Aihe: Millä fysiikka kuntoon?
Lähettäjä: varusmiehille
Sunnuntaina 24.7. 2005 klo 12:45:49

Viesti:
Lehdessä oli, että varusmiesten keskimääräinen kunto on nykyään sellainen, että 12-minuutissa pääsevät enää 2430m. Tiedän yli 80-kymppisiä, jotka kävelevät päivittäisen kuntolenkkinsä vauhtiin 6min/km, eli huonoimmat varusmiehet alkavat sitten jo jäädä heillekin!
Taitaa olla roskaruoka ja tietokoneitten takana istuminen tehnyt tehtävänsä!
RE: Millä fysiikka kuntoon?
Lähettäjä: Nörtti
Sunnuntaina 24.7. 2005 klo 13:01:28

Message:
Taidat provoilla. Mun mielestä tuo tuo 2430 metriä on aika paljon.

Yläasteikäisenä pystyin vain 1900 metriin. Armeijassa en ole ollut, olen sivari, joten en tiedä, paljonko armeijaikäisenä olisin pystynyt juoksemaan.

Itse kävelen 10 km kävelylenkkini pari kertaa viikossa 1 h 20 min ja se on mun mielestä hyvin. Se olisi 1200 metriä 12 minuutissa. Vasen polveni ei enää kestä juoksemista, joten sitä en voi tehdä. Ylipainoa on, mutta vain 15 kg.
RE: Millä fysiikka kuntoon?
Lähettäjä: adidas
Sunnuntaina 24.7. 2005 klo 13:39:00

Message:
No, esim. Pelastusopiston pääsykokeissa lähdetään siitä, että 2800m on minimi, jonka jälkeen aletaan vasta samaan suorituspisteitä.
RE: Millä fysiikka kuntoon?
Lähettäjä: Älykäs painija
Sunnuntaina 24.7. 2005 klo 22:06:49

Message:
Paska sakkia ja pummeja koko porukka. Nyky nuorethan on muka isänmaallisempia kuin aiemmin. Hah hah haa. Hehän arvostavat Äänrootteja, jne. Itse olen täysin päinvastaista mieltä. Heidän teot ja sanat eivät kohtaa ollenkaan, millään tasolla, kun verratataan, esim. 60-luvulla syntyneisiin. Silloin armeijaan meno oli rankaistukselta tuntuva asia, mutta juuri kukaan ei jättänyt menemättä sinne ja kaikki veti homman täysillä läpi. Se on isänmaallista, ilman mitään vouhotusta. Nykynuoret haluaa olla paremminkin ryssiä, mitä tekoihin tulee. Viimeisin kovakuntoinen sukupolvi on 60-luvulla syntyneet. Lisäksi osa 70-luvulla syntyneistä. Nuoremmat on kasvatuksella, kokiksilla ja suklaavanukkailla pilattu. Lisäksi heitä on kotona varmaan varoiteltu liikaa liikunnan vaaroista. On aivan sama onko maalainen vai kaupunkilainen. Kunto on aivan paska. Muutama poikkeus ei pelasta tilannetta. Tilastot on karut.
Suomen maanpuolustus on selkeesti 60-luvulla syntyneiden varassa sekä heitä vanhempien äijien varassa. Suomen on pakko liittyä Natoon, koska tuo läskiperseiden sukupolvi tulee tuhoomaan sen, minkä aiemmat sukupolvet on taistelemalla saanut aikaiseksi. Turha on enää isien tekoihin verrata malliin: "yksi Suomalainen vastaa kymmentä ryssää". Ne ajat on ohi. Tilanne on todennäköisesti toisin päin. Ikävä kyllä historia toistaa aina itseään. Sotilaallinen tyhjiö täytetään. Eihän noille ressukoille voi enää asetta edes antaa, koska se on aivan liian painava. Reppu vielä päälle??!!
Jos Suomalainen nyky nykynuori ei ole läski, kuten suurin osa on, niin sitten ollaan luuviuluja, joilla on pelkää luuta ja läskiä. Kenelläkään ei ole lihaksia ja luusto on kasvanut epämuodostuneeksi, koska ruumista ei ole koskaan rasitettu. Nykyään on outoja "laihoja läskejä". Tämä on aika ihmeellistä.
Eihän tämä ole mikään pelkkä maanpuolustuksellinen ongelma, jos joku luulee, että täällä joku asehullu vouhottaa. Saadaan muutaman vuoden sisällä joukko nuoria aikuisia, joilla on pahat kulumat, rappeumat ja diabetekset. Suomessa on jo lapsia, joilla on aikuisiän diabetes, kun vedetään naamarista 2kg karkkia per päivä. Tämä porukka ei kun lisääntyy. Ihmisen ruumis on ikävä kyllä luotu rankkaan menoon. Jos työ on kevyttä, pitää liikunnan olla rankkaa. Ja sitä rataa.
RE: Millä fysiikka kuntoon?
Lähettäjä: rokka
Maanantaina 25.7. 2005 klo 00:19:10

Message:
Jos tällä porukalla pitäisi lähteä hiihtelemään samat retket kun talvisodassa,niin nehän kuolis jo ennen kun ne pääsis edes rintamalle. Onneksi ei tartte. Nykypäivän viiskymppiset naiset on paljon kovemmassa kunnossa kuin kakskymppiset pojat. Eikä se sullekkaan lukija haitaksi olisi jos lähtisit lenkille.
RE: Millä fysiikka kuntoon?
Lähettäjä: punttaaja
Maanantaina 25.7. 2005 klo 01:24:14

Message:
Ei armeejan käyminen tai käymättä jättäminen mitään kuntoon pysyvästi vaikuta. Ja sitä kautta maanpuollustukseen.
Jos muutaman kuukauden aikana yrität kuntoa nostaa armeijassa niin sieltä kun pääset pois samat elämätavat jatkuvat.
Eli ei mitään järkeä sotkea armeijaa ja nykykuntoa keskenään.
Armeijat sais lakkauttaa tai muuttaa naisille ja naisenmielisille vapaaehtoiseksi.
RE: Millä fysiikka kuntoon?
Lähettäjä: punttaaja
Maanantaina 25.7. 2005 klo 01:24:19

Message:
Ei armeejan käyminen tai käymättä jättäminen mitään kuntoon pysyvästi vaikuta. Ja sitä kautta maanpuollustukseen.
Jos muutaman kuukauden aikana yrität kuntoa nostaa armeijassa niin sieltä kun pääset pois samat elämätavat jatkuvat.
Eli ei mitään järkeä sotkea armeijaa ja nykykuntoa keskenään.
Armeijat sais lakkauttaa tai muuttaa naisille ja naisenmielisille vapaaehtoiseksi.
RE: Millä fysiikka kuntoon?
Lähettäjä: Alik. vm 78
Maanantaina 25.7. 2005 klo 16:44:25

Message:
Kyse on punttaaja siitä että armeijasta saadaan koko kansan tietoisuuteen sotilaiden/kansalaisten kunto. Näistä tiedoista on tehty tilastoja jotka osoittavat nykyisten armeija ikäisten huonontuneen fyysisen kunnon.

Kaikki siis juontaa jo kaukaa ennen armeijaa, kasvatuksesta, koulun liikunta tunneista, urheiluseurojen toiminnasta, naapurin sedän tai tädin esimerkistä ym ym.

Armeija tulee pitää omana. Ajat tulevat levottomiksi ja silloin liittoumat kaatuvat!
RE: Millä fysiikka kuntoon?
Lähettäjä: punttaaja
Maanantaina 25.7. 2005 klo 17:32:17

Message:
Ei ole mitään merkitystä onko suomella omaa armeijaa,jos sotimaan joudutaan.
Ensinnäkin armeijassa ei opetella niitä asioita jolla sotaa käydään nykypäivänä jos sellainen tulee.Aittoniemeä lainaten,"ei ole sellaista kukkulaa,että joku sen meiltä haluais ja sitä pitäis jalkavoimin lähtee puolustamaan.
Kuri,yhdessä toimiminen,ruokajonossa seisominen yms.opitaan työmaalla ihan itsestään.
Ei armeija tue millään tavoin sotaa ajatellen,tai ainakin samaan lopputulokseen päästään järkevimmin keinoin.
Jos asiasta keskustellaan pelkän kulttuurin takia,niin sitten asia on ihan toinen ja sitä en sen paremmin kommentoi(ainakaan vielä).
RE: Millä fysiikka kuntoon?
Lähettäjä: kenny
Maanantaina 25.7. 2005 klo 20:37:19

Message:
Historiaan hieman tutustuneena; jokaisella maalla on armeija, jonsei oma, niin sitten on toisen.

Joo, jos sumi joutuisi laajamittaiseen sotaan, niin mitähän siitäkin tulisi. Mutta parempi puolustautua kuin juosta pakoon. Hm, kenttätykistö suomessa on varmasti ihan vertailukelpoinen isompiin maihin verrattuna. 155k98 E-11 sisun vetämänä lienee ajatasalla oleva yhdistelmä, ja aamos järjestelmä AMV sisussa lienee myös.

Toiseksi, armeijassa opetetaan taatusti myös niitä keinoja millä sotaa nykypäivänä käydään, mutta niitä ei välttämäti opeteta misää tykistö tai panssari prikaateissa. Lisäksi nämä 2.maailmansodan jälkeiset rähinät ovat useimmiten aiheutuneet öljystä, kun usa on turvannut rauhaa ja vaikutusvaltaansa niilä. korea+vietnam oli taasen kylmän sodan sivussa tulleita kylkiäisiä. Millaisia todellisia uhkia suomi siis kohtaisi? Ei muuten juuri mitään, nyt pietari on jo niin kaukana, että venäjä ei kokisi suomea uhkakseen.
RE: Millä fysiikka kuntoon?
Lähettäjä: Juuso
Maanantaina 25.7. 2005 klo 21:45:21

Message:
Tulipa vaan mieleen että kuinka pitkälle Kuukuna pääsis 12 minuutissa? Arvelen että älykkyysosamäärä ja maha huomioon ottaen ehkä tallista Majorille ja takaisin eli n. 20 metriä!

Missähän se mun lippis viipyy ku ei ole vieläkään lupauksista huolimatta tullut...
RE: Millä fysiikka kuntoon?
Lähettäjä: noh?
Maanantaina 25.7. 2005 klo 23:36:47

Message:
Eikö se apinanaama ole vieläkään sitä toimittanu? Siin on kans sanansasyöjä!
RE: Millä fysiikka kuntoon?
Lähettäjä: Alik vm.78
Tiistaina 26.7. 2005 klo 10:48:06

Message:
Asioita ei pidä ajatella liian yksioikoosesti. Jos ajattelee että meillä ei ole öljyä - meille ei kukaan tule, pietari ja moskova on kaukana - meille ei kukaan tule. Kukaan meistä ei tiedä naapuri maittemme taktiikoita sodassa. Lyön pääni pantiksi että itänaapurimme yksi taktiikka on vallata itämeren länsiranta ja saavuttaa itämeren herruus. Tällä hetkellä se varmaan ei ole ensimmäisenä käytössä oleva taktiikka kun ei tänne niin vain tulla - kiitos sotaväemme. Mutta autappa jos sieltä tehdään nopea isku puolustuksettomaan maahan joka on menty läpi parissa päivässä. Nato ei ehdi lähettää muuta kuin ilmavoimiansa, jos niitäkään riittää sotatilanteessa.

Jos väittää että armeijassa ei opita sodankäynnin taitoja, eikä pysty edes perustella, niin silloin on täysin väärässä. Tykistössä yms. kaikilla on oma tehtävänsä jonka oppii ja se on tärkeä oppi koko sodankäynnin kannalta. Johtajat ovat tärkeässä roolissa kuten myös alaiset.

Mulle riittää tämä jauhanta, mutta ihmettelen vain niitä jotka haluavat sotaväkemme pois. Ei siellä armeijassa mullakaan niin kivaa ollut kokoajan mutta täällä pohjanmaalla luultavasti ajatellaan erilailla asioita ja se on semmonen miehen tehtävä täällä. Ei ne oo Pohojalaasia miehiä jokka ei isänmaan puolesta puhu.

Kuntopuoleen kiitos lisää kommentteja. Jos täällä on nykyisiä sotilaita, niin miten te asian koette? Onko se taistelupari henkihieverissä kävelemisestä?
RE: Millä fysiikka kuntoon?
Lähettäjä: Jaahas
Tiistaina 26.7. 2005 klo 11:10:06

Message:
Ei pidä yleistää.Itse juoksin aikoinaan armeijassa Cooperissa alussa 2700 ja kotiutuessa 2950.Nyt viiskymppisenä toimistorottana juoksen vaivoin 2500 mutta eiköhän se jo "nostomiesikäluokalle" riitä. Katsoessani 8.7.2005 kotiutuneen poikani RUK-todistusta, huomasin hänen juosseen kotiutuessa 3150m. Pojasta polvi näemmä paranee. Ja näkyy pojalla pysyvän tarvittaessa parikin reppua selässä. Ainakin minä olen jopa hiukan ylpeä pojan suorituksista.
Huomatkaa, että julkisuuteen annettiin nykyvarusmiesten keskiarvo. Keskiarvon molemmin puolin on väkeä...siis todella hyväkuntoisia ja myös todella surkeita. Ja kyllä se puolustuskyky on ennenkin ollut tuon kunnokkaamman puolen vastuulla.
RE: Millä fysiikka kuntoon?
Lähettäjä: 70 luvulla syntynyt
Tiistaina 26.7. 2005 klo 12:18:29

Message:
Itse juoksin alokasaikana 3200m ja auk:n testissä 3000m ja kotiutumis cooperissa 2800m. Paikka oli vekaranjärvi ja palvelusajat oli vanhat, eli talviaukki kesti 4kk.. Nykynuorten kunto ja asenne on vanhempien kasvatuksesta kiinni. Kun oltais vähän katsottu lapsien perään ja harrastettu liikuntaa heidän kanssa, ainaisten työkiireiden sijaan, niin heidän ruokavalio ja kuntokin olisi parempi. Tän päivän nuorten vanhemmat on 50- 60-!! -ja 70- luvulla syntyneitä, että eiköhän sitä pitäis katsoa vähän peiliinkin...
RE: Millä fysiikka kuntoon?
Lähettäjä: Gona
Tiistaina 26.7. 2005 klo 12:52:19

Message:
Hesarissa on meneillään tai on varmaan jo loppunut juttusarja, missä seurattiin kolmen varusmiehen edesottamuksia. Alussa mitattiin kaikkien kunto. En mene sen kummemmin juttuun, mutta joukkoon oli valittu yksi todella kovakuntoinen huippu-urheilija, joksi häntä tituleerattiin. Muut oli selkeesti huonompikuntoisia. Kaveri juoksi coopperisssa 2800m, vatsalihas, jne. testit oli samaa rataa. Olin hämmästynyt. Omana aikana kaikki tupakkamiehetkin veti tuon 2800m ja ns. huippukuntoiset veti 3500m pintaan. Ylimääräistä kuntoilua, eli iltalenkkejä tuli 2600m alituksesta. Että on ne ajat muuttuneet. Vanhempien vika se on, kun on haluttu vängällä kasvattaa lapsista tulevia invalideja. Näille lapsille homma kostautuu lyhyempänä ikänä ja kivuliaampana ja sairaalloisempana elämänä. Lääketiede ei tule koskaan keksimään liikunnan puutteen johdosta tuleviin ongelmiin ratkaisua. Sääliksi käy. Että silleen vanhemmat suojelee lapsiaan liikunnan vaaroilta. Sama on antaa huumeet kouraan ja potkaista pennut ulos. Yhtä paljon vahinkoa sillä saa aikaan, kun kasvattamalla lapsistaan liikuntakyvyttömiä läskikasoja. Nyt jos oli käteistä pistäisin rahat keinonivel tehtaiden ja diabetes tarpeita valmistavien yritysten osakkeisiin. Nyt ne on halpoja, mutta kurssit tulevat nousemaan.
RE: Millä fysiikka kuntoon?
Lähettäjä: unknov
Tiistaina 26.7. 2005 klo 13:01:23

Message:
Kävelin Cooperintestin alokas-aikana. Mitä sitä niuhottamaan, kun ei siitä tule muuta kuin harmia lisää.

Tyrkkäävät vielä pitkän palvelusajan palkaksi jos elvistelet.
RE: Millä fysiikka kuntoon?
Lähettäjä: Arto
Tiistaina 26.7. 2005 klo 13:52:58

Message:
Kannattaa suhtautua suurella varauksella noihin armeijan cooperin testien tuloksiin. Vuonna 1997 Mikkelissä testi tehtiin niin, että juoksimme rataa ympäri ja kukin laski kierrokset, jotka ilmoitettiin vääpelille. Vääpeli fiksuna miehenä laski radan pituuden niin, että porukan cooperin testin keskiarvo tuli sopivalle tasolle jotta hän saisi ylempää kiitokset hyvästä koulutuksesta.

Varusmiesten kunnon "huononeminen" voikin siis yksinkertaisesti johtua kantahenkilökunnan moraalin paranemisesta - tuloksia parannellaan nykyisin entistä vähemmän.
RE: Millä fysiikka kuntoon?
Lähettäjä: Arto
Tiistaina 26.7. 2005 klo 13:56:39

Message:
Korjaus edelliseen, vuosi ei ollut 1997 vaan tietysti 1987.
RE: Millä fysiikka kuntoon?
Lähettäjä: Gona
Tiistaina 26.7. 2005 klo 21:17:58

Message:
Arto älä ole lapsellinen. Näitä asioita on tutkittu tieteellisesti. Mutta kun sinä et ole varmaan käynyt kouluja, niin en ala sinulle selittämään, mistä niitä tieteellisiä julkaisuja löytyy. Katso joskus edes tv:n ajankohtaisohjelmia, niissäkin on vähän väliä ollut tutkimustuloksia esillä. Samoin tv-uutisissa. Ei se cooperin testi kerro mitään tänä päivänä tietenkään, koska kukaan ei osaa juosta ja juoksutekniikka vaikuttaa paljon cooperin testissä. Muutama vuosikymmen sitten kaikki osasi juosta suurin piirtein yhtä hyvin ja siksi se cooperin testi oli todellinen kunnon mittari. Nyt pitää tehdä kävelytesti, koska voi hyvin olettaa, että kaikki osaa edes kävellä. Sen lisäksi mitataan sykkeet lähtiessä ja palatessa, jne.. Lihaskuntotestejä on myös tehty.
Ne antaa takuulla oikean kuvan kunnosta ja näitä testejä on todellakin tehty muillakin nuorilla kuin vain varusmiehillä.
Siis vielä kerran. Asiat ovat todella huonosti ja niistä löytyy tieteellisiä julkaisuja, jos haluaa lukea faktoja. Silti se cooperin testin tuloskin on suuntaa antava näiden parempien testien kanssa. Se on ikävä kyllä karu totuus.
Ehkä on niin, että asiasta ei pidetä hälyä, koska se on sotasalaisuus. Ei minkään maan armeija kailota ryssien suuntaan, että meidän kaksikymppisten kunto vastaa teidän mummojen kuntoa. Eihän siinä ole mitään järkeä.
Olen sitä mieltä, että kun täällä on sivareita niin helvetisti, niin painotan vielä, että tämä on lisäksi kansantaloudellinen pommi, eikä mikään pelkkä maanpuolustuksellinen asia. Samaan aikaan kun suuret ikäluokat jää muka elakkeelle, niin heidän lapset jää sairaseläkkeelle. Ei ne suuret ikäluokat mihinkään eläkkeelle pääse. Töitä heidän pitää paiskoa, että saavat lapsilleen maksettua sairaseläkkeet. Eihän tässä ole mitään järkeä, mutta tutkimustulokset viittaa vahvasti tähän suuntaan. Valitettavasti pari sukupolvea on jo menetetty, eikä heitä voi edes teoriassa saada enää kuntoon. Rappeutuminen kiihtyy vain. Ählyjäkin on turha tänne raahata muka työntekoon. Ählytkin on sen verran älykkäitä, että eivät he ala maksamaan veroja sekä em. vanhuksille, että näille ennen aikaisesti rappeutuneille sairaseläkeläisille. Ählyt haluaa itsekkin heti eläkkeelle sehän on selvä. Siis tekeekö 60-luvulla syntyneet muka tulevaisuudessa kaikki verorahat?? Eihän hekään älyttömänä jaksa.
RE: Millä fysiikka kuntoon?
Lähettäjä: Vaununjohtaja vm 78
Tiistaina 26.7. 2005 klo 21:55:40

Message:
Keskustelua seuranneena voisin todeta, että tietoyhteiskunnalle ei voi luvata kovin pitkää elinikää. Suurien ikäluokkien eläkepommi on käsillä ja odotettavissa on, ettei työelämässä sillä hetkellä oleva väestö kykene täysin hyvinvointiyhteiskunnan laajenevia velvoitteita täyttämään. Se taas johtaa valtionvelan kasvuun ja toisaalta sillä hetkellä työikäisten oman eläkesaannon epävarmuuteen tulevaisuudessa. Maksamme velkaa ja pahimmassa tapauksessa omakin eläketurva on uhattuna. Vaikka nykyaikaisen keskivertosuomalaisen kunto voitaisiin luokitella sotavuosien väestön tasalle, meitä yksinkertaisesti on liian vähän, koska myös syntyvyys on laskenut vuosikymmenten aikana. Tilanne on tämä juostiin sitten Cooperin testissä tänään/eilen aivan mitä tahansa.

Mitä sitten tulee tuohon sotatouhuun, olen sitä mieltä, että nykyisten naapuriemme kanssa saamme tehdä ihmeitä että kähinää saadaan tosissaan aikaiseksi. Ei täällä meidän nurkilla ole niin karismaattisia valtionpäämiehiä, jotka pystyisivät kohottamaan nationalismia äärimmilleen ohi globalisaation. Jos jokin todellinen uhka on, sen synnyttävät ääriryhmät, terroristit.
RE: Millä fysiikka kuntoon?
Lähettäjä: Arto
Keskiviikkona 27.7. 2005 klo 13:52:32

Message:
Gona:"Arto älä ole lapsellinen" - kyllä minä olen erittäin lapsellinen mies, kotona 4 muksua pyörii jaloissa.

Gona: "Näitä asioita on tutkittu tieteellisesti. Mutta kun sinä et ole varmaan käynyt kouluja, niin en ala sinulle selittämään, mistä niitä tieteellisiä julkaisuja löytyy." - tässä ei päässyt mitään vahinkoa tapahtumaan, tuosta sadan metrin päästä yliopiston kirjastostahan sitä tekstiä löytyy niin paljon kuin kiinnostaa. Aiheesta kuin aiheesta.

Gona: "Katso joskus edes tv:n ajankohtaisohjelmia, niissäkin on vähän väliä ollut tutkimustuloksia esillä. Samoin tv-uutisissa." - tämä on jo vaikeampi neuvo noudatettavaksi, luovuimme 10 vuotta sitten televisiosta, emmekä ole sitä ehtineet kaivata. Taidanpa jatkossakin pysyä onnellisen tietämättömänä näistä maailmaa kohahduttaneista tieteellisistä tutkimustuloksista. Tieto lisää tuskaa.
RE: Millä fysiikka kuntoon?
Lähettäjä: KM
Keskiviikkona 27.7. 2005 klo 16:19:03

Message:
Totuus lienee se että nyky nuoret on laiskempia kuin koskaan, en yhtään ihmettele sitä määrää nuoria miehiä jotka lähetetään kotiin kasvamaan voi olla että kunto kestäis cooperissa mutta asenne elämää kohtaan tökkii.

On se sotaväen touhukin jäänyt ajastaan jälkeen. olin 18 vuotta pois armeijan touhuista kutsuivat kertaamaan sillä perusteella mitä olin opiskellut ennen armeijaa. Kun meiltä kysyttiin mitä olemme tehneet armeijan jälkeen niin tajusivat että ainakin minut oli kutsuttu väärin perustein kertaamaan. Tästä viisastuneena kutsuivat samana vuonna uudestaan kahden viikon varoajalla, ei oikein istu nykyiseen työelämään lähteä noin vain maata puolustamaan. Nyt on taas ollut hiljaisempaa sillä rintamalla, ja toisaalta ei kertauskokemukseni ollut mieltä ylentävää katsella kaiket illat kun suomalainen nuorimies on luvan kanssa pois kotoa