Aihe: Billnäsin kirves
Lähettäjä: hoss
Sunnuntaina 26.6. 2005 klo 03:09:00

Viesti:
Palstalla on useampikin kehunut vanhaa Billnäsin kirvestä halkohommissa Fiskarssia paremmaksi. Minkähän mallinen ja kokoinen sen terä on? Kuvia kun en oo löytänyt malliksi, jos vaikka koittaisin takoa semmoisen.
RE: Billnäsin kirves
Lähettäjä: Keke
Sunnuntaina 26.6. 2005 klo 07:41:07

Message:
Talvella oli juttua lehdessä uuden mallisesta halkokirveestä.Joku oli sen patentoinut ja voittanut jonkun kilpailun.Terä siinä oli kaareva ja teroitettu vain toiselta puolen,kuitenkin niin että terän kärki ja hamaran keskikohta olivat linjassa.Kaarevuus oli se tekijä joka sai puun halkeamaan paremmin kuin tavan kirveskalsolla.
RE: Billnäsin kirves
Lähettäjä: TKH
Sunnuntaina 26.6. 2005 klo 07:55:10

Message:
Kunnon halkaisukirveessä on sellainen harja molemmin puolin terää->kitka on pienempi ja levittää jyrkemmässä kulmassa jolloin sivusuuntainen isku on nopeampi.
RE: Billnäsin kirves
Lähettäjä: Matti
Sunnuntaina 26.6. 2005 klo 08:05:48

Message:
Minulla on parikin erilaista Billnäs-kirvestä. Sellainen perinteisen
kirveen mallinen, joita näkyy kaikissa historiallisissa kuvissa ja
mm. kuntien vaakunoissa. Toinen on malliltaan vähän
toisenlainen, nuo halvat kiinalaiskirveet muistuttavat jossain
määrin sitä. Molemmat ovat melko hyviä halkomistöissä, mutta
suurin Fiskars se halkaisee ne paksummat kuivat kuusipöllit.
RE: Billnäsin kirves
Lähettäjä: eläkeläismetsuri
Sunnuntaina 26.6. 2005 klo 09:10:52

Message:
Kirveen terän karkaisu onkin jo vähän ehkä ammattisalaisuuksia kätkevä toimi että terä kestää kovaa käyttöä sekä vielä teroitettavissa.Muistan tuon Fiskarssin markkinoilletulon: Aluksi sen terä ei kestänyt taukopaikkojen nuotiopuiden tekoa vaan terästä mureni eri kokoisia paloja. Ne sai kyllä vaihtaa takuuseen. Myöhemmin terä alkoi kestää kovaakin kuivan ja oksaisen puun pilkkomista. Oikeastaan yhtä ratkaiseva kirveessä on sen varsi ja ennenkaikkea että se on tehty tiukkasyisestä aivan koivun kuoren alta sopivasti kuivuneesta puusta. Itse jouduin harjoittelemaan tämän 16-vuotiaana kun hakkasimme oksaista ikivanhaa lahoa kuusikko 50-luvun lopulla.Parhaina iltoina jouduin tekemään 2:kin vartta, koska puolikuivia aihioita ei ollut varattuna. Eihän siinä tarvinnut kuin yksi kunnon lyönti kirveen varrella, siitä silmän alta kun terä lensi puun alle. Onneksi osittain lahot puut kelpasi läheisen koulun lämmittämiseen. Aivan 0,5m tyveyksiä myöten. Samoin haaralliset puut meni samoin. Kirveenä oli tuo Billnäksen perinteinen malli. Heti 60-luvun alussa tuli muistaakseni Purmo niminen muovipäällysteinen leukkukirves. Hienolapainen , siinä kyllä kului varsi kans simän vierestä. Sen eroitaa nykyisestä Fiskarssista siitä ettei varsi muovi ylety kirveen terän kylkiin. Myöhemmin m-sahan kehittyessä kirves on hävinnyt tyystin metsurin varusteista. Mutta yksin työskennellessä se on kyllä tarpeen voimankangen tekoon.
RE: Billnäsin kirves
Lähettäjä: Keke
Sunnuntaina 26.6. 2005 klo 11:13:43

Message:
Meiltäkin löytyy vanha Billnäsin halkomakirves.Teräpalosta lähtee hamaraan päin harjasteet.Teräosa on melko lyhyt mutta korkeutta sillä on hamaraan päin enenmpi kuin monessa muussa.Ite olen halkonut kirveellä hyvin vähän koska on ollut aina joku ruuvi millä puita on pienitty.
RE: Billnäsin kirves
Lähettäjä: Jarkko
Sunnuntaina 26.6. 2005 klo 12:55:49

Message:
Tuommoinen vipukirves esiteltiin kuningaskuluttajassa keväällä:

http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/996

Kuva on vähän huono, mutta kirveen terä taitaa näkyä kuvan oikeassa reunassa. Lähellä kirveen vartta on käsittääkseni nivel, joka nuljauttaa terän sivulle, kun isku on tapahtunut. Voi tuntua käsissä omituiselta....
RE: Billnäsin kirves
Lähettäjä: eläkeläismetsuri
Sunnuntaina 26.6. 2005 klo 13:07:36

Message:
Monellako on sellainen järeä luullakseni Neuvostoliitossa tehty järeä kirves jossa on terän molemmilla sivuilla aivan kuin ylimääräiset kiilat jotka liikkuvat iskun voimasta ulospäin. Näin kerran ikinuori "Häkä Häkkisen" (nopeuslaskija)tekevän kesähelteellä halkoja aika rikalla tahdilla.
RE: Billnäsin kirves
Lähettäjä: Jarkko
Sunnuntaina 26.6. 2005 klo 13:16:02

Message:
Mulla on "eläkeläismetsurin" kuvailema kirves. Se tosin on valmistettu kiinassa. Terä on tylpähkö, joten se pitää iskeä vauhdilla puuhun, mutta kun kirves alkaa upota puuhun, se halkeaa vaivatta. Halottavien puitten vain täytyy olla aika isoja (halk. väh. 15 senttiä), koska kirves on melko painava ja sitä ei viitsi heiluttaa pienten puitten takia. Pienet puut voi halkoa helpommin ihan tavallisella kirveellä.

Kirves on kestänyt muuten, mutta noissa liikkuvissa lipareissa olevat jouset olen joutunut uusimaan ja lipareitten saranoina olevat tapit olen vaihtanut uusiin, koska alkuperäiset olivat vähän liian lyhyet, eivät tahtoneet pysyä paikalla, koska tapin päätä ei oltu saatu niitattua kunnolla lyttyyn tapin lyhyyden takia.
RE: Billnäsin kirves
Lähettäjä: Miten on ?
Sunnuntaina 26.6. 2005 klo 14:26:47

Message:
Hitto, eikö se Fiskarssin kirves ole tehty Billnäsin tehtaalla? Yks ja sama kirves. Nimi tahtoo vain vaihdella.
RE: Billnäsin kirves
Lähettäjä: rape
Sunnuntaina 26.6. 2005 klo 14:50:29

Message:
Tehty missä tehty, mutta malli on se, joka ratkaisee. Ei valmistuspaikka.
RE: Billnäsin kirves
Lähettäjä: eläkeläismetsuri
Sunnuntaina 26.6. 2005 klo 15:34:05

Message:
Bilnäksenä ainakin minä pidän sitä "vanhan" mallisa :puu varsi. Suuri kolo silmän alla. Kun taas Fiskars merkillä myyty leukku jossa muovipäällysteinen varsi. Kokoja useita samoin terän vahvuuksia. Taitaapa löytyä jo 25 sm - 65sm:n pituuteen.
RE: Billnäsin kirves
Lähettäjä: hoss
Sunnuntaina 26.6. 2005 klo 16:29:23

Message:
Oliko siis sen Bilnäsin halkaisukirveen terä tämän tyylinen, eli oliko se harja toisin päin kuin nyky-Fiskarsissa, siis poikittain varteen nähden? Ja oliko silmä venytetty pitkäksi tupeksi, kuten piilukirveissä yleensä?

RE: Billnäsin kirves
Lähettäjä: eläkeläismetsuri
Sunnuntaina 26.6. 2005 klo 17:25:23

Message:
Ei kai niissä Bilnäsin terissä kokemani mukaan ollut kuin sellaisia suurakylkisiä mutta teränvahvuudeltaan vahvempia jotka sopi halkomiseen ja hienoksi tahkottuna enenpi veistoon. Tuo kuvassa oleva leukku ja sulkamainen terä muistini mukaan mitkä minä olen nähnyt olivat ruotsalaista alkuperää. Ja noissa leukkumallisissa oli hyvinkin ohut teräisiä. Hyviä hino.oksaisessa pöllimetsässä jossa terän kiinnijäämisen vaara oli pieni. Oksat jopa pitkin runkoa lyöden useampiakin meni kerralla. Oikein läskin kanssa . Pilkan tai miten ne hakkuuohjeet neuvoi tekemään.
RE: Billnäsin kirves
Lähettäjä: hoss
Maanantaina 27.6. 2005 klo 19:57:05

Message:
Mitä mieltä on "eläkeläismetsuri" vanhan vaarini neuvosta, että kirveen ja vasaroiden varret pitäis tehdä nuorehkon koivun latvasta? Kuulemma on pehmeämpi kämmenelle ja joustavana kestävämpi.

Onko muuten "leukkukirves" justiinsa tommonen pitkä- ja kapeateräinen, niinkuin kuvassa? Ja mitä tarkottaa "hienolapainen"? Outoja sanoja meikäläiselle, mutta aihe kiinnostaa.

Onko muuten kukaan laittanut halkokirveeseen vartta raudasta, vaikka vesijohtoputkesta? Täriseeköhän käsille kovasti? Olis Fiskarssin suurin terä vailla vartta, ja siinä kun ei oo ollenkaan silmää, niin ei puuvarsi oikein tartu.
RE: Billnäsin kirves
Lähettäjä: Masi
Maanantaina 27.6. 2005 klo 21:28:26

Message:
Tehtiin joku aika sitten sellainen kokeilu, että laitettiin yhteen "kärmeen tappo" kirveeseen varsi rautaputkesta, ja muovisesta vesijohtoputkesta "pinta" siihen varteen. Kyllä se halkomishommassa täräyttää käsille, kovin pitkään ei kärsi kerralla tehdä halkomishommia. Muovipintainen varsikin on liukas, varsinkin talvella, kun lunta tahtoo joutua rukkasen ja varren väliin. Positiivisena puolena on että eipä oo varsi sen koommin katkennu. Passoo kyllä tarjota naapurillekin lainaan, ei oo särkynä sielläkään.
RE: Billnäsin kirves
Lähettäjä: Woodsman
Maanantaina 27.6. 2005 klo 21:43:49

Message:
Huono on rautaputki kirveen tai vasaran vartena. Varsi ei saa olla pyöreä koska silloin ei tiedä muuta kuin katsomalla missä asennossa terä on ! Soikea varren täytyy olla niin pimeässäkin tietää mitenkä päin kirves/vasara on !
RE: Billnäsin kirves
Lähettäjä: JR
Maanantaina 27.6. 2005 klo 22:22:21

Message:
Käykää joskus billnäsin museossa, on kiinnostava paikka. Kirveen terä on tehty kahdesta osasta, melto silmäosa ja kova teräosa. niitä billnäsin kirveitä on montaa eri mallia. Harva taitaa osata enää kirvestä käyttää. Televisiosta tuli joskus vanha kellokosken mainosfilmi, missä tekijämies pisti pokasahalla nuoren koivun nurin ja kahdella kirveellä haloiksi. Oli hienoa katseltavaa. Itse olen surkea halonhakkaaja, mutta veistopuoli onnistuu jostain syystä aika hyvin.