Aihe: lannoitustasot
Lähettäjä: touko tuuhonen
Sunnuntaina 07.8. 2005 klo 10:52:42

Viesti:
mites se on peltoja apulannalla lannoitettaessa siis nurmia lähinnä niin kannattaako välittää fosforin ja kaliumin täyttymisestä siis ko. kasvin ravinnetarve vai vain typen osalta. Ja miten luomussa saa nuo täyttymään jos ei nurmille lantaa voi levittää??
RE: lannoitustasot
Lähettäjä: Eturivin viljelijä
Sunnuntaina 07.8. 2005 klo 11:41:39

Message:
Lannoite fosforin ja typen tasojen täyttymistä seurataan vuosittain. Kaliumia ei seurata mutta ei sitäkään kannata ylimääräistä laittaa. Jos ylität vuositasolla typen tai 4 vuoden tasausjaksolla fosforin maksimitasot niin voit olla varma että tarkastuksen sattuessa kohdalle se sanktioiden kalleudellaan opettaa sinut kyllä laskemaan.
RE: lannoitustasot
Lähettäjä: Lemmy
Sunnuntaina 07.8. 2005 klo 12:13:45

Message:
Lanta suositellaan levitettäväksi nurmen perustamisen yhteydessä, jos perustetaan esim suojaviljalla. Itse laskeskelen vain typen määrää, kun fosforipitoista lannoitetta ei ole muutamaan vuoteen ostettu.
RE: lannoitustasot
Lähettäjä: touko tuuhonen
Keskiviikkona 10.8. 2005 klo 20:10:03

Message:
tiedänhän toki ettei typpi ja fosforitasoja saa ylittää mutta entäs jos ne jäävätkin alle niin mitä se merkitsee kasvien kasvulle jos EU-pykälät unohdetaan!
RE: lannoitustasot
Lähettäjä: Oikea Vallu
Keskiviikkona 10.8. 2005 klo 20:12:15

Message:
Kyllä sen sitten huomaat. Kasvun on aika huonoa.
RE: lannoitustasot
Lähettäjä: Oikea Vallu
Keskiviikkona 10.8. 2005 klo 20:38:54

Message:
Fosforia kasvi tarvitsee ennen kaikkea energiatalouteensa, sillä fosfori on keskeisin alkuaine energiansiirtoyhdisteessä eli ATP:ssä (adenosiinitrifosfaatti). Fosforia kasvi tarvitsee myös entsyymitoimintoihinsa (aktivoi entsyymejä), sekä perimän molekyylien (DNA, RNA) ja solujen rakennemolekyylien (solukalvojen fosfolipidit) osaksi. Fosforia on myös siementen vararavinnossa, fytiinissä. Fosforin saanti on erityisen tärkeää kasvukauden alussa, Fosforin puute näkyy versojen ja juurten heikkona ja hitaana kehittymisenä, jolloin myös sato jää pieneksi. Lehtien muodostuminen ja kukinta myöhästyvät. Erityisesti siemensadon muodostuminen kärsii. Versot ovat hentoja ja lehdet pystyjä ja pieniä, ja varisevat aikaisin. Lehtien väri on usein tumman tai sinertävän vihreitä. Fosforin puutetta esiintyy herkimmin kylminä keväinä, sillä kasvien on vaikea saada fosforia kylmästä maasta. Fosforin puutteesta kärsivien kasvien lehdet ovat keväisin usein sinipunaisia.jolloin kukintojen aiheet kehittyvät. Kasvi myös ottaa fosforia Typpi vaikuttaa ravinteista eniten sadon määrään, koska typpi on kasvin elintoimintojen kannalta oleellisin alkuaine. Typpeä on runsaasti proteiineissa eli valkuaisaineissa, jotka toimivat rakenneproteiineina ja entsyymeinä soluissa, sekä vararavintoproteiineina siemenissä (siemenvalkuainen). Typpeä on myös lehtivihreässä, vitamiineissa, hormoneissa ja perintöaineksessa.tehokkaimmin kehityksensä alkuvaiheissa.Jos typpeä on niukasti kasvin saatavilla, ei lehtivihreää muodostu tarpeeksi, ja lehdet jäävät vaaleiksi tai kellertäviksi. Lehtivihreän puutteessa yhteyttäminen vähenee, jolloin kasvit kasvavat huonosti, ja myös versojen lukumäärä jää pieneksi. Ensin typen puute näkyy vanhojen lehtien kellastumisena ja varisemisena, sillä kasvi pystyy siirtämään typen vanhoista lehdistä uusiin kasvaviin osiin.
Kasvi tuleentuu normaalia aikaisemmin. Sadon määrä ja valkuaispitoisuus jäävät alhaiseksi. Valkuaisen määrä taas vaikuttaa esimerkiksi leipäviljojen leivontaominaisuuksiin ja nurmirehun laatuun. Kivennäismaiden luontaiset typpimäärät riittävät alle tuhannen kilon viljasatoon hehtaarilta.

RE: lannoitustasot
Lähettäjä: joo
Torstaina 11.8. 2005 klo 13:58:29

Message:
kiinnostaa
RE: lannoitustasot
Lähettäjä: itu
Torstaina 11.8. 2005 klo 16:52:21

Message:
ituniskat kerpele
RE: lannoitustasot
Lähettäjä: Vaikea Ollu
Perjantaina 12.8. 2005 klo 19:19:50

Message:
Oon lantaexpertti nääs.
RE: lannoitustasot
Lähettäjä: Oikea Vallu
Perjantaina 12.8. 2005 klo 19:20:28

Message:
Vaikka niinkin.