polttanut sulaketta, sillä jäähdyttimen liitosjohdon jatkojohtona oli käytetty määräysten vastaisesti kaksijohtimista jatkojohtoa, jossa oli suojakosketinpistotulppa. Jatkojohdon tekijää ei tiedetä.

16.6.2000
Maatalouslomittaja sai kuolemaan johtaneen sähköiskun työpaikallaan koskettaessaan käyttämätöntä rikkinäistä valokatkaisijaa, jossa oli kosketeltavissa paljaita jännitteisiä (230 V) johtimia.

31.7.1991
Mies sai kuolemaan johtaneen sähköiskun tartuttuaan vanhasta navetasta tehdyssä tallissa jännitteiseen vesihanaan. Lämminvesivaraajan vastus oli rikkoutunut (eristysresistanssi 0 W), jolloin vesihana oli vesijohtoputkiston kautta tullut jännitteiseksi. Sulake ei ollut toiminut, koska suojakosketinpistorasiasta puuttui suojamaadoitus eikä maasta eristettyä putkistoa ollut maadoitettu.

7.8.1980
Lapsi löydettiin kuolleena betonimyllyn vierestä talon pihalta. Ilmeisesti hän oli saanut sähköiskun koskettaessaan myllyn jännitteistä runkoa tai jatkopistokytkimen jännitteistä kosketinta. Jatkojohto oli liitetty navetan suojakosketinpistorasiaan, jonka suojakoskettimet olivat jännitteiset pistorasiassa tehdyn virheellisen kytkennän takia.

29.5.1995
73-vuotias mies sai Iisalmessa kuolemaan johtaneen sähköiskun siirrettävästä luokan 1 vesipumpusta kesämökkinsä pihalla. Vesi pumppu oli liitetty kesämökin ulkoseinällä olevaan väärin kytkettyyn pistorasiaan (virheellinen nollaus)

26.7.1982
Maanviljelijä tarvitsi sikalan lietealtaan betoninvalutyössä betonimyllyä ja tärytintä. Syöttö näille laitteille otettiin kiinteästä voimapistorasiasta kahden jatkojohdon avulla. Seinäpistorasiaan liitetyssä jatkojohdossa vaihe- ja nollajohdin oli kytketty ristiin. Tämän jatkojohdon runkoa ei oltu yhdistetty nollaan. Toisessa jatkojohdossa oli tehty nollaus, joten sen runko ja myös betonimylly tulivat jännitteisiksi.
Kun betonimylly ei toiminut väärän kytkennän vuoksi, alkoi maanviljelijä etsiä vikaa ja irrotti betonimyllyn pistotulpan jatkojohdosta. Hän sai kuolemaan johtaneen sähköiskun koskiessaan yhtä aikaa jatkojohdon jännitteiseen runkoon ja betonimyllyyn. Auttaja irrotti jatkojohdot toisistaan, mutta ei saanut sähköiskua, koska toinen jatkojohto ei ollut yhteydessä maahan. Väärin kytketyn jatkojohdon tekijää ei saatu selville.
RE: Maatilojen sähköpalot
Lähettäjä: Sähkösuhari
Perjantaina 12.8. 2005 klo 14:23:37

Message:
Joo kyllä mää ATEX-jutut tiedän, mutta vain osittain. Niihin on tullut erään kouluttajan käsityksen mukaan myös maatilat, koskien viljankuivaamoja. Räjähdysvaarallisista tiloista ei ole nyt ollenkaan kysymys. Uusi ATEX koskee samanlaisena myös pölyisiä ja palovaarallisia asennuksia ja niistä täytyy teollisuuspuolella tehdä aivan samanlainen tilaluokitus kuin räjähdysvaarallisista tiloista. Esim. jos tekisi ammatikseen jonkin näköistä turpeen käsittelyä isoissa halleissa, tms.
Tuosta koulutuksesta on kulunut puolivuotta ja itse en ole ollut mukana noissa viljahommissa. Teollisuuden räjähdysvaaralliset tilat on tutumpia. Tuossa on vain ohimennen ollut juttua kollegoiden yms. kanssa. Toiset on toista mieltä ja toiset toista, mitä tulee tuohon viljankuivaamo asiaan. Kyllä ATEX-keskustelu kuuluu tänne palstalle, jos se koskee muka viljankuivaamojakin. Tuon kouluttajan mukaan se koskee tosin vain niitä tiloja, jotka käyttää ulkopuolista työvoimaa. Sähköalalla ei kukaan tule neuvomaan, mikä ATEX, jne. on voimassa. Itse on pitänyt ottaa selvää. Tuskin isännillekkään tullaan erikseen neuvomaan.
RE: Maatilojen sähköpalot
Lähettäjä: näin on
Perjantaina 12.8. 2005 klo 18:08:19

Message:
Erään oulutusyksikön oppilas asentajat kutsuttiin asentamaan eräälle maatilalle asentamaan 3~vaiheista pistorasiaa navettarakennukseen. Asentaja etsi kojetaululta reittiä entisen maidontankille menevän johdon vierestä ja ja yläpuolelta. Pojat sai pistokkeen asennettua ja vaihejärjestyksen mitattua ja lähtivät pois. Talon emäntä meni iltalypsylle ja ihmetteli miksi jäähdyttäjästä saa sähköiskun.Hän kutsui firman asentajan korjaamaan vian. Tämä totesi ettei jäähdyttäjälle tule ollenkaan suojajohtoaVaan joutui syöttämään jäähdyttäjään virran tilaopäisellä välijohdolla. Kun koulun pojat tutki jäähdyttäjälle menevää johtoa he huomasivat että suojajohto on poikki. Kun senää tutkittiin niin huomattiin että talon isäntä oli laudoittanut navetan seinää uudelleen ja siirtänyt johtoa siten että johto oli seinän sisäällä laudoituksen alla 0,5m ulkopuolella alempana kuin sisäpuolella. Ja kun uutta johtoa varten tehtiin seinään uusi reikä se rikkoi samalla johtoa siten että vain suojajohto meni poikki. Onni onnettomuudessa oli se ettei tapahtunut vakavanpaa. vaikka lapset olisi avojaloin koskeneet maitosäiliön runkoa. Nykyään johtoja asennellaan ilman suojaputkea miten sattuu. Niin on oltava entistä tarkempana minne reikiä tehdään.
RE: Maatilojen sähköpalot
Lähettäjä: Paukkuvirkamies
Perjantaina 12.8. 2005 klo 18:15:11

Message:
"ATmosphere EXplosible" = ATEX.

Sähkösuhari lukaseppa tämä. Tosin tällainen teksti on perin vaikeatajuista ja kaipaa kyllä lisäksi koulutusta kuten oletkin tehnyt.

http://europa.eu.int/smartapi/cgi/sga_doc?smartapi!celexapi!prod!CELEXnumdoc&lg=FI&numdoc=31994L0009&model=guichett
RE: Maatilojen sähköpalot
Lähettäjä: tukijussi
Perjantaina 12.8. 2005 klo 19:54:12

Message:
Kyl kaikkilai arvostelijoi piissa, ja turhajauhaji toiste sähkövehkeist, mut ku o kymmenittäi vanhoi rakennuksi, ja suur osa vajaakäytös ni ei kellä ol vara niit kymmene vuare välei ajamukasta.

See voisis ollakki pare, jos jokane pitäs omistas huale, ni olisiva eres ne kunnos sit. Vaik mää kyl luule, et niil suurimil arvostelijoil ei ol mittä mist pitäs huale, ku semmose ihmise ku jotta näistäki asioist ymmärtävä, ni ymmärtävä et o iha turha pärryttä tääl sivul toisil.
RE: Maatilojen sähköpalot
Lähettäjä: tukijussi jatkaa
Perjantaina 12.8. 2005 klo 23:39:13

Message:
Tuli yksi juttu mieleen tuosta sähköasentamisesta.

Oli tässä pari kuukautta sitten yhdellä työmaalla käytössä 2 piuhanen suko pistorasiapäällä varustettu jatkotroikka.

Jaa että miten vai.

Siinä oli toinen karva hypytetty suojamaahan. Huomattiin kun joku törkkäsi pistokepään väärin päin pistorasiaan.

Pääsi sillon multakin oikeen räkänen nauru, että kui jumal... joku voi olla niin saat.... nuija:-DDDD
RE: Maatilojen sähköpalot
Lähettäjä: tukijussi jatkaa
Perjantaina 12.8. 2005 klo 23:40:31

Message:
Tuli yksi juttu mieleen tuosta sähköasentamisesta.

Oli tässä pari kuukautta sitten yhdellä työmaalla käytössä 2 piuhanen suko pistorasiapäällä varustettu jatkotroikka.

Jaa että miten vai.

Siinä oli toinen karva hypytetty suojamaahan. Huomattiin kun joku törkkäsi pistokepään väärin päin pistorasiaan.

Pääsi sillon multakin oikeen räkänen nauru,
RE: Maatilojen sähköpalot
Lähettäjä: Sähkösuhari
Lauantaina 13.8. 2005 klo 10:02:35

Message:
Kiitoksia Paukkuvirkamiehelle. Noita samoja rotlia on tullut luettua. Kyllähän tuossa direktiivissä sanotaan selkeesti, jos laite tms. on kotitaloudessa käytettävä pelkästään, niin asiat ei koske niitä. Mutta jos on kaupallista toimintaa, niin kyseiset laitokset ja laitteet pitää rakentaa ja suunnitella kyseisen direktiivin mukaan. Kyse on varmaan siitä, mikä on kaupallista toimintaa ja mikä ei. Maatalous yrittämisessä kaikki asiat eivät ehkä mene samaa rataa kuin muissa yrityksissä ja siksi tästä varmaankin on eri käsityksisiä. Ei kyllä kannata touhutakkaan liikaa, ennen kuin selkeesti jostain tulee käsky.
RE: Maatilojen sähköpalot
Lähettäjä: Sähkötarkastaja
Sunnuntaina 14.8. 2005 klo 14:40:20

Message:
Vanhat asennukset muuttuvat vaarallisiksi kun maajussit luvatta ja ammattitaidoomina niitä muuttavat. Tai eivät raski kutsua luvallista urakoitsijaa korjaamaan kun joku kohta on rikki.
Sillekin koulutusyksikön sähkötöiden johtajalle on tullu paha moka. Sahkölaittestolle tulee aina työn jälkeen tehdä käyttöönottotarkastus. Siihen sisältyy mm. maadoitusten mittaus ja suojalaitteiden toiminnan koestus.

Sähkösuhari taitaa nyt kiertää vastuutaan ATEX asiassa.
RE: Maatilojen sähköpalot
Lähettäjä: näin on(oli)
Sunnuntaina 14.8. 2005 klo 17:02:54

Message:
Tuli tuossa pieni kirjoitusvirhe. Koulu muuttui ouluksi. Mutta asiaan. Asennus oli 3~pistorasia ja tarkastus huomenna.Vika konaan eri laitteessa. Jutun juju oli siinä:" Ulkovuorauksen yhteydessä toisen laitteen syöttöjohtoa oli muutettu niin että johto meni seinän sisään n. 0,5m alempaa kuin tuli sisäpuolelta ulos saman seinän vastakkaisilta puolilta. Pistorasin tarkastus oli tarkoitus tehdä seuraavana päivänä. Huonoksi onneksi asentajat eivät huomanneet että johdot tuli ristiin seinä sisässä. Johto sukelsi heti keskukselta seinän sisään. tonen juttu kun asennukset nykyään saa tehdä vapaasti ilman suojaputkia seinän sisään. Niiden paikan voi vain arvailla. Ja ei kai tämä ole ensimmäinen kerta kun näin tapahtuu /tapahtui.
RE: Maatilojen sähköpalot
Lähettäjä: Sähkösuhari
Sunnuntaina 14.8. 2005 klo 19:33:00

Message:
En ymmärrä mitä se Sähkötarkastaja nyt tarkoittaa. Itse olen sähköurakoitsija ja en ole tehnyt ATEX aikana yhtään kuivuri-projektia. Vanhan stm:än ohjeiden mukaan olen kyllä aikoinaan tehnyt muutaman. ATEX kokemusta on vain teollisuus asennuspuolelta, niin kuin tuossa aiemmin kerroin ja aika paljonkin. Olen siis vaan kiinnostunut miten se ATEX käytännössä toteutetaan maatiloilla, jos sattuisi sellainen projekti kohdalle, koska asun maaseudulla. Mutta siihen ei saa täältä vastausta ja kenelläkään ei ole kokemusta asiasta. Sen direktiivin olen kyllä lukenut ja moneen kertaan. Se ei tarkoita, että jotain sähköasiaa tehdään samantien kuten siinä on sanottu. Esim. standardit on täynnä kansallisia lisävaatimuksia, jne. Ehkä joku maatiloille varmennustarkastuksia tekevä kaveri tietäisi, jos sellainen sattuisi langoille. Sähkötarkastaja voisi malliksi kertoa, pitääkö maatilojen kuivurit tehdä ATEX-direktiivin mukaisesti ja missä tilanteessa ja missä se on sanottu. Sehän tarkoittaa käytännössä, että täytyy ensin tehdä tilaluokitussuunnitelma, jonka pohjalta lähdetään suunnittelemaan sähköasennuksia. Urakoitsija tulee käytännössä valmiiseen pöytään ihmettelemään mitä suunnitelmissa lukee. Suunnittelijat tekee tilaluokituksen ja sen mukaiset suunnitelmat. Urakoitsija asentelee ko. tilaluokkaan hyväksytyt sähkölaitteet ja kaapeloinnit sekä tekee tarvittavat koestukset, jne.. Ei tuosta urakoitsijoille mitään pään vaivaa tule. Pientä vaihtelua. Maatilan isännät siinä ihmeissään on jos asiat koskee esim. kaikkia maatiloja. Taitaa hieman suunnittelu ja urakointikustannukset kohota. Mutta itse luulen ja epäilen kovasti, että ATEX ei kosketa tavallisia tiloja. Kuivuritiloihin ATEX-hyväksytyt sähkölaitteet eivät ole varmaankaan aivan vastaavien EXd ja EXe laitteiden hinnoissa, mutta hintaa tulee.
RE: Maatilojen sähköpalot
Lähettäjä: ape
Sunnuntaina 14.8. 2005 klo 20:01:09

Message:
Tuo sähkötarkastaja taitaa olla se sama kahjo joka pelleilee muissakin ketjuissa
RE: Maatilojen sähköpalot
Lähettäjä: Sähkötarkastaja
Maanantaina 15.8. 2005 klo 11:54:22

Message:
Nykyaikainen eurooppalainen lainsäädäntö perustuu direktiiveihin jotka ovat ohjeita lainsäädännön laatimiseksi ja yhdenmukaistamiseksi.
Yleisesti ottaen voidaan todeta että vastuuta on siirretty valmistajille ja ”markinoille saattajille” sekä yllätys yllätys omistajille.
Sama tuo olipa sovellettava pienjännite-, kone- tai ATEX direktiivistä.
Esimerkiksi sähkölaitteita tai koneita saa valmistaa ja markkinoida kuka hyvänsä, tarvitsee vain antaa valmistajanvakuutus ja tehdä CE-merkintä. (Paitsi tyyppihyväksyntää vaativat koneet ja laitteet.)
Niin sanottu markkinavalvonta sitten pelaa turvattomat laitteet markkinoita, joskus vasta vahingon jälkeen.
Sama koskee ATEX-direktiivin noudattamista.
Mitään yksikäsitteistä ohjetta ei ole olemassakaan onko kuivaamo tai lietelantala räjähdysvaarallinen vai ei.
Toiminnanharjoittaja (tai työnantaja) on velvollisen selvittämään räjähdysvaaran olemassaolon, räjähdysten estämisen ja suojautumisen, oikean laitteen valinnat oikeaan tilaan, työntekijöiden perehdyttämisen ja räjähdyssuojausasiakirjan laatiminen.
Räjähdysvaaraa arvioitaessa on selvitettävä, onko työ- tai tuotantoprosessissa mukana palavia aineita, eli käytetäänkö raaka- tai lisäaineena ainakin yhtä palavaa ainetta tai syntyykö sellaista jäännös-, väli- tai lopputuotteena tai toiminnallisen häiriön vuoksi. Arvioinnissa on myös otettava huomioon palavan aineen pitoisuudet ja syttymisominaisuudet. Palavien nesteiden ja kaasujen kohdalla arviointi voidaan tehdä alemman ja ylemmän syttymisrajan, leimahduspisteen sekä syttymisenergian perusteella.
Jos edellä olevasta ilmenee että räjähdysvaara voi olla olemassa on arvioitava voiko räjähdysvaarallinen ilmaseos joutua tekemisiin syttymislähteen kanssa.
Esimerkiksi viljojen, sokerin tms. kuljetuksen ja varastoinnin yhteydessä voi syntyä räjähdyskelpoisia pölyjä. Jos ne poistetaan imurilla ja suodatetaan,
suodattimiin voi syntyä räjähdyskelpoinen ilmaseos.

Vaatii melkoista asiantuntemusta tehdä vaaranarviointi ja siitä seuraava luokittelu vaarallisiin että vaarattomiin tiloihin.
Kun oma ammattitaito ei riitä on hankittava osaajan lausunto.
Asetuksissa on lueteltu muutamia kohteita joita ATEX ei koske mutta aivan varmasti se koskee kaikkia tuotantotiloja joissa räjähdysvaara edellä olevan arvion perusteella esiintyy.

RE: Maatilojen sähköpalot
Lähettäjä: Voltti
Maanantaina 15.8. 2005 klo 16:00:50

Message:
Menee aina nämä jutut jonkun rikkiviisaan piipertämiseksi.
RE: Maatilojen sähköpalot
Lähettäjä: Sähkösuhari
Maanantaina 15.8. 2005 klo 17:48:11

Message:
Siis jonkin näköinen selvitys tai tilaluokkasuunnitelma täytyy aina tehdä. Käsitinkö oikein? Sehän voi olla pelkkä kevyt selvitys, missä todetaan esimerkiksi, että mitään aihetta erityisiin toimenpiteisiin räjähdysvaaran suhteen ei ole. Jos taas on on niin ....
Eikös nuo kuivurit ole aika samasta puusta veistettyjä? Onkohan niistä jokin "maatilahallitus" tai vastaava antanut rakennusohjeita, millä välttää rakentamasta pommia. Hehän voisivat laatia tyyppiohjeet, niin kaikkien isäntien ei tarvitsisi tehdä erillisiä tilaluokkaselvitystä.
RE: Maatilojen sähköpalot
Lähettäjä:
Maanantaina 15.8. 2005 klo 18:19:35

Message:
Kuivaamo on irtaimiostoa, eli työkone.
RE: Maatilojen sähköpalot
Lähettäjä:
Maanantaina 15.8. 2005 klo 18:21:36

Message:
Irtaimistoa siis:-)
RE: Maatilojen sähköpalot
Lähettäjä:
Maanantaina 15.8. 2005 klo 18:22:39

Message:
Siis pakettikuivaamo.
RE: Maatilojen sähköpalot
Lähettäjä: Vexi
Maanantaina 15.8. 2005 klo 21:34:13

Message:
Periaatteessa kunnan palopäällikön pitäisi pystyä tekemään tilaluokituksen ATEX-tiloihin. Käytännössä se ei kyllä moneltakaan onnistu.

Ainoaksi vaihtoehdoksi jää ulkopuolisen konsultin tekemä arvio, parhaan arvion Suomessa saa VTT:ltä sähkötekniikan laboratoriosta Otaniemestä. Suomen paras asiantuntija on Risto Sulonen.

Itsekin olen käynyt asiasta muutaman kurssin. Sanoisin että pöly on se joka pääasiassa aiheuttaa ongelmia esim. viljankuivureissa. Tärkeää olisi käyttää pölytiiviitä sähkölaitteita joiden pintalämpötila tunnetaan. Tärkeää on myös huolehtia siivouksesta niin että pölykerrokset eivät kasva tolkuttomiksi. Pöly esim. valaisimen päällä nostaa pintalämpötilaa, ja palkkien ja valaisinten päältä putoava pöly voi normaalikäytön aikana ainakin satunnaisesti aiheuttaa räjähdyskelpoisen pöly-ilma-seoksen.

Räjähdyssuojausasiakirja pitää tehdä ensi kesään mennessä, en nyt muista tarkkaa päivää. Olisiko ollut 1.7.2006 mennessä?
RE: Maatilojen sähköpalot
Lähettäjä: Sähkösuhari
Tiistaina 16.8. 2005 klo 08:43:45

Message:
Ei kukaan viranomainen laadi mitään tilaluokituspiirustuksia. He taitavat enemmän valvoa, että kyseiset asiat on tehty, jos sellainen tarvitaan. Tilaluokituksen osaa tehdä esim. kuka tahansa teollisuussähkösuunnittelija, joka on ollut tekemisissä räjähdysvaarallisten tilojen kanssa. Kokemusta pitää olla. ATEX koskee muitakin aloja kuin sähkö, mutta sähköpuolella nuo on ollut tuttuja asioita jo vuosikausia. Siksi paras asiantuntemus löytyy sieltä. Vanhassa sähkölaissa räjähdysvaaralliset asiat oli miltei samalla tavalla kuin nykyisin. Käytännössä hyvin pientä viilausta. Mutta ATEX toi minusta esiin tällaisen ihmeellisen asian. Nimittäin vanhan sähkölain mukaan sähkölaitteiden pintalämpötila ei saanut tietyssä Ex-tilassa nousta tietyn rajan yli. Esim. T3 max.200Cels. Näin oli ennen ja on nytkin. Mutta ennen sai esim. putki tai pumppu huolettomasti kuumentua samassa tilassa yli tuon lämpötilan, mutta sähkölaite ei. Jos niilläkin oli joku raja, niin sitä ei kukaan noudattanut ja siihen ei kukaan kiinnittänyt huomiota. Nyt ATEX:in myötä asiat koskee muitakin kuin sähkölaitteita. Esim. pumppujen laakeripesiin asennellaan lämpötila-antureita valvomaan lämpötilaa. Ihmettelin vaan aikoinaan joissakin projekteissa miten se kaasu tietää, että nyt ei olekkaan sähkölaite kyseessä. En voi nyt räjähtää vaikka tuon pumpun pinta on yli 400Cels. Kaasut ja bensat oli ennen fiksumpia vissiin, kun ne tajusi mikä laite on milloinkin kyseessä. Olisiko esim. lisäaineet tehneet bensat hieman tollommiksi. Tämä on tosiasia. Olin muutamassa projektissa, missä putken saattolammityskaapelin pintalämpötilat piti mitoittaa ja erikseen vielä rajoitustermostaatilla rajoittaa max. 200Cels. Mutta kyseiseen putkistoon lykittiin prosessista yli 400Cels litkuja aivan huolettomasti ja putket oli suunniteltu siihen tarkoitukseen.
RE: Maatilojen sähköpalot
Lähettäjä: Sähkötarkastaja
Tiistaina 16.8. 2005 klo 08:57:03

Message:
No niin rikkiviisas on se joka jotain tietää ja täällä siitä yrittää kertoa.
No eikö se kysymys ollut pitääkö viljankuivureissa noudattaa direktiivejä?

Niin se vaan on ettei virkamies monessakaan tapauksessa asioihin puutu. Vasta kun joku virhe on tehty ne ottaa kantaa. Vakuutusyhtiö voi kyllä ottaa korvaustapauksessa kantaa ja katsoa että on kyse tahallisuudesta, huolimattomuudesta tai tuottamuksesta jos virhe löytyy vaikkapa tilaluokituksista.
Suunnittelu on suunnittelijan tehtävä, kun niitä markkinoita ei viranomaiset saa rajoittaa.
Joitain sovellusohjeita voidaan antaa kuten esim TUKES tekee. Ehdottomia ohjeita ei yleensä ole. Konsultteja jotka on perehtyneitä turvallisuusasioihin paremmin tai huonommin.
Suunnittelijalle, urakoitsijalle, markkinoille saattajalle (myyjälle) voi jäädä elinikäinen vastuu. Välttämättä ei edes firman konkurssiin pano pelasta yrittäjää.
Ylipäätään sähköalalla ja erityisesti ATEX asioissa puhutaan uuden lähestymistavan direktiiveistä. Se meinaa että asiasta jukaistuja standardeja noudattamalla asennuksesta tulee turvallinen. Viljankuivureista ei ole C-luokan standardia joka antaa yksityiskohtaiset ohjeet kuinka ne tulee rakentaa (kuten vaikkapa mootorisahoista tai traktoreista on).

Kaikenlaisten koneiden (ja rakennusprojektin)ostossa onkin syytä noudattaa periaatetta "Ostaja pitäköön varansa".
Varsinkin kun on kyse vanhasta tavarasta; periaatteesssa vastuu on myyjällä. Jos myyjä tekee väärin ja ostajalle tai rengille käy vahinko voikin olla että onkin ostaja onkin laiminlyönyt velvollisuutensa varmistautua turvallisuudesta!!
Sama se onko myyjänä yksityinen masinisti tai yritys.
Joskus näkee mainoksissa "CE-hyväksytty", sellaista CE-hyväksyntää ei ole olemassakaan. Ellei tuote ole pakollisen tyyppihyväksynnän alainen riittää kun valmistaja kirjallisesti vannoo "luulen että tämä tuote on turvallinen" (ja ketunhäntä kainalossa).
RE: Maatilojen sähköpalot
Lähettäjä: Sähkötarkastaja
Tiistaina 16.8. 2005 klo 09:26:43

Message:
Meni nuo jutut sähkösuharin kanssa ristiin.
Samaa mieltä kuitenkin ollaan.
RE: Maatilojen sähköpalot
Lähettäjä: näin on
Tiistaina 16.8. 2005 klo 09:31:40

Message:
Kuivureista en tiedä kuin että viljaa kuivataan. Ja noista direktiiveistä yleensä harvoin puututaan vanhoihin asennuksiin muuten kuin palon jälkeen. Näin tässä erään masentuneen iäkkään miehen jonka koti oli tuhoutunut ja vakuutukset kunnossa. Mutta se tapa ja ristikuulustelu jokaisesta asiasta erikseen ja kaikista yhteensä vastaako ne vakuutus summaa kaikkien arvonalennusten jälkeen. Jopa kysely naapureiltakin mikä on menetyksen arvo. Riittä kunhan vakuutuksen loppusumma on tarpeeksi iso vakuutusta tehdessä. On tapauksia että vakuutus yhtiön asamies "yllyttää ; kehottaa" nostamaan vakuutus summaa. Mielestäni tämä on härskiä markkinointia makuuttajaa kohti.
RE: Maatilojen sähköpalot
Lähettäjä: Stahlwille
Tiistaina 16.8. 2005 klo 18:39:37

Message:
ATEX-nimitystä käytetään Euroopan yhteisön direktiiveistä 94/9/EY (laitedirektiivi) ja 1999/92/EY (olosuhdedirektiivi). Ne koskevat räjähdysvaarallisia tiloja, niissä työskentelyä ja niissä käytettäviä laitteita.
Direktiivien tarkoitus:
- suojella räjähdysvaarallisissa tiloissa työskenteleviä ihmisiä
- yhtenäistää EY:n jäsenvaltioiden räjähdysvaarallisten tilojen ja niissä käytettävien koneiden ja laitteiden turvallisuusvaatimuksia
- taata Ex-laitteiden vapaa kauppa.


Laitedirektiivin (94/9/EY) tarkoitus:

- varmistaa soveltamisalaan kuuluvien laitteiden vapaa liikkuvuus
- olennaiten terveys- ja turvallisuusvaatimusten täyttäminen
Tämä direktiivi ei koska laitteen käyttöä räjähdysvaarallisessa tilassa vaan ainostaan itse laitetta
Soveltamisala:
- räjähdysvaarallisiin tiloihin tarkoitettuja uusia tuotteita voidaan pitää kaupan, luovuttaa toiselle tai ottaa käyttöön vain kun ne ovat uusien määräyksien mukaisia.
- laitteet ja suojausjärjestelmät(esim. sähkömoottorin suojaus- tai valvontalaitteet)jotka on tarkoitettu käytettäviksi räjähdysvaarallisissa tiloissa.
- sovelletaan myös muihin kuin sähkölaitteisiin, jotka mahdollisten syttymislähteiden vuoksi saattavat aiheuttaa räjähdyksen. (mekaaniset laitteet esim. pyörivät tai edestakaisin liikkuvat laitteet).

Soveltamisalan ulkopuolella ovat:

- lääkinnälliset laitteet
- räjähdys- ja epästabiilit aineet
- KOTIYMPÄRISTÖ
- henkilösuojaimet
- valtamerialukset
- kuljetusvälineet EI räjähdysvaarallisissa olosuhteissa
- erityiset sotilaalliseen käyttöön tarkoitetut laitteet.


Tämä direktiivi koskee käytännössä vain laitteiden valmistajia, maahantuojia ja jälleenmyyjiä. Se koskee myös laitteen omaan käytöön valmistajia.

Mutta

Olosuhdedirektiivi (1999/92/EY) koskee:

- tuotantolaitoksia ja työpaikkoja joissa palavat nesteet, kaasut tai pölyt voivat aiheuttaa räjähdysvaaran.

- uudet räjähdysvaaralliset tilat ja vanhoissa tiloissa tehtävät muutokset ja korjaukset.

Olemassa olevat tilat on oltava vaatimusten mukaisia täysimääräisesti 1. 7. 2006 alkaen.

Direktiivin perusperiaatteet:

- räjähdyskelpoisten ilmaseosten muodostumisen estäminen
- räjähdyskelpoisten ilmaseosten syttymisen välttäminen
- räjähdyksen vahingollisten vaikutusten vähentäminen.

Työnantajan velvoitteet:

- räjähdysvaaran selvittäminen ja arviointi
- tilojen luokittelu (tilaluokat)
- vähimmäisvaatimukset
- tilojen merkitseminen
- räjähdysuojausasiakirjan laatiminen

Räjähdyssuojausasiakirjasta:

- laadittava ennen laitoksen käyttöönottoa ja työn aloittamista
- tarkastettava muutosten ja järjestelyjen muutosten jälkeen

Sisältö:

- räjähdysvaara on määritelty ja arvioitu
- toimenpiteet direktiivin tavotteiden saavuttamiseksi
- tilaluokitukset
- tilat joihin sovelletaan vähimmäisvaatimuksia

Räjähdyssuojauksen tehokkuus on tarkastettava säännöllisin väliajoin pätevän tarkastajan toimesta.

Tässä lyhyesti ATEX-direktiivien pääpiirteittänen esittely. Olen koonnut tämän omasta opetusmateriaalistani jättäen pois lukuisan määrän yksityiskohtaista tietoa.

Kuivaamoissa esiintyvä pölyräjähdysvaara riippuu pölyn palmisominaisuuksista, pölykerroksen paksuudesta, pölypilvien esiintymisen mahdollisuuksista, mahdollisista syttymistähteistä ym., joten yleispätevää ohjetta ei voi lausua, kuten direktiivissäkin on todettu ettei yhtä arviota voi pitää yleispätevänä.

ATEX-asiat ovat vielä teollisuudessakin aika "uutta" eikä niitä ole sovellettu läheskään kaikissa laitoksissa. Mielenkiinnolla odotan 1.7.2006 alkavaa aikaa.
RE: Maatilojen sähköpalot
Lähettäjä: Sähkösuhari
Tiistaina 16.8. 2005 klo 20:19:18

Message:
Vähän samaa kyllä tarkoitin. Kyllähän se on selvää, että se tilaluokitus pitää tehdä, kun tuota direktiivi rotlaa lukee sana sanasta. Siitä ei ole ollut kysymys. Soveltamisesta enemmänkin ja siitä, onko jossain maatilalla tehty kyseisen direktiivin mukaan jo. Teollisuudessa on jo parinvuoden ajan pistelty vain ATEX-hyväksyttyjä systeemejä ja muut ei ole kelvannut alkuunkaan. Teollisuus puolella luokan 3 laitteistoille tehdään aina varmennustarkastus valtuutetun tarkastuslaitoksen puolelta ja asennuskalusteista on pitänyt esittää ATEX-todistukset jo parin vuoden ajan. Muut kuin ATEX systeemit ei todellakaan ole kelvannut. Teollisuudessa ei ole kysymys soveltamisesta. Siellä on tehty just kuin tuossa direktiivissä sanotaan. Tuo kuseinen direktiivihän on ollut jo parivuotta käytössä: Uusissa ja korjaushankkeissa sitä on pitänyt noudattaa jo pari vuotta. Siis vielä. Jos se on koskenyt myös maatilojen kuivaamoja, niin ihmettelen vaan, ettei kenenkään isännän korvaan ole kuulunut mitään koko asiasta. Ei ainakaan tällä keskustelu palstalla. Tuota samaa direktiivi rotlaa kopioidaan vaan. Tämän takia pidän kuin itsestään selvänä, että siinä on joku juju, ettei kyseinen asia koske ollenkaan maatilojen kuivaamoja. Tai sitten se on tuo direktiivin kohta "kotiympäristö", jollaisia ne maatilatkin ovat. Tai sitten kukaan ei ole kuullutkaan koko asiasta.
RE: Maatilojen sähköpalot
Lähettäjä: yrjö
Tiistaina 16.8. 2005 klo 21:57:17

Message:
Kyllä huomaa ettei poikain ole tarvinnut vielä vastuutaan kantaa omasta elannostaan
RE: Maatilojen sähköpalot
Lähettäjä: Tehdastyöläinen
Tiistaina 16.8. 2005 klo 22:10:21

Message:
Olen Yrjön kanssa samaa mieltä. Viljelijät ei taida tietää mitään nykypäivän menosta. Huomaa, ettei ole mitään hajuakaan ATEX asioista ja muusta maailmanmenosta. Onko se niin, että valmiit ratkaisut tulee aina nokan alle ja on aina tullut. Jos ei tule, niin kukaan ei älyä itse selvittää. Toista se on tuolla oikeassa työelämässä, kun kukaan ei tule neuvomaan ja Maaseuduntulevaisuudessa ei kerrota valmiita ratkaisuja miten mitäkin direktiiviä noudatetaan.