Aihe: ford 5000 turbotus
Lähettäjä: m 72
Tiistaina 02.8. 2005 klo 12:43:10

Viesti:
onkos kokemusta moisesta, kavuri county perutuu 5000 ja siinä tehonpuute on melkoinen. papereissa lukee 77hv, eiminaa jaksaa kulkea märässä maastossa, turbo voisi olla piristys onkelmaan!
RE: ford 5000 turbotus
Lähettäjä: kokenut
Tiistaina 02.8. 2005 klo 15:39:21

Message:
suosittelen lämpimästi. ei muutaku pumppu mynädieseliin ja ottaa sieltä kaikki irti 9,5 millin elementeillä ja semmonen turpo missä lukee jotta scania. ni johan rupee savi vaihtaan paikkaa

RE: ford 5000 turbotus
Lähettäjä: SS
Tiistaina 02.8. 2005 klo 16:29:19

Message:
Ostin semmoisen sarjan Purkupojilta joka oli ollut 6600 Fordissa, Switser S1Bjoku , siinä on kylessä semmoinen pönttö josta menee tanko läppään, liekö se hukkaportti.

Sarjassa oli pakosarja, öljyletkut, imu- ja paineputki ja valmis hitsattu pakoputkentörö, joka tietenkin oli 6600:n paikassa, eli piti lävistää konepelti edempää.

Ilmanputsarin laitoin vanhasta Leylantista: suurensin päädyssä olevaa lähtökaulusta 75 mm:iin. Imuletku on 75 mm sisäläpimittaista lieteletkua. paineputki näyttäisi olevan 60 mm ja sopi suoraan imusarjaan.

Pakoputken sain valmiina suorasta 75 mm haponkestävästä ja läppä kanssa semmoinen että pultilla tasapainotin sillä tavalla että se läppä keinuu tyhjäkäynnillä.

Ruiskutuspumpun päällä olevaa tappia väänsin pari kierrosta ja vaikutus oli semmoinen, että pienillä kierroksilla kaasuttaessa tulee semmoinen musta pilvi niin kuin hiililämmitteisessä höyryveturissa.

Öljyt vaihdoin Delvac 1. Öljyilmanputsarin ja vanhat imuputket poistin ilmavirtaa haittaamasta

Vehnäkuormalla kokeilin, että liikkeellelähtö on kytkintä kiusaamatta yhtä vaikeaa kuin ennen, mutta sitten vauhdilla tullessa sama mäki joka vaatii nelosen vuotta uudemmalla vakiokuntoisella viistonnisella, meni kuutosella melkein ylös asti, mutta sitten veto loppui kuin seinään - ja sitten missasin vielä vaihteen, joten homma meni nolosti, toisella yrittämällä meni viitosella kummemmin savuttamatta.

En oikein tiedä miten tuota pitäisi säätää, pitääkö ennakko olla se sama 19 astetta , pitääkö suuttimia muuttaa, luultavasti tarvitsen painemittarin imusarjaan, eli kokeiltava on vielä. Ilmanputsarikin on typerästi vasemman astilaudan alla, ei tietenkään paras paikka.

Siis ylämäessä kiihdyttäessä savua tulee paksusti noin 1400 kierrokseen asti, sitten savu häipyy ja kuuluu turbon äänestä että vinkuna kohoaa.

Niin, tämä nyt on tämmöistä kokeilemista.

- SS -
RE: ford 5000 turbotus
Lähettäjä: m 72
Keskiviikkona 03.8. 2005 klo 09:52:32

Message:
elikkä ahtoopaineen suuruudesta ei ole käsitystä? saako udella missä hinnoissa moinen paketti on ollut?
RE: ford 5000 turbotus
Lähettäjä: Scanian V8
Keskiviikkona 03.8. 2005 klo 11:31:32

Message:
"kokenut" puhuu asiaa, siihen jos vielä lisäisi sen, että kattoo Foorttiin semmoisen "kiinnitysalustankin" turbolle, jossa myöskin lukee Scania, niin saven lisäksi alkaa louhoskivikin liikkua ja vaihtamistarve pienemmäksi joka nyppylän kohdalla loppuu taatusti.
RE: ford 5000 turbotus
Lähettäjä: SS
Keskiviikkona 03.8. 2005 klo 11:44:41

Message:
m72,

häpeäkseni täytyy tunnustaa, et en muista , oli se turbo + pakosarja plus imusarjan putkisto plus ilmanputsari vähintään yli 500 eeroa, kaikki muut osat olen nyysinyt luvalla / luvatta hallin peränurkasta - siis virman viraapeliosastolta ;-)

Ostin kanssa Leylandin sivupeltejä ja muita pikkuosia samassa kasassa, täytyy käydä hakemassa kuitti ja varmistaa osien hinnat erikseen. (Hankinta siis jo oli viime vuoden puolella, nyt vasta olen saanut aikaiseksi asentaa noita)

Ei, en siis tiedä vielä ahtopainetta, katsotaan nyt jos löydän tuolta kaasuosista riittävän tarkan painemittarin, muistan hämärästi et mulla olisi joku 2-3 barin painemittari laatikoiden pohjalla.

Ota huomioon, että konetta käytetään koko ajan, en voi koko ajan pitää sitä levällään verstaalla. Siksi tää projekti etenee hitaasti.

- S -
RE: ford 5000 turbotus
Lähettäjä: super four
Sunnuntaina 07.8. 2005 klo 20:54:54

Message:
Omaani vaihdoin aikoinaan 4.4ltr. koneen ilman turboa. Teki ihmeitä, mutta ahneus kasvoi ja turbotin koneen, koska 10-sarjan lohko on sama turbomalleissa. (Öljypumppu, männäntapit, ruiskutuspumppu ja suuttimet). Piti tuhota kaksi moottoria ennenkuin uskoin ettei 4.4:sta kannata ahtaa. Kestivät tehdasuusi täysmoottori 1000h ja toinen puolimoottori 900h. Molemmilla kerroilla petti kiertokankien laakerit, eikä syöttöpumpusta ollut savurajatkaan lähellä, mutta louhikko siirtyi. Kynnössä 77hv:llä hitaalla 3:lla liikkui 3-siipinen fiskarssi hikisesti mutta ahdon jälkeen sai haeskella maantievaihteita. 3.8ltr. ei minulla ole kokemusta mutta 4.2:a on ahdettu ilmeisen onnistuneesti. Yli 4ltr.ssa on eroa ainoastaan iskun pituudessa joten 4.2 ahtopaineet pysynevät paremmin hallinnassa. Mutta miksi ostaa vanhoja louskuja ahtimia, kun uusia saa samaan hintaan. Kannattaa käydä ammattilaisten puheilla ennenkuin paat euroja palaan.

RE: ford 5000 turbotus
Lähettäjä: SS
Maanantaina 08.8. 2005 klo 12:49:42

Message:
Voiko kysyä, olisiko laakerivauriolla mitään tekemistä esim. öljynjäähdyttimen tai valitun öljytyypin osalta. Se veto nimittäin paranee niin merkittävästi, että viistonnisesta ainakin tulee ihan uusi traktori, sääli olisi nyt luopua moottorivaurion pelossa....

Nimittäin, tulin viikonloppuna ruiskuorman kanssa pellolta, ylämäessä mentiin köykäisesti isolla vaihteella kaasu pohjassa, sitten "PAF!" ja lakkasi vetämästä ja savutti ihan siis kuin hiilivarasto olisi palamassa, no, siinä sitten pala kurkusa ajoin loppumatkan kutosella ja pyöräytin kuivurille, niin oli imusarjasta poksahtanut ahtoputki pois, klemmari ei ollut pitänyt kun käyttämässäni putkijatkopalassa ei ollut semmoista klemmaripaksunnosta. Klemmarit auki, letkujatko takasin , viiksilanka kahdelta puolelta klemmarinympäri ja klemmarit toisiinsa kiinni.Pysyy se nyt ainakin vähän paremmin.

Mut oli se turbopaineen putoaminen niin kuin olisi kytkimen painanut alas, veto loppui seinään.
Nyt on ahtopainemittarikin kiinnittämistä vaille, mihin se kannattaisi ruuvata, turbon päähän vai imusarjaan. Imusarjassa saattaa värähdellä ainakin lukema jonkun verran.

- SS -
RE: ford 5000 turbotus
Lähettäjä: Masi
Maanantaina 08.8. 2005 klo 14:42:08

Message:
SS, jahka kerkeet asennella sen ahtopainemittarin, niin kertoileppa "mittaustuloksia", millaisia paineita viisari näyttää....
RE: ford 5000 turbotus
Lähettäjä: Masi
Maanantaina 08.8. 2005 klo 14:42:19

Message:
SS, jahka kerkeet asennella sen ahtopainemittarin, niin kertoileppa "mittaustuloksia", millaisia paineita viisari näyttää....
RE: ford 5000 turbotus
Lähettäjä: 754
Maanantaina 08.8. 2005 klo 15:12:14

Message:
Jos on vaimennettu mittari, niin ei värähtele. Itsellä 7000:ssa mittari imusarjassa.
EI ole moottorissa vauriovaaraa jos kaikki on kunnossa. Meillä oli 6610 turbo 2000h ajan ennen traktorinvaihtoa, eikä mitään ongelmia, ainoastaan hirvittävä voima(160 hv moottorista penkissä), ihan mukava teho 3500kg traktorille....
Ihmettelen SS vaan sitä turbon käytöstä, miten se veto voi loppua kuin seinään, viittaisi vääränkokoiseen ahtimeen...
RE: ford 5000 turbotus
Lähettäjä: CM
Maanantaina 08.8. 2005 klo 15:18:36

Message:
Moottorivauriota on todellakin turha pelätä. Naapurini 6410 Fordi (4,4l) turbotettiin heti uutena ja täysin ongelmattomia ajotunteja mittariin kertyi 6000h. Teho oli säädetty 125 hv:n tietämiin agrimarketin penkissä.
RE: ford 5000 turbotus
Lähettäjä: Jaska Y
Maanantaina 08.8. 2005 klo 15:36:45

Message:
Lues 754 SS:n kirjotus huolellisesti uudestaan. Kyllä paine putoo kun letku irtoo.
RE: ford 5000 turbotus
Lähettäjä: SS
Maanantaina 08.8. 2005 klo 16:45:27

Message:
On se 754 oikeassa, että laitoin ensimmäiseen kirjoitukseeni ihan tuolla alussa kanssa sen ylämäessä uupumisen, kyllä se todella savuttamaan alkaa pienillä kierroksilla, ja juuri ennen sammumista pölläyttää tosi mustaa. Mutta jos kierroksilla pääsee mäkeen, menee se kone aivan uskomattoman köykäisesti ja vähillä savuilla mäen ylös. Siinä suhteessa tuntuisi toimivan moitteettomasti. Eli ei se veto todellakaan seinään lopu, mutta loppuu kuitenkin enemmän kuin vakiokuntoisella.

Tässä jälkimmäisessä kirjoituksessa kuvasin miltä se tuntuu kun putki plumpsahtaa irti imusarjasta, siinä ihan niska nyökähti kun veto väheni. Ihan samaa vauhtia loppumatka tultiin sitten kuin toisella viistonnisella, en kehannut tiellä alkaa ropata vaan kurvasin kuivurille "piiloon" . Ja onneksi oli vaan sitten se kumimutka luiskahtanut pois paikaltaan.

Sanotaan, että veto oli tämmöiselle tottumattomalle aikas hirmuinen, kun isolla vaihteella kiihtyi vaan sinä ylämäessä jossa ennen oli viivytty pitempi aika savupilven saattelemana.

Mulla on kyllä hiukan ongelmia kaasuvivuston kanssa, ensinnäkin kierroksia ottaa nipin napin 2200 ilman kuormaa, ja jalkakaasulla ei pääse kuin 1800, sitä on hitsailtu monesta kohdasta aikaisemmin, se käsikaasu on muutenkin aika kulunut lerppa, ei oikein saa enää kiristetyksi ja pitää pitää kädellä jotta kierrokset pysyis, täytyy koittaa jos löytäisi sopivan jarrulevyn siihen alapäähän. Tässä on se malli jossa on vaan semmoinen kierrejousi ja aluslaatta , ei sitä kitkalevyä. Saattaisi vetoaluetta laajentaa jos parisataa kierrosta ottaisi enemmän, toisessa on aina ollut 2400-2420 täydet kierrokset.

- SS -
RE: ford 5000 turbotus
Lähettäjä: super four
Maanantaina 08.8. 2005 klo 19:32:22

Message:
Öljynlauhdutinta ei ollut kun sitä ei kuulema tarvita. Fordissa on riittävästi öljyä, mutta jäähdytin ja puhaltimen siivet vaihdettiin. Öljynä käytin hyvälaatuista 10W-30 diesel moottoriöljyä. Öljyn lämmöt pysyivät ilman lauhdutinta alle 100C kesähelteillä max 110c. IKH:sta kun kyselin uusia kampiakseleita, niin vastasivat että 4,4ltr koneen kampia menee paljon enemmän kuin 4.2:n. mikä viittaa siihen että puristuspaineita pitää pudottaa. Ahdin oli mitoitettu ko. koneelle, vastaava kuin Valmetissa. Ahtopaineet ei pitäisi oikean kokoisella turbolla mennä punaiselle koska koneen kierrokset eivät nouse paljon yli 2000. Ilmansaanti pitää olla vapaata ja imupuolelle kannattaa asentaa merkkivalo varoittamaan tukkeutuvasta suodattimesta. Ilmanpuhdistajana ei riitä vapaastihengittävän suodatin. Turbiiniin on saatava riittävästi öljyä, koska pilli vinkuu öljypatjan päällä. Alle 2kg paineet kuluttaa laakereita, eikä turbiini muutenkaan ole ikuinen ilman huoltoa. Laakerisatsi oli aikoinaan vaidettuna reilun 100mk arvoinen mutta loppuunajettuna 3000mk arvoinen (80 luvulla, silloin kun voi maistui vielä voilta) Tässä ne asiat, jotka aikoinaan vielä vanhemmat ja viisaammat kertoivat. Naapuri turbotti myös 5510:sä meikäläisen innoittamana ja kone pelittää edelleen (4.2ltr) Kommentti:Tehdasrakennettu turbo 6610 onkin 4.2ltr koneella ja aikoinaan 7710 tais olla 4.4 ja niitä ei taida paljon ehjänä kuleskellakkaan. Edellinen siksi että kuulopuheita maailmassa piisaa, tämä kaikki on kantapään kautta koettu, mutta silti onnea yritykselle. PS turbo ei savuta jos kaikki on kunnossa.
RE: ford 5000 turbotus
Lähettäjä: m 72
Maanantaina 08.8. 2005 klo 20:21:13

Message:
mikäs on tuollaisen 5000 vakio kierrokset, kaivurin viisari menoo johkin 2600-2700 välille?
oletteko laitaneet syöttöä lisää noin vakio moottoriin? ja onko siitä ollut merkittävää hyötyä, savua ei kaivurista juurikaan tule.

ja viellä tietääkö kukaan miten tuollaiseen koneeseen liitetty ryömintä vaihteisto pitäs pelata, käyttövipu ei tule hyttiin asti.
tehon puute tulee pahimmin ilmi ylämäessä, etenkin kun 2 vaihde ei ole toiminnassa enää?
RE: ford 5000 turbotus
Lähettäjä: super four
Maanantaina 08.8. 2005 klo 21:16:49

Message:
nimellistehojen kierrosluvut ovat lähes mallista riippumatta 2100 rpm max, vääntömomenttin huippu 1300-1400rpm. 6610 tehdas asetuksessa kiersi max2300. 5000-66vm 2200rpm
Dieselin max kierroksia ei pitäis peukaloida, mutta syöttöä (ts. maksimi annosta) voi lisätä ellei savu häiritse. En ole raaskinnut 2kierrosta enempää vääntää. Vaikutus on lähes sama kuin vanhassa majorissa pakkosyötön tökkääminen päälle mäessä. Ryömintä vaihteesta on hämärä muistikuva että se olisi vaihteiston ja perän välissä, ja toimisi alennusvaihteena eli päälle pantuna pudottaa välityssuhdetta X kertaa - tämä ei perustu tietoon, arvaus.
RE: ford 5000 turbotus
Lähettäjä: SS
Maanantaina 08.8. 2005 klo 21:51:46

Message:
En hevillä osta tuota 4.4 litran koneen heikommuutta, 7610 on kanssa 4.4 litran tilavuudella, 7600 - 7700 uusimmat mallit myös. Paljon noita koneita lienee maailmalla...

Kiertokangen laakerit, oliko öljyn puutetta vaasn ihan vaan lyttääntyi rikki ?

Yksi asia minkä huomasin, on tuo 10W-30 moniasteöljy saattaisi heiketä kovassa rasituksessa, ne viskositeetinlaajentajat mineraalimoniasteöljyissä kai eivät ole sittenkään kovin suorituskykyisiä. Tämä nyt oma viisisenttiseni tähän asiaan.

Aika moni käyttää uusissa traktoreissaan Delvac I tyyppistä synteettistä öljyä.

Mut kai se on sitten uskottava, että 7610 koneessa on vielä joku muu ero rakenteessa
mikä selittäisi nuo hajoamiset.

Sitten kovat on teillä maat jos 77 hevoisella kolmosella ei taho kolmisiipiset kulkea, kovimmatkin savet menee meillä nelosella ihan vakioviistonnisella (74 hv) ja aika jyrkkää ylämäkeä. Överum on kyllä kevyt vetää. Neljättä siipeä varten tässä tuota turpoa valmistellaan...

- SS -
RE: ford 5000 turbotus
Lähettäjä: 754
Tiistaina 09.8. 2005 klo 10:09:22

Message:
Kierroksia voortin moottori kestää 4.4 litraisena 2500 ja viistonnisen 4.2 vaikka 3000, se on lyhyt iskuinen ja kestää siksi.Traktorista tulee mukavampi käyttää, kun lisää kierroksia.Etenkin turbotuksen kanssa. Meillä on tuossa Ford 7710 se 4.4l itran mylly ja 4500 tuntia sillä on meillä ajettu, ,mutta ei siinä kiertokangenlaakeriongelmia ole kyllä ollut. Öljyinä on käytetty CD tai CF luokituksen omaavia öljyjä. Talvella on käytetty 10W luokan öljyjä käyntiinlähdön parantamiseksi rehunnostoa varten.
7700:sella on ajettu kokonaisuudessaan 6200 tuntia, kannentiivste piti vaihtaa, kun alkoi vuotamaan, muttta sylinterit olivat kulumattomat.Siinä tosin alkaa olemaan ahdin finaalissa, alaväännöt kateissa kokonaan. Korjautuu Garrettin TO3:sella lähiaikoina.


RE: ford 5000 turbotus
Lähettäjä:
Tiistaina 09.8. 2005 klo 11:02:57

Message:
Viittaa nuo kiertokangen vauriot siihen että puristuspaineet on liian isot.
Eli vaatisi varmaan matalampipuristeiset männät.

RE: ford 5000 turbotus
Lähettäjä: super four
Keskiviikkona 10.8. 2005 klo 18:09:01

Message:
SS:lle kovista savista. Viljaa 60v vuorotta näillä savikoilla on kova juttu.
Mukava kuulla että muilla pysyy kone kasassa (pilli oli muuten Garretin TO4:n piti käydä tarkistamassa). Ekan moottorin jälkeen en pihdannut öljyn laadussa ja vaihdossa, sikäli että vaihdoin öljyt 100h välein ja öljyn luokitus oli turboluokan vaativin sarja, moniaste koska kuvittelin sen laaja-alaisemmaksi lämpötilojen suhteen. Laakerit meni soikeiksi eli painepuolelta alkoi punametalli näkymään.
Ainoa syy miksi näin kävi, kuvittelen puristuspaineet, koska 4,4 mäntä tulee lohkon yläpinnan tasoon (112mm isku).4.2:ssa isku 107mm jää 5mm ilmaa väliin +kannentiiviste. Foortti miehenä itsekin pidän ko. traktoria työkaluna joka kestää isoisänisälle, ainakin pillin poisto palautti uskon, tuntimittari hyytyi vuosia sitten 6600h kohdalla.


RE: ford 5000 turbotus
Lähettäjä: SS
Keskiviikkona 10.8. 2005 klo 20:03:07

Message:
Siis tavallinen kuiva ilmanputsariko ei käy, ajattelin että Leylandin toimisi kun suurentaa imuputken lähtökauluksen 75 mm:iin ja laittaa kaksi sisäänottoa toiseen päähän.

Toki pitää puhdistaa elementti varmaan kaksi kertaa päivässä.

Yksi asia minkä päätin, on että en laita ilmanpuhdistinta sinne jäähdytinkoppaan ilmavirtaa haittaamaan. Näillä syötöillä ei mittari muuten ollut sen kuumemmalla kuin ennenkään, toisaalta, ei ole ollut täyden tehon ajoja kuin ylämäissä viljakärryllä kokeillessa.

Pihkura hiukan vielä se turbon paluuöljyputken laatta vuotaa. Pitänee ottaa kuitenkin se paksu malli ja porata kierrereikä keskelle ja laittaa letkuliitin siihen niin menee tiivistekin tiukempaan. Tämä nykyinen on se peltinen ja keskelle on hitsattu putkennysä letkua varten.

Vielä kun pääsis poraileen sitä ahtopainemittaria paikalleen, mut kun tuolla kastuu ulkona

- SS -
RE: ford 5000 turbotus
Lähettäjä: super four
Keskiviikkona 10.8. 2005 klo 21:58:40

Message:
Nimenomaan kuiva käy kunhan ei ahdista. Asensin suodattimen poikittain tankin päälle siitä 70mm peltiputkella turbiiniin kiinnitys kumiputkenpätkällä ja turbosta n.50mm peltiputkella imusarjaan. (Mahdollisimman lyhyillä putkilla) 6610:ssä on putkimainen imusarja ja pakosarjassa on turbolle valmis laippakiinnitys. Ilmansuodatin on Valmetin turbomallin 4,4ltr koneen varaosana hankittu kaksoissuodatin, johon konepellin päältä otin ilman Turbo II keskipakosuodattimen kautta. Suodattimen vaihtoväli 1/v ja sisäsuodatin 2v välein, vaikka se näytti puhtaalta. Turbo II on hyvä pölyisissä olosuhteissa. 6610 lohkossa oli öljynpainekanavassa ulosotot valmiina 2kpl. Paluuputkelle oli paikka valmiina vain reikä piti porata itse 3/4" reikä putkikiertellä ja mutka siihen + 1/2" putki turbon poistolaipasta. Paineputki oli sisä 10mm teräsputkea. Ahtopainetta varten sarjassa oli valmis poraus, en sitä hyödyntänyt.
Varmaan kummastelet "tankin päällä" olevaa suodatinta. Kokonaisuus onkin täysi omavalmiste hyttiä mukaan (tasalattia)sävylasit ym, ne mitkä vielä on alkuperäisiä. Puskulevy keulalla kaivurin pikakiinnikkeellä+ käännöllä ja järeillä 2-toim. sylintereillä. Kyntöön kun koppaa lisäpainoksi kuution betonimöykyn niin ei keuli rantatörmissäkään. Kuskin luonto loppuu ennenkuin koneen meno.