Aihe: Talon pinta-ala?
Lähettäjä: Epätietoinen
Maanantaina 01.8. 2005 klo 07:39:03

Viesti:
Miten ne nykyjään mitataan asuinrakennusten pinta-alat. Tuntuu mittaustapa vaihtuvan viijen vuojen välein, kun kuuntelee noita asian tiimoilla touhuajia. Yhteen aikaan (kun tein talon) mitattiin ensin yksi ala talon ympäri lämpöerirtyksen ulkopintaa myöten ja vielä lisäksi vapaa, yli 1,6 metriä korkea lattia pinta-ala. Kiinteät kaapitkin laskettiin pois siitä alasta.
Nyt yks kiinteistövälittäjä sanoi , että on vain yksi ala ja se mitataan rakennuksen sisäseinäpinnoista. Mikähän se tottuus mahtaa olla ja mikähän se on huomenna?
RE: Talon pinta-ala?
Lähettäjä: Jope
Maanantaina 01.8. 2005 klo 08:09:11

Message:
Katso Suomen rakentamismääräyskokoelmasta. Sieltä löytyy määritelmä kaikille pinta-alakäsitteille. Niitä ovat mm. huoneistoala, huoneala, hyötyala, rakennusala, kerrosala, bruttoala....Riippuu alasta, mitä siihen lasketaan mukaan tai ei lasketa.
RE: Talon pinta-ala?
Lähettäjä: Just rakentanut
Maanantaina 01.8. 2005 klo 08:12:09

Message:
Kiinteistövälittäjät vähiten tietää vaikka heidän kuuluisi tietää. Nuo pinta-alamitat perustuu rakennusteknisiin asioihin, joita tarvitaan esim. rakennuslupapiirustuksissa. Rakennusoikeuksia laskettaessa, jne.
Verottaja määrää myös, miten ne mitataan. Jos olet tehnyt uuden rakennuksen, muuttanut rakennusta..., joudut täyttämään kiinteistöveroilmoituksen täydennysosat. Niissä on sanottu miten ne mitataan ja mikä mikäkin mitta on.
Kiinteistöä myytäessä ilmoitetaan usein ne sisäpinta-alat ja rakennuksen ulkomitat. Vanhoissa taloissa ilmoitetaan vain ulkomitat usein, koska niissä ns. neliöhinta ei ole mikään vertailukelpoinen hinnan määräin. Tuo 1,6m alapuolella olevat tilat ei ole huoneen asuin neliöitä ja niitä ei saa laittaa virallisiin asuin neliöhin, kun myyt asuntoa.
Noihin edellä mainittuihin lomakkesiin pistellään rakennuksen kuutiot ja rakennuksen pohjapinta-alat, jotka käsittää kylmät terassitkin ja ne lasketaan ulkopinnasta.
RE: Talon pinta-ala?
Lähettäjä: LA
Maanantaina 01.8. 2005 klo 08:20:07

Message:
Ei ne mittaustavat ole periaatteessa muuttuneet -eri yhteyksissä puhutaan vaan eri aloista. Kerrosala on yleensä sidottu rakennusoikeuteen ja se lasketaan ulkoseinien eristeen ulkopinnasta. Huoneistoala lasketaan sisäseinien sisäpinnasta ja siitä vähennetään kantavat seinät, hormit, alle 1,6 m korkeat tilat ja portaan alatilat. Huoneistoalaa käytetään kiinteistönvälityksessä. Ei kannata kiinteistönvälittäjien tarinoita rakennustekniikasta tms. uskoa -ne ei YLEENSÄ tajua höykäsen pölähtämää rakenteista tai rakennustekniikasta (voihan poikkeuksia tietysti olla). Tarkat laskentatavat löytyy sieltä RakMk:sta -löytyy yleensä esim. kirjastoista.
RE: Talon pinta-ala?
Lähettäjä: tukijussi
Maanantaina 01.8. 2005 klo 10:28:03

Message:
Oli aikanaan se 220cm korkeussääntö.

Teimmä kaupunkitonteilla, joissa rajoitetut rakennusoikeudet, alakerran ja joskus jopa yläkerrankin 219cm. Lattialle lisättiin levy, jonka isäntä sitten poisti omatoimisesti, jolloin huoneala kaksin, joskus melkein kolminkertastui.


RE: Talon pinta-ala?
Lähettäjä: tukijussi
Maanantaina 01.8. 2005 klo 10:36:40

Message:
Lisäys

Piti sanomani jotta, joskus taannoin.